Περισσότερα POS αλλά… μικρότερος ο τζίρος

ΝΕΑ ΛΙΣΤΑ ΜΕ 53 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΡΤΕΣ - ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

Δημοσίευση: 17 Ιαν 2019 22:08

Εκατοντάδες ακόμη επαγγελματίες του ν. Λάρισας που μέχρι πρότινος εξαιρούνται υποχρεώνονται μέσα στο προσεχές τρίμηνο να εγκαταστήσουν μηχανήματα POS (τερματικά αποδοχής καρτών), καλούμενοι να συμβάλουν στην αύξηση των συναλλαγών μέσω «πλαστικού» χρήματος και κατ επέκταση στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ωστόσο αν και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν εγκαταστήσει POS όλο και λιγότερο τζίρο κάνουν μέσω των μηχανημάτων…

Ειδικότερα προχθές δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με την οποία εντάσσονται νέες κατηγορίες επαγγελματιών, 53 συνολικά, στη λίστα των υπόχρεων χρήσης POS. Η εγκατάσταση των συσκευών πρέπει να γίνει εντός 3 μηνών, δηλαδή μέχρι τις 15 Απριλίου, ειδάλλως θα υπάρχει πρόστιμο 1.500 ευρώ. Ειδικά για όσους προβούν σε έναρξη δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών προ της παρέλευσης της τρίμηνης προθεσμίας οφείλουν να συμμορφωθούν εντός 4 μηνών από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης . Όσοι προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ή στη σχετική μεταβολή μετά την παρέλευση της συγκεκριμένης προθεσμίας, οφείλουν να συμμορφωθούν εντός ενός μηνός από την έναρξη ή τη μεταβολή.

Οι επαγγελματίες υποχρεούνται επίσης να αποδέχονται πληρωμές και με άλλα ηλεκτρονικά μέσα (e-banking κ.λπ.), ενώ παράλληλα θα πρέπει να δηλώσουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους θα πρέπει να συγκεντρώνουν όλες τις εισπράξεις από τους πελάτες λιανικές είτε αυτές πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα είτε με μετρητά.

Η ΛΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Αναλυτικά οι νέοι επαγγελματίες είναι οι εξής:

Άλλες εκτυπωτικές δραστηριότητες, Υπηρεσίες προεκτύπωσης και προεγγραφής μέσων, Βιβλιοδετικές και συναφείς δραστηριότητες, Αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων, Κατεργασία και επικάλυψη μετάλλων, Μεταλλοτεχνία, Επισκευή μεταλλικών προϊόντων, Επισκευή και συντήρηση πλοίων και σκαφών, Επισκευή άλλου εξοπλισμού, Παροχή ατμού και κλιματισμού, Επεξεργασία λυμάτων, Συλλογή μη επικίνδυνων απορριμμάτων, Συλλογή επικίνδυνων απορριμμάτων, Αποσυναρμολόγηση παλαιών ειδών, Δραστηριότητες εξυγίανσης και άλλες υπηρεσίες για τη διαχείριση αποβλήτων, Αποθήκευση, Ταχυδρομικές δραστηριότητες με υποχρέωση παροχής καθολικής υπηρεσίας, Άλλες ταχυδρομικές και ταχυ - μεταφορικές δραστηριότητες, Άλλες εκδοτικές δραστηριότητες, Έκδοση παιχνιδιών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, Έκδοση άλλου λογισμικού, Δραστηριότητες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, Άλλες τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες, Δραστηριότητες παροχής συμβουλών σχετικά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, Υπηρεσίες διαχείρισης ηλεκτρονικών συστημάτων, Άλλες δραστηριότητες της τεχνολογίας της πληροφορίας και δραστηριότητες υπηρεσιών ηλεκτρονικών υπολογιστών, Επεξεργασία δεδομένων, καταχώριση και συναφείς δραστηριότητες, Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης, Τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις, Δραστηριότητες ειδικευμένου σχεδίου, Δραστηριότητες μετάφρασης και διερμηνείας, Άλλες επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες π.δ.κ.α., Ενοικίαση και εκμίσθωση γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμού, Ενοικίαση και εκμίσθωση μηχανημάτων και εξοπλισμού κατασκευών και έργων πολιτικού μηχανικού, Ενοικίαση και εκμίσθωση μηχανημάτων και εξοπλισμού γραφείου (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών υπολογιστών), Ενοικίαση και εκμίσθωση εξοπλισμού πλωτών μεταφορών, Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων μηχανημάτων, ειδών εξοπλισμού και υλικών αγαθών π.δ.κ.α., Δραστηριότητες παροχής ιδιωτικής προστασίας, Δραστηριότητες υπηρεσιών συστημάτων προστασίας, Δραστηριότητες συνδυασμού βοηθητικών υπηρεσιών, Δραστηριότητες υπηρεσιών τοπίου, Συνδυασμένες διοικητικές δραστηριότητες γραφείου, Αναπαραγωγή φωτοτυπιών, προετοιμασία εγγράφων και άλλες ειδικευμένες δραστηριότητες γραμματειακής υποστήριξης, Δραστηριότητες γραφείων είσπραξης και γραφείων οικονομικών και εμπορικών πληροφοριών, Δραστηριότητες συσκευασίας, Άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις π.δ.κ.α., Προσχολική εκπαίδευση, Άλλες δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος π.δ.κ.α., Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος, Καλλιτεχνική δημιουργία, Δραστηριότητες βοτανικών και ζωολογικών κήπων και φυσικών βιοτόπων, Επισκευή άλλων ειδών προσωπικής και οικιακής χρήσης και Άλλες δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών π.δ.κ.α.

ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ Ο ΤΖΙΡΟΣ

Στο μεταξύ ολοένα και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν εγκαταστήσει POS (τερματικά αποδοχής καρτών), αλλά ολοένα και λιγότερο τζίρο κάνουν μέσω των POS. Πώς εξηγείται αυτό το παράδοξο; Η εύκολη απάντηση είναι ότι σε συνεννόηση με τον καταναλωτή δεν κόβεται απόδειξη και επομένως η συναλλαγή πέφτει στη «μαύρη τρύπα» της φοροδιαφυγής. Αυτό συμβαίνει εν μέρει. Η νέα μόδα είναι η έκδοση απόδειξης, αλλά με χαμηλότερη χρέωση του προϊόντος εάν ο πελάτης πληρώσει με μετρητά. Με άλλα λόγια, μετά την ύπαρξη διαφορετικών τιμών, με ή χωρίς απόδειξη, τώρα έχουμε και την ύπαρξη διαφορετικών τιμών, με ή χωρίς POS. Ταυτόχρονα και όπως ήταν λογικό από τη μια η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, από την άλλη η αύξηση της χρήσης μετρητών για πληρωμές χωρίς αποδείξεις, έφεραν ανάσχεση της χρήσης χρεωστικών και πιστωτικών καρτών. Να σημειωθεί πως στην τελευταία έρευνα οικονομικού κλίματος που παρουσίασε η ΓΣΕΒΕΕ αν και πλέον το 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει εγκαταστήσει POS, πραγματοποιεί μέσω POS μόλις το 28% του τζίρου της. Η εξήγηση είναι ότι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις διαθέτουν περιορισμένη ρευστότητα και επομένως χρειάζονται τα μετρητά άμεσα. Όταν οι πληρωμές γίνονται μέσω POS, τότε τα χρήματα είναι συχνά δεσμευμένα για 1-3 ημέρες. Το φαινόμενο είναι ακόμη πιο έντονο στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν αγορές με μεγάλη συχνότητα, καθώς προβαίνουν σε μικρές παραγγελίες και δεν διαθέτουν απόθεμα εμπορευμάτων.

Πάντως γενική είναι η διαπίστωση ότι ένα σημαντικό ποσοστό των επαγγελματιών που τοποθέτησαν τερματικά μηχανήματα POS στο πλαίσιο της υποχρεωτικότητας του νόμου, αποφεύγουν να τα χρησιμοποιήσουν προκρίνοντας τις εγχρήματες συναλλαγές. Οπου είναι δυνατό δηλαδή οι συναλλαγές να γίνουν χωρίς POS, γίνονται . Και αυτό γιατί δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις και δη οι μικρομεσαίες που συμφωνούν με τον πελάτη να πληρώσει με μετρητά και σε χαμηλότερη τιμή, αντί να πληρώσει με κάρτα, μια παραλλαγή δηλαδή της παλιάς πρακτικής για δύο τιμές στα προϊόντα, μιας με απόδειξη και μιας χωρίς απόδειξη.

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ

Το γεγονός ότι το υπουργείο σχεδιάζει να προχωρήσει στην αύξηση του ορίου που πρέπει να γίνει υποχρεωτικά με κάρτες είναι ενδεικτικό και της πίεσης που θέλει να ασκήσει στους καταναλωτές για μεγαλύτερη χρήση του πλαστικού χρήματος. Άλλωστε το πρόβλημα για το Υπουργείο Οικονομικών είναι ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι εξαντλούν το απαιτούμενο όριο των ηλεκτρονικών πληρωμών μόνο με τις συναλλαγές στα σούπερ μάρκετ, στα πρατήρια καυσίμων και γενικά σε κατηγορίες επιχειρήσεων που δεν είναι «ύποπτες» για φοροδιαφυγή. Και η αύξηση του ορίου δεν θα είναι το μοναδικό μέτρο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καθώς το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει να προωθήσει:

- τη μείωση του ορίου αξίας συναλλαγής πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή άλλο τραπεζικό μέσο (πίστωση σε λογαριασμό επιχείρησης, έκδοση επιταγής κα). Το όριο είναι σήμερα 500 ευρώ και θεωρείται δεδομένο ότι πρόκειται να μειωθεί στα 300 ευρώ ή και χαμηλότερα.

- τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Aυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS). Και αυτό καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass