Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλαταμώνας και Πόροι σε διαδικασία κτηματογράφησης

ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΞΟΧΙΚΑ

Δημοσίευση: 23 Ιαν 2019 22:07

Στο Γραφείο Κτηματογράφησης (επί της Π. Τσαλδάρη 20 & Κιλκίς) στην Κατερίνη (Τηλ.: 23510-46446) θα πρέπει να προσέρχονται για την υποβολή δηλώσεων όσοι Λαρισαίοι διαθέτουν ακίνητα στις περιοχές του Πλαταμώνα και των Πόρων.

Η διαδικασία κτηματογράφησης βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 17 Δεκεμβρίου και η η προθεσμία για μεν τους κατοίκους εσωτερικού λήγει στις 18/03/2019 για δε τους κατοίκους εξωτερικού τρεις μήνες αργότερα δηλαδή στις 18/06/2019.

Το γραφείο Κτηματογράφησης στην Κατερίνη λειτουργεί ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΡΙΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8:30 – 16:30 & ΤΕΤΑΡΤΗ 8:30 – 20:30 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν τόσο για τα δικαιολογητικά που χρειάζονται όσο και για τις επιλογές που έχουν για την υποβολή των δηλώσεων. Θυμιζουμε πως η υποβολή των δηλώσεων γίνεται είτε με την παρουσία τους στα γραφεία κτηματογράφησης είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr. Μέσω αυτής ο πολίτης μπορεί μόνος του (χωρίς τη βοήθεια επαγγελματία, αν έχει μια στοιχειώδη εξοικείωση με ψηφιακό περιβάλλον) να καταχωρίσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, να υποβάλει (ψηφιακά) τα απαραίτητα έγγραφα και να εντοπίσει το ακίνητό του στους χάρτες της «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Η δήλωση ηλεκτρονικής διεύθυνσης (e-mail) θα είναι υποχρεωτική με την υποβολή της δήλωσης, ενώ η πληρωμή του ανταποδοτικού τέλους θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Επισημαίνεται επίσης πως η όλη διαδικασία είναι υποχρεωτική άλλως επέρχονται οι κατά τον νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι: το έντυπο δήλωσης (του νόμου 23085/95) το οποίο μπορούν να το προμηθευτούν είτε από τα Γραφεία Κτηματογράφησης ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: www.ktimatologio.gr. Επίσης φωτοτυπία του τίτλου που τεκμηριώνει το δικαίωμα ιδιοκτησίας (για παράδειγμα το συμβόλαιο), φωτοτυπία του πιστοποιητικού μεταγραφής του, τοπογραφικό διάγραμμα – εφόσον διατίθεται – και φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Σημειώνεται πως οι περιοχές που εξυπηρετούνται από το γραφείο της Κατερίνης είναι: ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΙΓΙΝΙΟΥ, ΑΛΩΝΙΩΝ, ΒΡΙΑΣ, ΕΛΑΤΟΧΩΡΙΟΥ, ΕΛΑΦΟΥ, ΕΞΟΧΗΣ (ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΧΑΡΑΔΡΑΣ), ΚΑΣΤΑΝΕΑΣ, ΚΑΤΑΛΩΝΙΩΝ, ΚΑΤΑΧΑ, ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ, ΚΟΥΚΚΟΥ, ΛΑΓΟΡΡΑΧΗΣ, ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ, ΛΙΒΑΔΙΟΥ, ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ, ΛΟΦΟΥ, ΜΗΛΙΑΣ, ΜΟΣΧΟΠΟΤΑΜΟΥ, ΜΟΣΧΟΧΩΡΙΟΥ, ΠΑΛΑΙΟΣΤΑΝΗΣ, ΠΑΛΑΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙΟΥ, ΠΛΑΤΑΜΩΝΟΣ (ΣΤΑΘΜΟΥ), ΠΟΡΩΝ, ΠΥΔΝΗΣ, ΡΗΤΙΝΗΣ, ΡΥΑΚΙΩΝ, ΣΕΒΑΣΤΗΣ, ΣΚΟΤΙΝΗΣ, ΣΦΕΝΔΑΜΙΟΥ, ΤΡΙΛΟΦΟΥ και ΦΩΤΕΙΝΩΝ.

Το κόστος για κάθε δικαίωμα ακινήτου ανέρχεται στα 35 ευρώ και 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους. Ποσό που καταβάλλεται τη στιγμή της υποβολής της δήλωσης ιδιοκτησίας. Για τις αγροτικές περιοχές, οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν το πολύ 70 ευρώ ανεξάρτητα αν έχουν περισσότερα δικαιώματα σε κάθε περιοχή.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Σχετικά Άρθρα