Κληρώνει εντός των ημερών για το φετινό Κοινωνικό Μέρισμα

ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ

Δημοσίευση: 11 Νοε 2018 15:04

Σε λίγες μέρες και μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για το φετινό κοινωνικό μέρισμα. Για τις οριστικές αποφάσεις θα πρέπει πρώτα να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το φετινό προϋπολογισμό και το περιθώριο που προκύπτει στα δημοσιονομικά.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το σενάριο που εξετάζεται είναι η διανομή του κοινωνικού μερίσματος να δοθεί με τη μορφή εφάπαξ ενίσχυσης χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Το συνολικό ποσό παροχών αναμένεται να κινηθεί στα 900 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος θα δοθεί για το κοινωνικό μέρισμα. 

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι το κοινωνικό μέρισμα ανήλθε συνολικά σε 720 εκατ. ευρώ και χορηγήθηκε με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το ανώτατο εισοδηματικό κριτήριο έφτανε στα 27.000 ευρώ, ενώ το περιουσιακό όριο ανερχόταν σε 180.000 ευρώ. Κυμαινόταν από 250 έως 1.350 ευρώ και αφορούσε σε περίπου 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά..

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στη λίστα των δικαιούχων βρίσκονται φέτος νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και περιουσίες ενώ ένα μέρος του φετινού υπερπλεονάσματος θα δοθεί υπό μορφή έκτακτου επιδόματος θέρμανσης, μετά την εκτίναξη των λιανικών τιμών στη ζώνη του 1,15 ευρώ το λίτρο.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν εκτιμήσεις για υπερπλεόνασμα μεγαλύτερο ακόμα και από τα 800 εκατ. ευρώ (445 εκατ. ευρώ προέβλεπε το προσχέδιο). Έτσι ανοίγεται ένας δημοσιονομικός χώρος για την διανομή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες με το μοντέλο που ακολουθήθηκε και πέρυσι.

Το μέρισμα θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο ώστε η δαπάνη να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, παράλληλα με την καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς. Η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr (ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί) θα είναι έτοιμη να δεχθεί άμεσα αιτήσεις ενώ στο πακέτο των παρεμβάσεων αναμένεται να συμπεριληφθεί και έκτακτο επίδομα νεανικής αλληλεγγύης που θα απευθύνεται σε μη επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ, ηλικίας 18 έως 24 ετών. Πέρυσι το ύψος του ποσού ήταν 400 ευρώ και οι ωφελούμενοι περί τους 55.000. Ακόμη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί εφάπαξ ενίσχυση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass