Στα 861 ευρώ ο μέσος φόρος των νέων εκκαθαριστικών

ΑΛΛΕΣ 14 ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2019 22:00

Στην τελική ευθεία για την εκπνοή της προθεσμίας, που ολοκληρώνεται σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, εισέρχεται η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Η προθεσμία λήγει τη Δευτέρα 29 Ιουλίου και στην παρούσα φάση υπολείπονται άλλες 1,6 δηλώσεις. Συνολικά μέχρι χθες σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ είχαν υποβληθεί 4,7 εκ. φορολογικές δηλώσεις, σε σύνολο 6,3 εκ. πράγμα που σημαίνει ότι περίπου ένας στους τέσσερις δεν έχει υποβάλει ακόμη τη δήλωση.

Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί, τα 2,1 εκατ. δηλαδή το 33,1% των φορολογουμένων πληρώνει κατά μέσο όρο φόρο 861 ευρώ. Επίσης 231.616 φορολογούμενοι, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 11.17%, παίρνει επιστροφή φόρου 314 ευρώ. Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι 3,7 εκ. περίπου, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 56.6% δεν έχουν καμία υποχρέωση καθώς το εκκαθαριστικό τους είναι μηδενικό.

Να σημειώσουμε πως η ηλεκτρονική συμπλήρωση της δήλωσης έχει απλοποιηθεί αρκετά πλέον και για την πλειονότητα των φορολογουμένων σε λίγα λεπτά μπορούν να το ολοκληρώσουν . Αυτό όμως μόνο στην περίπτωση που διαμένει σε δική του ιδιόκτητη κατοικία ή σε δωρεάν παραχωρηθείσα, κατέχει ένα ή περισσότερα Ι.Χ. αυτοκίνητα και δεν είχε κατά τη διάρκεια του 2018 καμία μεταβολή . Στην περίπτωση αυτή η διαδικασία είναι εύκολη καθώς τα περισσότερα στοιχεία που πρέπει να δηλωθούν είναι προσυμπληρωμένα στους αντίστοιχους κωδικούς. Σε άλλη περίπτωση θα χρειαστούν τη βοήθεια του λογιστή και του φοροτεχνικού.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Σχετικά με το εισόδημα και τις δηλώσεις ανηλίκων τέκνων η φορολογική νομοθεσία ορίζει ότι το εισόδημά τους προστίθεται στα εισοδήματα και φορολογείται στο όνομα του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα και σε κάθε περίπτωση στο όνομα του συζύγου, ο οποίος θεωρείται κατ΄ αρχήν υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης.

Στην περίπτωση, που το ζευγάρι επιλέξει να υποβάλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση τότε το εισόδημα του ανηλίκου τέκνου που δεν φορολογείται στο όνομα του τέκνου προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα. Στον παραπάνω κανόνα υπάρχουν δύο εξαιρέσεις που υποχρεώνουν τα παιδιά που είναι ανήλικα να υποβάλουν δική τους φορολογική δήλωση. Οι περιπτώσεις αυτές είναι:

* Το ανήλικο αποκτά εισόδημα από εργασιακή σχέση (παροχή προσωπικής εργασίας).

* Το ανήλικο λαμβάνει σύνταξη λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας του.

Στην περίπτωση που ανήλικο τέκνο υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση για κάποια από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις, τότε στη δήλωση του περιλαμβάνεται κάθε εισόδημα αυτού όπως π.χ. το εισόδημα που προέρχεται από περιουσιακά στοιχεία που περιήλθαν σε αυτό από χαριστικές παροχές από τους γονείς του.

Να σημειωθεί ότι κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος η αναγραφή του ΑΦΜ είναι υποχρεωτική μόνο για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών, ενώ για τα προστατευόμενα τέκνα κάτω των 18 ετών είναι προαιρετική. Σε περίπτωση που τα ανήλικα προστατευόμενα τέκνα είναι υπόχρεα σε υποβολή δήλωσης θα συμπληρώνεται η σχετική ένδειξη στον πίνακα 8 και υποχρεωτικά ο ΑΦΜ τους.

Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι: Ανήλικα τέκνα που το εισόδημα τους προέρχεται από την παροχή προσωπικής εργασίας ή την λήψη σύνταξης λόγω θανάτου του πατέρα τους ή της μητέρας τους και παράλληλα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να θεωρηθούν εξαρτώμενα μέλη, έχουν υποχρέωση χωριστής υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στην οποία περιλαμβάνεται κάθε εισόδημα τους. Στην περίπτωση αυτή θα αναγραφούν και στον πίνακα 8 του εντύπου Ε1 του γονέα ως εξαρτώμενα μέλη. Ανήλικα τέκνα που αποκτούν εισόδημα και το οποίο δεν προέρχεται από την παροχή προσωπικής εργασίας ή την λήψη σύνταξης λόγω θανάτου του πατέρα τους ή της μητέρας τους και παράλληλα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να θεωρηθούν εξαρτώμενα μέλη, δεν έχουν υποχρέωση χωριστής υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στην οποία περιλαμβάνεται κάθε εισόδημά τους.

 

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass