«Βρέχει» παροχές και... φόρους

ΞΕΚΙΝΑ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ - ΠΟΙΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΕΩΣ ΤΟ ΤEΛΟΣ ΤΟΥ EΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2018 22:02

Σε έναν κυκεώνα ευχάριστων αλλά και δυσάρεστων καταστάσεων, σε ένα διαρκές «δούναι και λαβείν» που περιλαμβάνει πληρωμές φόρων και υποχρεώσεων αλλά και εισπράξεις πάσης φύσεως βοηθημάτων και παροχών, θα εμπλακούν στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το τέλος του χρόνου όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά της Λάρισας.


Με δεδομένο ότι ο τελευταίος μήνας του έτους όπως πάντα είναι ο πιο δύσκολος  από πλευράς υποχρεώσεων ο κυβερνητικός μηχανισμός έχει τεθεί σε εγρήγορση προκειμένου οι υπηρεσίες να ενεργοποιήσουν πριν από τα Χριστούγεννα τις περισσότερες εκ των παροχών.

Ήδη η αρχή των πληρωμών έγινε από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος από τη Δευτέρα καταβάλλει το Δώρο Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους και στους δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας. Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν να προπληρώνονται από τον Οργανισμό τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων και τα βοηθήματα ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων.
Τη σκυτάλη παίρνουν από σήμερα οι εν ενεργεία ένστολοι δικαιούχοι των αναδρομικών. Τα τελικά ποσά των αναδρομικών για το σύνολο των ενστόλων κυμαίνονται από 410 ευρώ το χαμηλότερο έως και πάνω από 8.000 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, τα έτη υπηρεσίας και τον πραγματικό βαθμό. Ωστόσο, όπως μαθεύτηκε, στην «ουρά» θα χρειαστεί να περιμένουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι πανεπιστημιακοί, καθώς υπάρχει γραφειοκρατική «εμπλοκή» με τους πρώτους και καθυστερήσεις από τις οικονομικές υπηρεσίες για τους δεύτερους. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων θα καταβληθούν με τη σύνταξη του Ιανουαρίου, δηλ. στις 21 Δεκεμβρίου, η οποία έχει κλειδώσει οριστικά.
Σήμερα επίσης θα καταβληθεί σε 1.000 δικαιούχους το χρηματικό βοήθημα για τις αγρότισσες πολύτεκνες μητέρες, που δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ), με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλώσει κατά την υποβολή της αίτησής τους.  
Από αύριο ξεκινά και η διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Το υπουργείο ξεκαθάρισε πως η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το μέρισμα θα είναι η Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου και για τις αιτήσεις που θα έχουν εγκριθεί έως και την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, το μέρισμα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου (αν και  υπάρχει το ενδεχόμενο να αρχίσουν να πιστώνονται από σήμερα το απόγευμα) ενώ για τις αιτήσεις που εγκριθούν από την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου έως και τις 21 Δεκεμβρίου το μέρισμα θα καταβληθεί την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου.
Την ερχόμενη Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου. Την ημέρα αυτή αναμένεται να πληρωθούν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ ενώ την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, του ΙΚΑ, του ΝΑΤ, των αυτοαπασχολούμενων (πρ. ΕΤΑΑ) και όλων των υπόλοιπων. Μετά τα Χριστούγεννα, αλλά πριν από την Πρωτοχρονιά και συγκεκριμένα στις 27 Δεκεμβρίου θα προπληρωθούν και οι επικουρικές συντάξεις του Ιανουαρίου οι οποίες κανονικά θα πληρώνονταν στις 2 Ιανουαρίου.
Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να πληρωθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε 625.000 δικαιούχους. Σημειώνεται πως η πληρωμή του ΚΕΑ θα πραγματοποιηθεί με πίστωση εξ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα. Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών. Την ίδια ημέρα πιθανότατα θα καταβληθεί και η έκτη δόση του επιδόματος παιδιού. Επίσης την ίδια ημέρα θα εξοφληθούν και τα αναδρομικά των συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να δοθεί και το επίδομα θέρμανσης, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ενεργοποίηση του μηχανισμού υποβολής των αιτήσεων.   
Επίσης η Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου φαίνεται η επικρατέστερη ημερομηνία για την πληρωμή του υπόλοιπου 10% των αποζημιώσεων του 2017 από τον ΕΛΓΑ, με τον αριθμό των δικαιούχων να ξεπερνά τις 60.000. Η πληρωμή θα φτάσει τα 17 εκατ. ευρώ και από αυτά τα 16 εκατ. αφορούν σε αποζημιώσεις για το 2017, ενώ 445.000 πληρωμή για ζημιές του 2018. Παράλληλα, μέχρι τα Χριστούγεννα θα πληρωθούν ακόμη 4,5 εκατ. ευρώ, με τα 3 εκατ. ευρώ να αφορούν σε πληρωμές για ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο και 1,5 εκατ. ευρώ σε ζωικό κεφάλαιο.
ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΦΟΡΩΝ  
Στον αντίποδα οι φορολογούμενοι έχουν να πληρώσουν μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου τα εξής:
* ΕΝΦΙΑ: Η τέταρτη δόση του φόρου ακινήτων πρέπει να καταβληθεί έως τις  28 Δεκεμβρίου ενώ η 5η και τελευταία δόση έως τις 31 Ιανουαρίου 2019.
* Τέλη κυκλοφορίας: Εως το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να εξοφληθούν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019. Τα σχετικά ειδοποιητήρια έχουν ήδη αναρτηθεί στο Taxisnet και η εξόφληση θα πρέπει να γίνει εφάπαξ. Στην περίπτωση που χαθεί η προθεσμία επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο των τελών που αναλογούν στο όχημα του φορολογούμενου.
* Δόση ρύθμισης: Εντός του μήνα οι οφειλέτες του Δημοσίου θα πρέπει να υπολογίζουν και τη δόση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από φόρους εισοδήματος.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass