Επανεξετάζεται η αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης

ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΛΑΝΟ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ Η ΕΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2019 15:18

Αλλαγές έρχονται στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων για την εξόφληση των οφειλών προς την εφορία.

Το αρχικό φιλόδοξο σχέδιο μιας γενναιόδωρης πάγιας ρύθμισης όμως δεν αποκλείεται να τροποποιηθεί καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλει να διασφαλίσει θετική στάση των θεσμών στον δρόμο για τη διαπραγμάτευση αναφορικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Οι θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους τόσο για το λίφτινγκ που έκανε στις 120 δόσεις η νέα κυβέρνηση με μειωμένα επιτόκια και χαμήλωμα της μηνιαίας δόσης στα 20 ευρώ, όσο και για το ενδεχόμενο νέας παράτασης. Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε ότι με το κλείσιμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των 120 δόσεων θα ενεργοποιούνταν ένα νέο σύστημα πάγιων ρυθμίσεων.

Το σύστημα της σταδιακής αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών που είχε προγραμματιστεί να ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου 2019 θα εξεταστεί εκ νέου και εάν αποφασιστεί να προχωρήσει θα ενεργοποιηθεί αργότερα με την εφαρμογή της νέας πάγιας ρύθμισης. Ένα από τα σενάρια που είχε επεξεργαστεί η κυβέρνηση αναφορικά με το νέο σχήμα της πάγιας ρύθμισης προέβλεπε ότι με βάση συγκεκριμένα κριτήρια η εξόφληση των οφειλών προς την εφορία θα μπορούσε να γίνει σε περισσότερες δόσεις.

Οι δόσεις θα μπορούσαν να φτάσουν τις 24 από 12 που προβλέπεται σήμερα για τις τακτικές οφειλές. Για τις έκτακτες οφειλές, π.χ. φόρος κληρονομιάς, ο αριθμός των δόσεων θα μπορεί να ανέβει ακόμα και στις 36 από 24 που προβλέπει σήμερα το σύστημα της πάγιας ρύθμισης. Σήμερα, πολλοί που μπαίνουν στη ρύθμιση των 12 δόσεων τη χάνουν και μπαίνουν ξανά και ξανά σε νέα ρύθμιση, με αποτέλεσμα το ποσό της οφειλής να αυξάνεται εξαιτίας των τόκων που επιβαρύνουν κάθε μήνα τη ληξιπρόθεσμη οφειλή. Η ρύθμιση εξετάζεται να συνοδεύεται με εισοδηματικά κριτήρια, ενδεχομένως και με μπόνους για όσους εξοφλούν τις οφειλές τους σε μικρότερο αριθμό δόσεων. Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή θα ανέρχεται σε 5% ετησίως, όσο δηλαδή είναι και σήμερα. Το επιτόκιο 3% αφορά μόνο τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Όλες οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση αναμένεται να βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας του Σεπτεμβρίου. Με το νέο σύστημα των πάγιων ρυθμίσεων το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να φρενάρει τον ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου τα οποία έχουν εκτιναχθεί πάνω από τα 104 δισ. ευρώ, να περιορίσει τον αριθμό των οφειλετών και να δώσει τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση όσοι έχουν αφήσει ή θα αφήσουν απλήρωτους φόρους στην εφορία και σήμερα αποκλείονται από τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass