Aλματα η οικοδομική δραστηριότητα στη Θεσσαλία

ΑΙΣΘΗΤΗ Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ - ΣΤΟ «ΨΥΓΕΙΟ» ΚΑΙ ΤΟ 2019 Ο ΦΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2018 16:07

Συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο η ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας και μάλιστα με πολύ υψηλά ποσοστά.

Συγκεκριμένα ο όγκος της ιδιωτικής δραστηριότητας, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, αυξήθηκε σε όλη τη χώρα κατά 32,8% ενώ η επιφάνεια κατά 29,2%  παρά τη μονοψήφια αύξηση 6,7% σε αριθμό νέων οικοδομικών αδειών. Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο εκδόθηκαν 1.186 άδειες ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, που αντιστοιχούν σε 262,1 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.104,8 χιλιάδες m3 όγκου.

Ως αποτέλεσμα, παρουσιάστηκε αύξηση 6,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 29,2% στην επιφάνεια και 32,8% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Ενώ στο 9μηνο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει αύξηση κατά 8,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 17,6% στην επιφάνεια και κατά 15,7% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.
Στη Θεσσαλία η αύξηση της επιφάνειας σε σχέση με τον περσινό Σεπτέμβριο είναι της τάξης του 12,4% και ο όγκος κατά 31,8%. Ο αριθμός των οικοδομικών αδειών ήταν μικρότερος κατά 14,5% καθώς πέρυσι τον Σεπτέμβριο είχαν εκδοθεί 76 άδειες και τον φετινό 65. Ωστόσο συνολικά στο φετινό 9μηνο ο αριθμός των αδειών είναι αυξημένος κατά 14,2% καθώς από 555 πέρυσι έφτασαν τις 634 φέτος.   
ΠΑΓΩΝΕΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ
Στο μεταξύ στο «ψυγείο» θα παραμείνει και το 2019 ο φόρος υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων νεότερη τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία «αναστέλλεται για ένα ακόμα έτος ο φόρος υπεραξίας», έως και τις 31-12 2019. Από το 2014 όταν ψηφίστηκαν οι διατάξεις για επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Κάθε χρόνο, στα τέλη Δεκεμβρίου ψηφίζεται μια τροπολογία, με την οποία ο φόρος υπεραξίας μπαίνει στο «ψυγείο» για το επόμενο έτος αλλά μέχρι τώρα -άγνωστο γιατί- δεν έχει καταργηθεί.
Οι «παγωμένες» διατάξεις προβλέπουν ότι:
- Ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου ενώ ο αγοραστής θα οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
- Εφόσον ο φορολογούμενος έχει κρατήσει το ακίνητο που πουλάει για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία θα είναι αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ.
- Όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν το 1995 απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας. Όλα τα παραπάνω θα ίσχυαν εάν ο φόρος είχε ενεργοποιηθεί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass