Aνοιξε η εφαρμογή για υποβολή του «Πόθεν Eσχες»

ΕΩΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2019 15:46

Ξεκίνησε χθες η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης  (ΔΠΚ) 2018. Η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων «πόθεν έσχες» άνοιξε στο pothen.gr και η διορία υποβολής των δηλώσεων για 200.000 υπόχρεους λήγει στις 31 Μαρτίου 2019.. Μεταξύ των υπόχρεων είναι πολιτικοί και αιρετοί άρχοντες, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, ελεγκτές και εφοριακοί, δημόσιοι υπάλληλοι, δημοσιογράφοι, στελέχη ΜΚΟ, συνεταιρισμών, ΔΕΚΟ, τραπεζών κ.λπ.


Πάντως -όπως ανακοινώθηκε- η διαδικασία μετάπτωσης των δεδομένων των ετήσιων δηλώσεων 2016 και 2017 βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο ημερών.  
Μεταξύ άλλων, αυτά που πρέπει να ξέρουν οι υπόχρεοι είναι ότι:
* Υπόχρεος που έχει υποβάλλει ηλεκτρονικά ετήσια ΔΠΚ 2016 (φορολογικό 2015) ή ΔΠΚ 2017 (φορολογικό 2016) ή/και αρχική ΔΠΚ για ιδιότητα που αποκτήθηκε εντός των ετών 2016-2018, έχει υποχρέωση να υποβάλει εκ νέου τις δηλώσεις αυτές. Δεδομένου ότι ως αποκλειστική προθεσμία υποβολής των ετήσιων ΔΠΚ 2016 και 2017 καθώς και αρχικών για ιδιότητα που αποκτήθηκε εντός των ετών 2016-2018, ορίζεται η χρονική περίοδος από 18.02.2019 έως 31.03.2019. Πιο συγκεκριμένα στο τελευταίο εδάφιο της παρ.2 του άρθρου 1, ορίζεται ότι «…Κατ΄ εξαίρεση αρχικές ΔΠΚ με απόκτηση ιδιότητας υπόχρεου στα έτη 2016, 2017 και 2018 και οι ετήσιες ΔΠΚ 2016 (φορολογικό 2015) και 2017 (φορολογικό 2016) υποβάλλονται (εκ νέου για όσους έχουν ήδη υποβάλει) μαζί με τις ΔΠΚ έτους 2018 (φορολογικό 2017), από 18 Φεβρουαρίου 2019 έως 31 Μαρτίου 2019».
* Η Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης  είναι κοινή για τον υπόχρεο και τον/την σύζυγο ή του προσώπου με το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης (Μ.Σ.Σ.). Ο υπόχρεος καταχωρίζει τα δικά του περιουσιακά στοιχεία, του/της συζύγου της/του, ή του Μ.Σ.Σ. και των ανήλικων τέκνων τους οριστικοποιεί τη ΔΠΚ του και στη συνέχεια εγκρίνεται η ΔΠΚ από τον/την σύζυγο ή το Μ.Σ.Σ. του υπόχρεου. Σε περίπτωση άρνησης ή αδυναμίας του/της συζύγου της/του, ή του Μ.Σ.Σ. του υπόχρεου, να υποβληθεί κοινή δήλωση, η δήλωση υποβάλλεται, χωρίς έγκριση, μόνον από τον υπόχρεο, ο οποίος οφείλει να αναφέρει στις παρατηρήσεις το γεγονός της άρνησης ή της αδυναμίας, καθώς και τον ΑΦΜ του άλλου προσώπου.
* Ο/η σύζυγος ή το Μ.Σ.Σ. υποχρεούται σε κάθε περίπτωση να συμφωνήσει με τη ΔΠΚ της/του υπόχρεου.
* Μετά την οριστικοποίηση της ΔΠΚ και εφόσον διαπιστωθεί από τον υπόχρεο ότι υποβλήθηκαν λάθος στοιχεία, επιλέγοντας «Διόρθωση» ο υπόχρεος μπορεί να συμπληρώσει αυθορμήτως ελλείψεις ή ανακρίβειες της ΔΠΚ του, οποτεδήποτε εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας υποβολής της δήλωσης και μέχρι ένα μήνα μετά τη λήξη αυτής.
* Ο υπόχρεος δηλώνει στην αρχική ΔΠΚ την περιουσιακή κατάσταση των ανήλικων τέκνων αυτού και του/της συζύγου, ή του Μ.Σ.Σ. Στην ετήσια ΔΠΚ ο υπόχρεος δηλώνει την περιουσιακή κατάσταση των ανήλικων τέκνων αυτού και του/της συζύγου, ή του Μ.Σ.Σ. ακόμη κι αν αυτά ενηλικιώθηκαν εντός του έτους που αφορά η δήλωση.
* Κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης της ΔΠΚ, ο υπόχρεος επιλέγει σε κάθε πίνακα το κουτί/check box “Επιβεβαιώνω την ορθότητα και την πληρότητα των ανωτέρω στοιχείων...”. Στη συνέχεια ο υπόχρεος επιλέγει το ενεργοποιημένο πλέον κουμπί “Οριστικοποίηση Δήλωσης”.
* Υπόχρεοι που έχουν οριστικοποιήσει τη δήλωσή τους, μπορούν να βεβαιωθούν ότι αυτή υποβλήθηκε οριστικά και επιτυχώς, επιλέγοντας αρχικά «Προβολή Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης», στη συνέχεια το έτος που τους ενδιαφέρει από τον (πάνω) πίνακα «Τελικές Δηλώσεις» και βλέπουν στον κάτω πίνακα «Τροποποιήσεις» το ιστορικό των Οριστικοποιημένων και Προσωρινά Αποθηκευμένων Δηλώσεων για το έτος επιλογής. Μια δήλωση θεωρείται οριστικοποιημένη όταν αναγράφεται ο σχετικός Αριθμός Δήλωσης και η αντίστοιχη Ημερομηνία Οριστικοποίησης. Στην περίπτωση που υπάρχει ΝΑΙ στο πεδίο Ανάληψη Καθηκόντων/… η ΔΠΚ είναι αρχική και ΔΕΝ εκπληρώνει την υποχρέωση υποβολής ετήσιας ΔΠΚ. Ετήσια είναι η ΔΠΚ που έχει ΟΧΙ στο αντίστοιχο πεδίο.
* Για όσους αμελήσουν, εκπρόθεσμη υποβολή επιτρέπεται μόνον μετά την πληρωμή παραβόλου 100-800 ευρώ. Όσοι εκπληρώσουν τη σχετική τους υποχρέωση με καθυστέρηση μέχρι 30 ημερών από την προβλεπόμενη προθεσμία, η οριστικοποίηση της ΔΠΚ τους, επιτρέπεται μετά την πληρωμή ηλεκτρονικού παράβολου ύψους 200€ για τους υπόχρεους της επιτροπής ελέγχου του άρθρου 3Α και εκατό 100€ για τους λοιπούς υπόχρεους.
 * Για όσους παραλείψουν να υποβάλουν δήλωση ή την υποβάλουν με ανακριβή στοιχεία, προβλέπονται κυρώσεις έως και 10 έτη φυλάκισης και βαρύτατα πρόστιμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass