Στα «σκαριά» νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον», ύψους 200 εκατ. ευρώ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΤΕΕ Κ.Δ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2018 15:06

Με τη Διοικούσα Επιτροπή και προέδρους των συλλογικών οργάνων του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ συναντήθηκε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά την επίσκεψή του στα γραφεία του ΤΕΕ στη Λάρισα.
Ο πρόεδρος, Νίκος Παπαγεωργίου, καλωσόρισε τον κ. Σταθάκη και τον ευχαρίστησε για την επίσκεψη, «του μόνου υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφτηκε το ΤΕΕ και του έδωσε συγχαρητήρια για την αποφασιστικότητά του στην καθιέρωση του νέου ηλεκτρονικού συστήματος οικοδομικών αδειών, που πετυχαίνει απλοποίηση των διαδικασιών, μειώνει τη γραφειοκρατία και επιτυγχάνει διαφάνεια, απελευθερώνοντας πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και για την ενεργή συμβολή του στην άμεση σύσταση των τοπικών παρατηρητηρίων».


Πεποίθησή μας είναι πως πρέπει να ενισχυθεί αυτός ο κλάδος ώστε οριζόντια να συμπαρασύρει και τους υπολοίπους. Διαθέτουμε 5 εκατ. στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, αλλά μόνο τα 2,5 αρδεύονται. Με κόστος 40 εκατ. € ετησίως. Σπαταλάτε ένα ΠΕΠ ανά δεκαετία στην άρδευση. Οι ΑΠΕ μπορούν να συμβάλλουν στη στήριξη του κλάδου με 0.5 δισ.  
Επιπλέον είναι σημαντική η ήπια μεταφορά υδάτων από τον Αχελώο και η ολοκλήρωση των ΥΗΣ καθώς έτσι θα έχουμε παραγωγή 300GWh ετησίως από πράσινη ενέργεια, συμμόρφωση με την οδηγία 60/2000 για την εξασφάλιση αποθέματος για περιπτώσεις λειψυδρίας, αύξηση κατά 17% της ισχύος των ΥΗ μονάδων παραγωγής ενέργειας της χώρας, άμεση έναρξη αποκατάστασης του υπόγειου υδροφορέα, χαμηλό κόστος και την πλέον σύντομη απάντηση στα προβλήματα που δημιουργεί το υδατικό έλλειμμα.
Όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας υπάρχει μεγάλη ανάγκη για επίσπευση των αποπληρωμών του προγράμματος Εξοικονόμησης κατ’οίκον ΙΙ αλλά και η επίλυση των προβλημάτων που προέρχονται από το HELPDESK του ΕΤΕΑΝ».
«Επιπλέον η αγορά έχει ανάγκη για έναρξη προγράμματος Εξοικονόμησης ενέργειας για τις επιχειρήσεις, την ενεργοποίηση της αγοράς των Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών αλλά και την υιοθέτηση του Διεθνούς Πρωτοκόλλου Χρηματοδότησης Ενεργειακών Έργων η οποία απελευθερώνει ιδιωτικά κεφάλαια στην αγορά της ενέργειας».
Όπως μεταξύ άλλων σημειώνεται από το ΤΕΕ «ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε σε ζητήματα όπως η επιτυχής συνεργασία του υπουργείου με το ΤΕΕ για τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, το ρεκόρ ανάρτησης επικυρωμένων δασικών χαρτών, την προσπάθεια ολοκλήρωσης των χωροταξικών σχεδίων στο σύνολο της χώρας μέχρι το 2020 και την κορωνίδα όλων, την υλοποίηση της e-πολεοδομίας. Παρά τις μικρές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον, υπάρχει ικανοποιητική ροή και προετοιμάζεται ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα ύψους 200 εκατ. ευρώ, που θα ανακοινωθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου.
Επίσης υπό διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υφίσταται πρόγραμμα 1 δισ. € για εξοικονόμηση που αφορά στα δημόσια κτίρια, με τεράστιο αντίκτυπο. Το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Μεσοχώρας διαβεβαίωσε ότι έχει ενταχθεί στον κυβερνητικό ενεργειακό σχεδιασμό και η ΔΕΗ έχει αναλάβει πλέον την υλοποίηση του έργου, αφού έχουν αρθεί όλα το νομοθετικά εμπόδια που υπήρχαν.
Από την πλευρά του ΤΕΕ Θεσσαλίας παρέστησαν επίσης, ο Κώστας Κουλώτσιος αντιπρόεδρος, Αστέριος Νάρης γεν. γραμματέας, Βασίλης Γερογιάννης, Γιώργος Γκόγκος, Παναγιώτης Πάλλας, μέλη της Διοικούσας, Νίκος Λιάκος, πρόεδρος ΝΕ ΤΕΕ Τρικάλων, Κώστας Παπαδημητρίου, πρόεδρος συλλόγου αρχιτεκτόνων ν. Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass