Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από χθες η 13η σύνταξη αλλά… ψαλιδισμένη

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΟΥΝΟΥ

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2019 15:40

Πιστώνεται από χθες το απόγευμα η 13η σύνταξη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Εργασίας.

Ωστόσο τα ποσά που μπαίνουν σε λογαριασμούς σύμφωνα με τηλεφωνήματα που δέχτηκε η "Ε" δεν είναι τα ποσά που ανέμεναν οι συνταξιούχοι. Βέβαια υπάρχει μια κράτηση λόγω της εισφοράς 6% υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ), η οποία επιβαρύνει όλες τις κύριες συντάξεις κάθε μήνα, αλλά τα ποσά που χορηγούνται σε κάποιες περιπτώσεις δεν αντιστοιχούν στα ποσά που είχαν ανακοινωθεί. Ενδεικτικά συνταξιούχος με καθαρή κύρια σύνταξη 951 ευρώ είδε στο λογαριασμό του 230 ευρώ! Πάντως αναμένονται διευκρινίσεις… 

Θυμίζουμε πως το Υπ. Εργασίας ανακοίνωσε πως το μεικτό ποσό της 13ης σύνταξης καθορίζεται με βάση τη μηνιαία κύρια σύνταξη ως εξής:

α) Για ποσό έως και 500 ευρώ, σε ποσοστό 100%.

β) Για ποσό από 500,01 έως και 600 ευρώ, σε ποσοστό 70%.

γ) Για ποσό από 600,01 έως και 1.000 ευρώ, σε ποσοστό 50%.

δ) Για ποσό από 1.000,01 ευρώ και άνω, σε ποσοστό 30%.

Αν το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις, το ποσό της 13ης σύνταξης καθορίζεται με βάση το άθροισμά τους.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Στο μεταξύ έξι μέρες νωρίτερα θα ξεκινήσουν να πληρώνουν τις συντάξεις του Ιουνίου από τα Ταμεία. Οι συντάξεις είχε προγραμματιστεί  να δοθούν από τις 30 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου αλλά λόγω… των εκλογών, η διαδικασία επισπεύσθηκε.  Όπως, συγκεκριμένα, ανακοίνωσε η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για την οικονομική διευκόλυνση των συνταξιούχων, οι συντάξεις του μηνός Ιουνίου θα καταβληθούν στους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τους λοιπούς συναφείς φορείς και το Δημόσιο, νωρίτερα, ήτοι την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019 και στους συνταξιούχους που προέρχονται από τους πρώην φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, την Τρίτη 28 Μαΐου.  Αναμένεται πλέον ανακοίνωση και από το ΕΤΕΑΕΠ που προγραμμάτιζε να καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις την Τρίτη 4 Ιουνίου. Λογικά και οι επικουρικές θα δοθούν νωρίτερα…