Διευρύνονται οι δικαιούχοι της ρύθμισης στην Εφορία

Ο Τ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ - ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΤΟΥ 2018 ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ - ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2019 15:12

Τη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων στη ρύθμιση των 120 δόσεων στην Εφορία προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος κατά τη συνάντησή του με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Λάρισας. Ο κ. Πετρόπουλος ενημέρωσε τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής πως ίσως και σήμερα το Υπ. Οικονομικών θα καταθέσει σχετική τροπολογία η οποία θα εντάσσει στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εταιρείες και επιχειρήσεις. Η τρέχουσα ρύθμιση θυμίζουμε πως έχει πεδίο εφαρμογής στο σύνολο των φυσικών προσώπων, στα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στα ΝΠΔΔ για το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών τους, που έγιναν ληξιπρόθεσμες έως 31.12.2018. Το ζητούμενο είναι βέβαια ο αριθμός των δόσεων καθώς για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα οι δόσεις κυμαίνονται από 24 έως 36 ανάλογα με το είδος της οφειλής.


 Να σημειώσουμε πως στη σύσκεψη στο Επιμελητήριο πέραν του προέδρου Σωτ. Γιαννακόπουλου, του υπεύθυνου εξυπηρέτησης επιχειρήσεων Γ. Τσιαπλέ και του οικονομικού επόπτη Δημ. Οικονόμου παρόντες ήταν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικ. Παπαδόπουλος. Τα στελέχη του Επιμελητηρίου ζήτησαν επίσης από τον κ. Πετρόπουλο να μεσολαβήσει και να παρέμβει στο Υπ. Ανάπτυξης προκειμένου να δοθεί παράταση τουλάχιστον για ένα εξάμηνο (μέχρι τις 31/12/2019) για την ένταξη επενδυτικών σχεδίων στον Αναπτυξιακό νόμο 3299/04.
Όπως τονίστηκε επιβάλλεται η παράταση λόγω των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις , μειωμένη ρευστότητα, καθυστερήσεις στη διαδικασία αδειοδότησης κ.ά.
 Στο μεταξύ την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον που υπάρχει στη ρύθμιση των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία εξέφρασε ο κ. Πετρόπουλος τονίζοντας πως μέσα σε δύο εβδομάδες σχεδόν ρυθμίστηκαν οφειλές ύψους 378 εκατ. ευρώ και καταβλήθηκαν ήδη 10 εκατ. ευρώ ρευστό χρήμα στο ταμείο του ΕΦΚΑ. Συνολικά, υποβλήθηκαν 43.000 αιτήσεις, ενώ την ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ επισκέφθηκαν περίπου 250.000 ενδιαφερόμενοι. Ήδη, ρυθμίστηκαν 17.000 υποθέσεις που αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, καθώς και 9.000 οφειλές από επιχειρήσεις.
Σχετικά με το πρόβλημα των οφειλών του 2018 (δόσεις εκκαθάρισης) οι οποίες ακόμη δεν έχουν αναρτηθεί και συνεπώς δεν μπορούν να κινήσουν τη διαδικασία ρύθμισης οι δικαιούχοι τόσο ο κ. Πετρόπουλος όσο και η Διεύθυνση τού Υπουργείου Εργασίας, με την οποία επικοινώνησε η διοίκηση της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών ν. Λάρισας, επιβεβαίωσαν ότι θα αναρτηθούν μετά την εκκαθαριστική διαδικασία ασφαλιστικών εισφορών που θα γίνει εντός του μήνα, οπότε θα μπορούν να μεταφερθούν στο ΚΕΑΟ για ρύθμιση. Πάντως όπως ξεκάθαρα τόνισε ο κ. Πετρόπουλος η ρύθμιση ισχύει για όλους και είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκή, καθώς μειώνει δραστικά τα βάρη του παρελθόντος και στηρίζει ασφαλισμένους και συνταξιούχους που επιβαρύνθηκαν στα χρόνια των μνημονίων.
Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία σε έως 120 δόσεις εξελίσσεται σε δύο στάδια:
- αρχικώς οι μη μισθωτοί (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) υποβάλλουν αίτηση στον ΕΦΚΑ για τις ατομικές τους εισφορές, όπου λαμβάνει χώρα ο εθελοντικός επανυπολογισμός και
- ακολούθως η διαδικασία συνεχίζεται ηλεκτρονικά στο ΚΕΑΟ για την επιλογή των δόσεων. Οι εργοδότες (ΙΚΑ) που δεν οφείλουν και ατομικές εισφορές μπορούν να μπουν κατευθείαν στην πλατφόρμα του ΚΕΑΟ και να ρυθμίσουν αφού πιστοποιηθούν ως χρήστες.
ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ τ.ΟΓΑ
Νωρίτερα ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης έδωσε οδηγίες και συστάσεις σε στελέχη και υπαλλήλους του περιφερειακού τμήματος αγροτών για την ταχύτερη διευθέτηση εκκρεμών αιτημάτων και συντάξεων. Επισκεπτόμενος την περιφερειακή διεύθυνση του τ. ΟΓΑ χθες το πρωί διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τα προβλήματα που υπάρχουν, από την έλλειψη προσωπικού, τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που φρενάρουν την διεκπεραίωση ζητημάτων των αγροτών, όπως με την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας και ήλεγξε την αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος ασφάλισης νέων αγροτών που έχει θεσμοθετηθεί. Δεν παρέλειψε ωστόσο να εκφράσει την αισιοδοξία του για την ταχύτερη απονομή συντάξεων και το «ξεπάγωμα» των 800 περίπου εκκρεμών συντάξεων που σταδιακά θα καταχωρούνται στο σύστημα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass