Ζητούν τη στήριξη της Πολιτείας οι κατασκευαστικές

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσίευση: 06 Νοε 2018 15:22

Το μήνυμα ότι θα μείνουν στην Ελλάδα, έδωσαν οι εκπρόσωποι των κατασκευαστικών εταιρειών στο Επενδυτικό Forum 2018 που διοργάνωσε το ΤΕΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος τους είναι να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ζητώντας ταυτόχρονα τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας, με στόχο την εμπέδωση ισότιμων όρων ανταγωνισμού απέναντι στις ξένες εταιρείες και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι επενδύσεις στις υποδομές έχουν διαχρονικά αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνος Μιτζάλης, διευθύνων σύμβουλος της J&P ΑΒΑΞ. Όπως είπε, η Ελλάδα έχει καταφέρει να ολοκληρώσει μεγάλο τμήμα των αναγκαίων υποδομών στις μεταφορές, ενώ έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην ενέργεια, αλλά υπάρχουν τομείς όπως τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τα περιβαλλοντικά έργα και οι νέες τεχνολογίες που δεν έχουν ακόμα την πρόοδο που όφειλαν.

Σύμφωνα με τον κ. Μιτζάλη, η Ελλάδα διαθέτει εταιρείες που είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατά την τελευταία δεκαετία και ενώ η χώρα μας αντιμετώπιζε την οικονομική κρίση, ολοκληρώθηκαν τεράστιες επενδύσεις όπως οι αυτοκινητόδρομοι, που προσέλκυσαν σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια και στήριξαν την τοπική οικονομία.

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της J&P ΑΒΑΞ, «το ελληνικό πολιτικό σύστημα μετατρέπει το σχεδιασμό για τις υποδομές σε πεδίο αντιπαράθεσης και όχι σύγκλισης». Τόνισε ότι αν δεν υπάρξει εθνική στρατηγική και συμφωνία από όλα τα κόμματα θα συνεχίσουμε να υστερούμε. Όπως είπε, για την υλοποίηση των έργων δεν έχουν γίνει παρά ελάχιστα βήματα με ευθύνη όλων των εμπλεκομένων. Επεσήμανε κι αυτός με τη σειρά του το φαινόμενο των υπερβολικών εκπτώσεων και- όπως είπε- "περιμένουμε να δούμε ποια έργα θα μείνουν ατελή και ποιες εταιρείες θα καταρρεύσουν".

«Έχουμε μπροστά μας πολλά έργα να κάνουμε, τόσο στα δημόσια έργα, όσο και στις μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις. Η φορολογική σταθερότητα, το νομικό πλαίσιο και ένα υγιές και δυνατό τραπεζικό σύστημα, είναι αναγκαία για να αποτελέσει η χώρα ελκυστικό προορισμό επενδύσεων». Το κυριότερο που χρειάζεται, σύμφωνα με τον κ. Μιτζάλη, είναι η πολιτική βούληση. «Χωρίς αυτή δεν θα είχαν ολοκληρωθεί π.χ. οι οδικοί άξονες με συμβάσεις παραχώρησης. Η βούληση και στήριξη των επενδύσεων, που μετουσιώνεται σε πράξη από τη συμπεριφορά των πολιτικών και των υπηρεσιών, είναι το πιο άμεσο μήνυμα μπορεί να στείλει μια χώρα», ανέφερε.

«Θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές στην Επενδυτική Ανάπτυξη της Ελλάδας, δήλωσε απ΄ την πλευρά του ο κ. Γιώργος Περδικάρης, εντεταλμένος σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ. Όπως ανέφερε, στη χώρα υπάρχει κατασκευαστικό κενό 2 δισεκατομμυρίων και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με έκθεση της Mc Kinsey, η πλέον οικονομικά ανταγωνιστική τεχνολογία τα επόμενα χρόνια θα είναι οι ΑΠΕ. Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε «μπαταρία» του Νότου, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Περδικάρης. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλή ιδιωτική χρηματοδότηση, που φθάνει σε ποσοστό 17%, στο 40% φθάνει η δημόσια χρηματοδότηση, ενώ σε ποσοστό 45% συνεισφέρουν οι τράπεζες.

Σε σχέση με τις προοπτικές στο άμεσο μέλλον, ο κ. Περδικάρης ανέφερε ότι η κρίση φαίνεται ότι βαίνει προς το τέλος της.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Περδικάρη, οι εταιρείες του κλάδου, θα πρέπει να κινηθούν στους εξής άξονες: εξορθολογισμός των εξόδων, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και εργαλείων, στόχευση νέων επενδυτικών τομέων, εκτέλεση περιβαλλοντικών και ενεργειακών έργων. Να στραφεί ο κλάδος σε νέες αγορές ανέφερε, ενώ έκανε γνωστό ότι ο όμιλος επένδυσε περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στην κρίση, ενώ θα προχωρήσει σε επενδύσεις 2 δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια. Κλείνοντας ανέφερε:Θέλουμε ισότιμη αντιμετώπιση από την ελληνική πολιτεία, καθώς το κόστος είναι τετραπλάσιο για μία ελληνική εταιρεία. Ζητάμε από την πολιτεία να δείξει εμπιστοσύνη και να στηρίξει τις ελληνικές εταιρείες.

Στις παθογένειες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο κ. Πέτρος Σουρέτης, διευθύνων σύμβουλος Intrakat. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον κλάδο του Τουρισμού και στη συμβολή του, κατά 25%, στο ΑΕΠ, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των εσόδων κατά 10%. Επίσης, παρατηρήθηκε, όπως είπε, αύξηση των πολυτελών ξενοδοχείων στη χώρα. Καθοριστική για τον κ. Σουρέτη είναι η ανεύρεση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και η ανάγκη εδραίωσης των μεταρρυθμίσεων. Να ρυθμιστούν απλά και καθαρά τα θέματα που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις. Είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε με την πολιτική ηγεσία και τους φορείς για την ανάπτυξη, ανέφερε, επισημαίνοντας την ανάγκη υποστήριξης της πολιτείας προς τις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες.

Κάποιες μεγάλες επενδύσεις προχώρησαν στη χώρα, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, αλλά ο χρόνος που απαιτείται από την ώρα που ανακοινώνουμε τις επενδύσεις, μέχρι την ώρα που κατατίθενται τα κεφάλαια είναι ιδιαίτερα μακρύς, επεσήμανε ο κ. Μανώλης Σιγάλας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Νοτίου Ευρώπης Hill International. Όπως ανέφερε, "απαιτείται ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης και να γίνει αντιληπτό ότι οι επενδύσεις είναι η βάση για την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας", προσθέτοντας ότι απαιτείται απλοποίηση των διαδικασιών και μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο δομών. Στην πράξη πρέπει να προχωρήσουμε πολύ πιο τολμηρά, είπε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass