Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πάγος» φέτος στις αντικειμενικές

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΝ - ΜΕ ΤΙΣ ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΤΙΜΕΣ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ Ο ΕΝΦΙΑ - ΠΟΙΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2019 22:27

Του Γιώργου Νούλη

Με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες θα υπολογιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ, ενώ καμία μεταβολή στους φορολογικούς συντελεστές μεταβίβασης ακινήτων (αγοραπωλησιών, δωρεών και γονικών παροχών), δεν αναμένεται να υπάρξει μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή και με αυτά τα δεδομένα κινείται το Υπ. Οικονομικών.
Μπορεί το Υπουργείο Οικονομικών να έχει αναλάβει τη δέσμευση να προχωρήσει σε νέα αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης μέσα στο 2019, όπως όλα δείχνουν δεν αναμένεται φέτος η ομάδα εκτιμητών να υποβάλει νέες εκτιμήσεις αναφορικά με τις τιμές ζώνης. Αν και ο χάρτης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων ορίζει ότι οι αντικειμενικές αξίες πρέπει να έχουν υποκατασταθεί από ένα νέο σύστημα εμπορικών αξιών μέχρι και του χρόνου, ωστόσο η αίσθηση είναι ότι δεν πρόκειται φέτος να υπάρξει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών. Το να παραμείνουν αμετάβλητοι οι φορολογικοί συντελεστές, βολεύει την κυβέρνηση καθώς αφενός μεν δεν θα διαταραχθεί η ανοδική πορεία στις μεταβιβάσεις ακινήτων, μιας και σε πολλές περιοχές τα έξοδα και οι φόροι έγιναν λιγότεροι με το που άλλαξε ο χρόνος, αφετέρου δε θα αποτυπωθεί ξεκάθαρα στα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ η μείωση του φόρου.


Θυμίζουμε πως με την αλλαγή του χρόνου, ενεργοποιήθηκαν και για τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων οι αντικειμενικές αξίες που καθορίστηκαν τον Ιούνιο του 2018. Έτσι, στον Δήμο Λαρισαίων ενδεικτικά επήλθαν αυξήσεις φόρων σε δύο μόνο ζώνες από τις 16 συνολικά, ενώ στις άλλες δύο υπήρξαν μειώσεις και στις υπόλοιπες δόσεις έμειναν αμετάβλητες. Ανάλογη είναι η εικόνα σε όλο τον νομό με την πλειοψηφία των ζωνών να μένουν αμετάβλητες.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που φαίνεται είναι ότι οι αντικειμενικές θα μείνουν «παγωμένες» και θα αξιοποιηθεί η βάση δεδομένων, η οποία προέκυψε μετά τις περσινές εισηγήσεις των εκτιμητών και αποτελεί πλέον αντικείμενο επεξεργασίας σε συνεργασία με τεχνική βοήθεια από την Κομισιόν, ενώ του χρόνου η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί την καυτή πατάτα της πλήρους εξίσωσης αντικειμενικών και αγοραίων τιμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον ΕΝΦΙΑ.
Πάντως στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να επανεξετάσει τον τρόπο προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών τροποποιώντας τους συντελεστές παλαιότητας, προσόψεως, ορόφου κ.λπ. με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέγγιση της πραγματικής αξίας ενός ακινήτου, σε συνδυασμό βέβαια με την προσφορά και τη ζήτηση που καταγράφονται στην αγορά ακινήτων. Επίσης στόχος του Υπ. Οικονομικών είναι να νομοθετήσει την επικαιροποίηση των αξιών σε τακτά χρονικά διαστήματα, πιθανότατα κατά έτος.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ
Όσον αφορά στον φετινό ΕΝΦΙΑ, θα χρησιμοποιηθούν οι τιμές ζώνης που χρησιμοποιήθηκαν και για τον ΕΝΦΙΑ του 2018. Η διαφορά για τους ιδιοκτήτες είναι ότι θα ισχύσει ο νέος τρόπος υπολογισμού που φέρνει μειώσεις έως 30% για τους έχοντες ατομική περιουσία έως 60.000 ευρώ και γενικότερα μειώσεις των επιβαρύνσεων για τους έχοντες ατομική περιουσία έως 200.000 ευρώ, οι οποίες όμως δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 80-100 ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα και σύμφωνα με τις νέες διατάξεις που θα εφαρμοστούν μόνο το 2019:
- Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 30% για κάθε φυσικό πρόσωπο, του οποίου η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας ανέρχεται μέχρι του ποσού των 60.000 ευρώ. Η μείωση αυτή θα έχει ως συνέπεια το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες φορολογουμένους του νομού να μειωθεί κατά 55 ευρώ κατά μέσο όρο. Σημειώνεται ότι το 80% των ιδιοκτητών του νομού Λάρισας έχει περιουσία μέχρι 60.000 ευρώ. Συνεπώς οκτώ στους δέκα φορολογούμενους θα δουν μειωμένο το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Στους κερδισμένους βεβαίως θα είναι και τα ζευγάρια που μερίμνησαν να «σπάσουν» και να μοιράσουν την περιουσία τους ώστε να μην υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ. Για παράδειγμα ένα ζευγάρι με ακίνητη περιουσία ύψους 120.000 ευρώ που φρόντισε να τη μοιράσει στα δύο, η έκπτωση για τον καθένα από αυτούς θα ανέλθει στο 30%. Στην περίπτωση που το σύνολο της περιουσίας κατέχει το ένα από τα δύο μέλη, η έκπτωση περιορίζεται στο 10% περίπου.
- Για τους φορολογουμένους με συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας άνω των 60.000 ευρώ, το ποσό της μείωσης κατά 30%, που αντιστοιχεί στο υπερβάλλον των 60.000 ευρώ τμήμα της αξίας, μειώνεται κατά 70 λεπτά ανά 1.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας και, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ. Η έκπτωση για κάθε φορολογούμενο θα υπολογίζεται με βάση ειδικό αλγόριθμο, στον οποίο θα εμπεριέχεται και η λειτουργία του κόφτη. Εννοείται πως για όσους έχουν περιουσία άνω των 150.000 οι μειώσεις θα είναι μειωμένες ενώ για περιουσίες άνω των 200.000 ευρώ οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα είναι μηδενικές.
Ενδεικτικά με βάση τις σημερινές αντικειμενικές αξίες:
* Διαμέρισμα 100 τ.μ., αξίας 90.000 ευρώ, στην περιοχή του Σταθμού του ΟΣΕ, ή στον Αγιο Αθανάσιο ή στον Άγιο Αντώνιο ή στη Φιλιππούπολη και γενικά σε όλες τις συνοικίες με τιμές ζώνης 900 ευρώ/τμ ο ΕΝΦΙΑ πέρυσι ήταν 290 ευρώ. Φέτος θα είναι 211 ευρώ με τον φόρο να είναι μειωμένος κατά 79 ευρώ ή σε ποσοστό 27,24%.
* Διαμέρισμα 100 τ.μ. αξίας 80.000 ευρώ, στους Αμπελοκήπους, στον Ιπποκράτη ή στο Αβέρωφ (Τ.Ζ. 800 ευρώ/τ.μ.) ο ΕΝΦΙΑ πέρυσι ήταν 290 ευρώ. Φέτος θα είναι 204 ευρώ, μειωμένος κατά 86 ευρώ ή σε ποσοστό 29,66%
* Διαμέρισμα 60 τ.μ. αξίας 66.000 ευρώ, στη Νεάπολη (Τ.Ζ. 1.100 ευρώ/τ.μ.) ο ΕΝΦΙΑ πέρυσι ήταν 222 ευρώ. Φέτος θα είναι 155 ευρώ, μειωμένος κατά 67 ευρώ ή σε ποσοστό 30%.
ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ
Να σημειώσουμε τέλος πως τα αγροτεμάχια ούτε και φέτος θα ενταχθούν στον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων του ΕΝΦΙΑ. Υπάρχει βεβαίως η μνημονιακή απαίτηση για διεύρυνση της φορολογικής βάσης αλλά αυτή λογικά θα γίνει με την ένταξη περισσότερων περιοχών στο σύστημα. Το γεγονός πάντως ότι δεν εντάσσονται στον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια δημιουργεί αδικίες, καθώς ως «αγροτεμάχια» αντιμετωπίζονται φορολογικά και παραθαλάσσιες περιοχές μεγάλης αξίας...