Οι έμποροι παίζουν τα «ρέστα» τους

ΟΞΥΝΕΤΑΙ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ - OΛΗ Η ΑΓΟΡΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ - ΔΥΣΑΝΑΣΧΕΤΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ

Δημοσίευση: 21 Νοε 2018 22:05

Λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση των φθινοπωρινών εκπτώσεων και ενώ ήδη στην αγορά άρχισε να αποπνέει το άρωμα των Χριστουγέννων, προμηνύοντας την πιο ξεχωριστή για το λιανεμπόριο περίοδο, μικροί και μεγάλοι του τοπικού εμπορίου ετοιμάζονται να παίξουν μεθαύριο την Παρασκευή τα «ρέστα» τους… Αν και τα προεόρτια της «Black Friday» ξεκίνησαν από την περασμένη Κυριακή, αποδεικνύοντας περίτρανα πως η συγκεκριμένη ημέρα είναι η πιο μεγάλη… Παρασκευή του έτους ωστόσο όλες οι επιχειρήσεις, ακόμη και σουπερ μάρκετ, έχουν επιδοθεί σε ένα ξέφρενο χορό προσφορών με παροτρύνσεις για κατανάλωση, ένδειξη πως ο ανταγωνισμός φέτος θα είναι οξύτερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια…


Με δεδομένο ότι οι Λαρισαίοι καταναλωτές είναι εκπαιδευμένοι στο να κυνηγούν προσφορές και εκπτώσεις, η μεθαυριανή ημέρα δημιουργεί στον εμπορικό κόσμο αυξημένες προσδοκίες κατανάλωσης. Να θυμίσουμε πως η περσινή εφαρμογή του θεσμού, παρά την εγγύτητα που είχε με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου, αποδείχτηκε σχετικά επιτυχημένη, καθώς συνέβαλε στην αύξηση του τζίρου των συμμετεχουσών επιχειρήσεων και στην τόνωση της αγοράς με τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) να καταγράφουν τη συγκεκριμένη ημέρα αύξηση πωλήσεων από 100% έως 150%.
Με δεδομένο ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των εμπόρων για την κατάκτηση μεριδίου στο πορτοφόλι των Λαρισαίων νοικοκυριών είναι μεγάλος, θα είναι απίθανο να βρεθεί κάποιος έμπορος που θα «σνομπάρει» την ευκαιρία αναθέρμανσης του τζίρου του. Άλλωστε στη Λάρισα πέρυσι συμμετείχε το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων, ενώ πρόπερσι συμμετείχαν κυρίως οι μεγάλες αλυσίδες και μόλις το 10% των εμπορικών καταστημάτων.  
«Οι μικρομεσαίοι έμποροι θεωρούν ότι δεν πρέπει να αφήσουν την ημέρα αυτή ανεκμετάλλευτη αλλά να την αξιοποιήσουν κατάλληλα» δηλώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασ. Κορκίδης, χωρίς ωστόσο να αφήνει ασχολίαστο το γεγονός ότι μόλις δύο χρόνια από την εισαγωγή της «Black Friday» στην Ελλάδα, η διάρκειά της από μία ημέρα επεκτάθηκε σε μία εβδομάδα. «Από του χρόνου το πιο πιθανό είναι να την αποκαλούμε «Greek Black Week», αφού καταφέραμε να την ξεχειλώσουμε από ημέρα σε εβδομάδα» προσθέτοντας πως «μία μαύρη Παρασκευή σίγουρα δεν θα φέρει άσπρη ημέρα στο λιανικό εμπόριο που έχει απωλέσει το 40% του τζίρου του μετά το 2008. Προσωρινά, ίσως τονώσει τον τζίρο των μεγάλων αλυσίδων, αλλά σίγουρα θα δημιουργήσει αναιμική κατανάλωση στην υπόλοιπη αγορά».
«Βέβαια υπάρχουν και παγίδες… Η διαφημιστική μάχη των πολυεθνικών να κερδίσουν επιπλέον μερίδια της αγοράς ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει στην παγίδα εθισμού του καταναλωτή στις διαρκείς προσφορές και εκπτώσεις, απαξιώνοντας εντελώς τις εορταστικές και άλλες περιόδους του χρόνου. Οι μικρομεσαίοι έμποροι δηλώνουμε “παρόντες ” για να μην αφήσουμε τους μεγαλύτερους να παίζουν μόνοι τους επικοινωνιακά παιχνίδια, που πάντως προβληματίζουν με τον περιορισμό του περιθωρίου κέρδους και την αύξηση του κόστους πωλήσεων».
Σε κάθε περίπτωση όπως είναι λογικό οι νέοι θα είναι αυτοί που θα δώσουν τον τόνο στον τζίρο της «Black Friday» μιας και τα ηλεκτρονικά καταστήματα θα έχουν την τιμητική τους. Ωστόσο το ωράριο των καταστημάτων που θα συμμετέχουν στην «Black Friday» δεν μπορεί να επεκταθεί, ενδεχομένως μερικά μικρότερα καταστήματα να τηρήσουν το ωράριο των πολυκαταστημάτων και ίσως να μείνουν ανοικτά από το πρωί έως το βράδυ συνεχώς.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ
 Ωστόσο η ΕΣΕΕ λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος ενημερώνει τους εμπόρους και καταναλωτές επισημαίνοντας πως η προωθητική ενέργεια αφορά σε όλη την αγορά και όλες τις επιχειρήσεις, μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας. Η συμμετοχή των εμπορικών καταστημάτων είναι προαιρετική και στα προϊόντα που προσφέρονται, θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή. Εφόσον αναγράφεται ποσοστό μείωσης, αυτό θα πρέπει να αναρτάται σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου πωλούνται τα προϊόντα, ενώ δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα (50%) του συνόλου των κωδικών που διαθέτει το κατάστημα. Τέλος χρειάζεται προσοχή τόσο στην αποτύπωση όσο και στην ουσία των μειώσεων, καθώς τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα είναι μεγάλα και αχρείαστα.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Στο μεταξύ τη μεγαλοεργοδοσία και τις πολυεθνικές του κλάδου του Εμπορίου που με αφορμή την «Black Friday» καλούνται να δουλέψουν κάτω από εξαντλητικούς ρυθμούς καταγγέλλει η διοίκηση του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων ν. Λάρισας. «Με μοναδικό κριτήριο την αύξηση των κερδών τους, σμπαραλιάζουν κάθε εργασιακό δικαίωμα τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. Καλούμε τους μικρούς εμπόρους της πόλης μας να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην εφαρμογή της «Black Friday» και κάθε παρόμοιας εμπορικής δράσης, που όχι μόνο νέους τζίρους στα μικροκαταστήματα δεν φέρουν, αλλά αντιθέτως συγκεντρώνουν τις όποιες λαϊκές αγοραστικές δυνατότητες στα μεγάλα πολυκαταστήματα.   Απαιτούμε από τις υπηρεσίες να προχωρήσουν σε ελέγχους για καταστρατήγηση ωραρίων και συμβάσεις εργασίας, να προστατευτούν οι εργαζόμενοι, να τηρηθεί το κανονικό ωράριο και να πληρωθούν κανονικά οι παραπάνω ώρες εργασίας των εργαζομένων». Τέλος η διοίκηση καλεί τα μέλη να συμμετάσχουν στην πανελλαδική πανεργατική απεργία την Τετάρτη 28 Νοέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10:30 π.μ. στην Κεντρική πλατεία Λάρισας.
 ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass