Μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για τις μειώσεις στις συντάξεις

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΦΕΞΗΣ - ΟΙ ΕΝΤΥΠΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 08 Νοε 2018 15:15

Από τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου και εφεξής, θα γίνονται αποδεκτές μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για τις μειώσεις οι οποίες έχουν εφαρμοστεί, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4051/2012 και 4093/2012, στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

«Με προτεραιότητα την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αποκλειστικά μέσω διαδικτύου κρίθηκε αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και την απρόσκοπτη εκτέλεση του συνόλου των εργασιών του φορέα» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΦΚΑ.

Έντυπες αιτήσεις θα παραλαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες συντάξεων μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, η ηλεκτρονική εφαρμογή που έχει τεθεί σε λειτουργία στον διαδικτυακό ιστότοπο του φορέα διευκολύνει καθημερινά χιλιάδες συνταξιούχους που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση, απαλλάσσοντάς τους από μετακινήσεις και αναμονή. Επιπλέον, δίνεται και η δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικής αίτησης.

Πάντως το κίνημα των διεκδικήσεων αναδρομικών και δώρων από τους συνταξιούχους έχει αρχίσει να παίρνει μορφή "χιονοστιβάδας" . Χιλιάδες αγωγές και αιτήσεις υποβάλλονται καθημερινά στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ με τους συνταξιούχους να διεκδικούν την επιστροφή αναδρομικών από τα κομμένα δώρα και τις περικοπές στις αποδοχές τους που μπορεί να φθάσουν τις 22.000 με 25.000 ευρώ για τον καθένα. Την ίδια ώρα, τα πρωτοδικεία συνεχίζουν με καταιγιστικό ρυθμό να δικαιώνουν όσους συνταξιούχους προσέφυγαν και ζητούσαν την αναδρομική καταβολή των δώρων καθώς και την εφεξής και κατ» έτος καταβολή τους. 

Όπως τονίζει η ΕΝΥΠΕΚ τα κατώτερα δικαστήρια της χώρας μας συμμορφώνονται, κατά το Σύνταγμα, με τις αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ» αριθ. 2287-2290/2015), με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (υπ» αριθ. 1-4/2018) και με πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (υπ» αριθ. 1227/2018) και διατάσσουν την κυβέρνηση σε άμεση καταβολή – και μάλιστα με τόκο (6%) – σε όλους τους συνταξιούχους των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.

Οι περικοπές επίσης που κρίθηκαν αντισυνταγματικές και είναι παράνομο να συνεχίσουν να επιβάλλονται από Ιούνιο 2015 και μετά είναι των νόμων 4051/2012 και 4093/2012. Επιβάλλονται, παρά την απόφαση του ΣτΕ, μέχρι και σήμερα, ενώ θα έπρεπε να διακοπούν από 10 Ιουνίου 2015. Οι μειώσεις αυτές φαίνονται στα ενημερωτικά των κύριων και επικουρικών συντάξεων για όσους λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Οσοι έχουν μικρή σύνταξη κάτω των 1.000 ευρώ (π.χ. χαμηλοσυνταξιούχοι ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΤΣΑ και άλλων Ταμείων) δεν έχουν μειώσεις αλλά έχουν κατάργηση των Δώρων με το νόμο 4093/2012, τα οποία, κατά το ΣτΕ, αλλά και με βάση τις αποφάσεις δικαστηρίων που βγαίνουν μαζικά πλέον, πρέπει να επανέλθουν.

ΜΑΚΡΥΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ…

Πάντως ο δρόμος που περιμένει τους συνταξιούχους οι οποίοι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας αναδρομικά είναι μακρύς μιας και κατά των πρωτόδικων αποφάσεων ασκούνται εφέσεις από το ελληνικό Δημόσιο και τον τελευταίο λόγο θα έχει το ΣτΕ. Σε κάθε περίπτωση είναι γεγονός ότι η αθρόα υποβολή αιτήσεων λειτουργεί ως μοχλός πίεσης προς την κάθε κυβέρνηση. Κάτι που έγινε και στο παρελθόν. Παρενθετικά να σημειώσουμε πως η αίτηση για τους συνταξιούχους των Ταμείων του ιδιωτικού τομέα υποβάλλεται στο Ταμείο της περιοχής τους, δηλαδή στο πρώην ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΟΓΑ που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ. Για το Δημόσιο, η αίτηση πάει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που και αυτό ανήκει στον ΕΦΚΑ.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Πριν κάνουν αίτηση όμως και πριν πάνε σε αγωγή, οι συνταξιούχοι μπορούν να τυπώσουν τα ενημερωτικά τους επιλέγοντας το πεδίο «ενημερωτικά συντάξεων» από την ιστοσελίδα του Ταμείου τους και χρησιμοποιώντας τους κωδικούς που απαιτούνται (Αριθμός Μητρώου, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Κωδικός ΔΙΑΣ ή και τους κωδικούς που έχουν στην εφορία μέσω του TAXIS). Αν δεν το καταφέρουν, ζητούν τα ενημερωτικά από τα ΚΕΠ που τα δίνουν επιτόπου. Για να προχωρήσουν στα σίγουρα γνωρίζοντας τι τους έχει κοπεί, αρκούν τα ενημερωτικά τριών περιόδων, ένα του 2013, ένα του 2016 και ένα του 2018.

Επιπλέον θα πρέπει να ξέρουν πως η αίτηση ή η αγωγή θα πρέπει να σταλεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018 γιατί τότε θα δίδονταν το δώρο. Αν η δικαστική διαδικασία ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019 θα έχει χαθεί το δώρο Χριστουγέννων του πρώτου χρόνου διεκδίκησης. Αν υποβληθεί τον Ιούνιο του 2019 θα χαθεί το δώρο Χριστουγέννων και το δώρο του Πάσχα του πρώτου χρόνου διεκδίκησης.

 

Πώς συμπληρώνεται ηλεκτρονικά η αίτηση

H εφαρμογή του ΕΦΚΑ για την αίτηση είναι διαθέσιμη στη διαδικτυακή ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ στις «Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους». Στην επιλογή αυτή υπάρχει η αίτηση για τις μειώσεις των Νόμων 4051 και 4093.

Μόλις επιλέξουν αυτό το πεδίο οι συνταξιούχοι μεταφέρονται στην εφαρμογή του TAXISnet και θα πρέπει να γράψουν τους ίδιους κωδικούς που χρησιμοποιούν για τη φορολογική τους δήλωση, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους. Αμέσως μετά ανοίγει η σελίδα με την ηλεκτρονική αίτηση που έχει καταχωρισμένα τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο).

Στην ηλεκτρονική αίτηση υπάρχει προσυμπληρωμένο κείμενο (σημείο Α) που λέει «Παρακαλώ να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις που έχουν καθοριστεί με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του Ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη που λαμβάνω».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass