Καθυστερεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων χηρείας

Δημοσίευση: 23 Ιουν 2019 15:08

Σε αναμονή βρίσκονται χιλιάδες δικαιούχοι για να λάβουν τις αυξημένες συντάξεις χηρείας μετά τις αλλαγές που έγιναν με τον πρόσφατο νόμο. Αιτία είναι τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχετική πλατφόρμα με την οποία υπολογίζονται εκ νέου οι περίπου 45.000 τέτοιες περιπτώσεις δικαιούχων.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας δίνουν μάχη με το χρόνο προκειμένου οι αυξήσεις να καταβληθούν με τις συντάξεις Ιουλίου, στο τέλος Ιουνίου αλλά είναι δύσκολο.

Η νέος νόμος για τις συντάξεις χηρείας (4611/2019) ισχύει από τις 17 Μαΐου, όμως συντάξεις Ιουνίου που κανονικά θα έπρεπε να καταβληθούν αυξημένες κατά περίπου 40%, πριν από τις ευρωεκλογές χωρίς αλλαγές στα ποσά. Μάλιστα, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις δικαιούχων, που δικαιούνται διπλής αύξησης, καθώς το νέο ποσοστό (70% αντί 50%) της σύνταξης θα υπολογιστεί επί την παλαιά παροχή του θανόντα, χωρίς αυτή να έχει επανυπολογιστεί με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διπλά ευνοημένοι είναι όσοι ανήκουν στις εξής κατηγορίες:

1. Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος κατηγορίας Π.Ε (Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) που είχε αποχωρήσει με 25 έτη ασφάλισης και άνω.

2. Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος κατηγορίας Τ.Ε ( Τεχνολογικής εκπαίδευσης) που είχε αποχωρήσει με 25 έτη ασφάλισης και άνω.

3. Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος κατηγορίας Δ.Ε ( Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) που είχε αποχωρήσει με 28 έτη ασφάλισης και άνω.

4. Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος κατηγορίας Υ.Ε (υποχρεωτικής εκπαίδευσης ) που είχε αποχωρήσει με 30 έτη ασφάλισης και άνω.

5. Συνταξιούχος ΙΚΑ που είχε αποχωρήσει με 35ετία και είχε συντάξιμες αποδοχές από 1.600 ευρώ και άνω ( ήταν δηλαδή σε ασφαλιστική κλάση από την 20η και άνω)

6.Συνταξιούχος του ΤΕΒΕ που είχε αποχωρήσει με περισσότερα από 15 έτη ασφάλισης, ασχέτως ασφαλιστικής κλάσης.

7. Συνταξιούχος του Ταμείου Νομικών που είχε αποχωρήσει με 25 έτη χρόνια ασφάλισης και άνω.

8. Συνταξιούχος του πρ. ΤΣΑΥ που είχε αποχωρήσει με 25 χρόνια ασφάλισης και άνω.

9. Συνταξιούχος του πρ. ΤΣΜΕΔΕ που είχε αποχωρήσει με 25 έτη ασφάλισης και άνω.

Θυμίζουμε πως ο πρόσφατος νόμος καταργεί το όριο ηλικίας των 55 ετών και ορίζει ότι οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου θα καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους ακόμη και μετά την παρέλευση της 3ετίας. Παράλληλα, αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης που δικαιούνται οι χήρες / χήροι από τη σύνταξη του θανόντα σε 70% από 50%. Αυτό σημαίνει αύξηση κατά 40% του δικαιούμενου ποσού για όλους. Ο νόμος ορίζει επίσης ότι στις περιπτώσεις των επιζώντων δικαιούχων που εργάζονται μετά την τριετία και χάνουν το 50% της σύνταξης δεν μπορεί να πέσει κάτω από το όριο των 360 ευρώ-384 ευρώ για 15 χρόνια και 20 χρόνια ασφάλισης αντίστοιχα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass