Με POS και τιμοκαταλόγους όλα τα συνεργεία αυτοκινήτων

ΥΠΟΧΡΕΟΙ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2018 22:05

Σε συναγερμό είχαν τεθεί  τιε τελευταίες ημέρες δεκάδες επιχειρηματικοί κλάδοι της Λάρισας για να προλάβουν τη χθεσινή καταληκτική ημερομηνία δήλωσης του επαγγελματικού τους τραπεζικού λογαριασμού προκειμένου να αποδέχονται πληρωμές μέσω καρτών.

Με δεδομένο ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να ξεκινήσει διασταυρώσεις και να επιβάλει κυρώσεις στους εκπρόθεσμους, το ζήτημα των επαγγελματικών  λογαριασμών κυριάρχησε σε συνελεύσεις μικρομεσαίων του νομού.
Στην προχθεσινή συνέλευση της Ένωσης Φανοποιών και Βαφέων ν. Λάρισας, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου της ΟΕΒΕΛ Δημ. Παληγιάννη, ενδεικτικά το θέμα απασχόλησε επί μακρόν τα μέλη, που ναι μεν δεν διαφωνούν με την εγκατάσταση των POS αλλά ακόμη περιμένουν τον ειδικό ακατάσχετο ειδικό επιχειρηματικό λογαριασμό. «Ενός μέτρου δηλαδή, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Βάιος Γκουνταρόπουλος, που ενώ προβλέπεται ρητά στον νόμο 4446/2016, εντούτοις ακόμη δεν έχει τεθεί σε ισχύ. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός θα μπορούσε να αποτελέσει έναν «τροφοδότη λογαριασμό» των λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης, με πρόβλεψη ειδικού προστατευτικού καθεστώτος έναντι των κατασχέσεων».
 Όπως επίσης τονίστηκε οι ισχύουσες διατάξεις ορίζουν ότι για τους νέους επαγγελματίες η δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού πρέπει να γίνεται εντός μηνός από την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Για μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ για την υποβολή δήλωσης πέραν των προβλεπόμενων προθεσμιών το πρόστιμο είναι 100 ευρώ. Πρόστιμο 1.500 ευρώ προβλέπεται για τους επαγγελματίες εκείνους οι οποίοι, ενώ έχουν σχετική υποχρέωση, δεν έχουν εγκαταστήσει POS.  
ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ
Στο μεταξύ δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετά θέματα που χρήζουν διευκρίνισης και καθώς αρκετές επιχειρήσεις δεν έχουν ενημερώσει μέχρι στιγμής τους λογιστές - φοροτεχνικούς τους με τα απαραίτητα στοιχεία, η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. θεωρεί ότι πρέπει να μεταφερθεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης επαγγελματικών λογαριασμών τουλάχιστον μέχρι τις 28/2/2019 και να υπάρξει εκ νέου νέα ενημέρωση του κοινού σχετικά με το ποιοι είναι υπόχρεοι έτσι ώστε να προβούν στην δήλωση των επαγγελματικών λογαριασμών τους.
ΥΠΟΧΡΕΟΙ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΩΝ
Στη συνέλευση έγινε επίσης συζήτηση τόσο για το θέμα της ανάρτησης τιμοκαταλόγων όσο και για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εγγραφή στο Ηλεκτρονικό Μητρών Αποβλήτων.  Σχετικά με τις αναρτήσεις τιμοκαταλόγων ανά είδος εργασίας οι επιχειρήσεις συνεργείων επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων και οχημάτων, όπως ειπώθηκε, υποχρεούνται να διατηρούν αναρτημένο τιμοκατάλογο, όπου θα αναγράφονται οι εκάστοτε χρεώσεις συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για τις βασικές παρεχόμενες υπηρεσίες συντήρησης επί ενδεικτικών μοντέλων, ανάλογα με τον τύπο και μοντέλο. Στα εκδιδόμενα δε παραστατικά θα πρέπει να αναγράφονται αναλυτικά το είδος της εργασίας και η τιμή χρέωσης που θα πρέπει να συμπίπτει με αυτή του τιμοκαταλόγου, υπό την επιφύλαξη της δυνατότητας του επισκευαστή να παρέχει έκπτωση στον πελάτη. Για τις λοιπές υπηρεσίες, κατόπιν αιτήματος του πελάτη, ο επισκευαστής θα πρέπει να συντάσσει έγγραφη προσφορά.   
Για το ΗΜΑ διευκρινίστηκε πως η προθεσμία εγγραφής λήγει στις 28 φεβρουαρίου 2019 ενώ τέλος αναφορά έγινε και για τη νέα αιμοδοσία η οποία αναμένεται να γίνει εν ευθέτω χρόνω.
 ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass