"Έκρηξη" βραχυχρόνιων ενοικιάσεων

ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ 15.000 ΟΙ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΗΣ ΑΑΔΕ - ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΛΟΙΟ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 24 Οκτ 2018 15:10

Ξεπέρασαν τους 15.000 οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής από το βήμα ημερίδας που διοργάνωσε χθες ο δήμος Αθηναίων, με θέμα: «Δια-μοιράζοντας» την τουριστική ανάπτυξη.

Ο κ. Πιτσιλής επισήμανε ότι υπάρχει ακόμα δρόμος, για αυτούς που πρέπει να πάρουν το ειδικό μητρώο και απευθυνόμενος στην πλατφόρμες διαμοιρασμού επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία στο μέτωπο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής τονίζοντας ότι δεν μπορεί αυτές να είναι πλατφόρμες έκνομης λειτουργίας.
«Ο φόρος μετράει χιλιετίες και η οικονομία του διαμοιρασμού λίγα χρόνια» σημείωσε ο κ. Πιτσιλής. Σε ό,τι αφορά τη συλλογή του φόρου, τονίστηκε, ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη να λαμβάνουν οι φορολογικοί μηχανισμοί του κράτους, τα έσοδα απευθείας από τις πλατφόρμες, αλλά όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, στόχος είναι η οικειοθελής δήλωση των εισοδημάτων από τα άτομα που μισθώνουν τα ακίνητα τους.
ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ
Πάντως όπως ειπώθηκε οι φορολογικοί έλεγχοι στους ιδιοκτήτες ακινήτων που μισθώνουν ακίνητα βραχυχρόνιας διαμονής θα είναι αυστηροί και εξονυχιστικοί. Οι πρώτοι έλεγχοι θα διενεργηθούν αρχές Δεκεμβρίου και όσοι δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητα μέχρι τις 30/11/2018 θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα που φθάνουν ακόμα και τα 5.000 ευρώ. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που είναι προσβάσιμη μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία-κωδικούς ώστε να είναι εφικτή η καταγραφή της ενοικίασης των εν λόγων ακινήτων και κατ’ επέκταση των εισοδημάτων που αποκτούν οι ιδιοκτήτες τους μέσω της Airbnb.
Στη σχετική πλατφόρμα όλοι όσοι ενοικιάζουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας Airbnb καλούνται να δηλώσουν τις κατοικίες που ενοικιάζουν, σε ποιον τις ενοικιάζουν και για πόσο χρονικό διάστημα, χωρίς όμως κάποιον περιορισμό ούτε στον αριθμό των ακινήτων που μπορούν να εκμεταλλεύονται, αλλά ούτε και στο χρονικό διάστημα, όπως συμβαίνει σε αρκετές άλλες αγορές. Κάθε ακίνητο θα λαμβάνει έναν συγκεκριμένο αριθμό, τον οποίο και θα πρέπει να αναγράφει ο ιδιοκτήτης σε κάθε αγγελία που καταχωρίζει στην αντίστοιχη ψηφιακή πλατφόρμα τύπου Airbnb,  Booking.com, HomeAway κα.
Συγκεκριμένα προκειμένου ο διαχειριστής ακινήτου να πραγματοποιεί βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα πρέπει:
α) Να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς Taxisnet στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που τηρείται στον ιστότοπο www.aade.gr, ώστε να καταχωρίσει το ακίνητο και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Η καταχώριση πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο «Ακίνητο».
β) Να αναρτά τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
 ΦΟΡΟΓΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ
Θυμίζουμε πως τα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση κατοικιών φορολογούνται κανονικά ως εισόδημα από ακίνητα δηλαδή με την εξής φορολογική κλίμακα: έως 12.000 ευρώ με συντελεστή 15%, από 12.001 έως 35.000 ευρώ με συντελεστή 35% και  από 35.001 και άνω με 45%

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass