Από Οκτώβριο η επιδότηση του Δημοσίου στα "κόκκινα" δάνεια

ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗ ΜΙΣΗ ΔΟΣΗ - ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙ ΣΤΗΝ "Ε" Ο Γ.Γ. ΤΗΣ ΕΓΔΙΧ Φ. ΚΟΥΡΜΟΥΣΗΣ

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2019 22:15

Το τελευταίο βήμα που θα αυτοματοποιήσει τη διαδικασία χορήγησης της επιδότησης στεγαστικού ή επιχειρηματικού δανείου σε όσους υπαχθούν στο νέο καθεστώς της πρώτης κατοικίας θα ενεργοποιήσει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου η Ειδική Γραμματεία Διαχείριση Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ).

 Σημειώνεται πως πέραν από τη ρύθμιση που προσφέρουν οι τράπεζες, δηλαδή διαγραφή οφειλής, αποπληρωμή σε 25 έτη και χαμηλό τοκισμό της δόσης, το κράτος επιδοτεί την πληρωμή της μηνιαίας δόσης, καλύπτοντας επί της ουσίας ένας μέρος αυτής, για όσο διαρκεί η ρύθμιση. Η επιδότηση θυμίζουμε πως είναι ανάλογη με την εισοδηματική κατάσταση του νοικοκυριού και μπορεί να κυμαίνεται από το 20% έως και το 50% της δόσης ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια, η επιδότηση ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων, ανέρχεται στο 30%. Δηλαδή κριτήριο για το ποσοστό της επιδότησης αποτελεί και το είδος του δανείου, δηλαδή αν είναι επιχειρηματικό δάνειο συνδεδεμένο με την πρώτη κατοικία ή στεγαστικό δάνειο ή άλλος τύπος δανείου με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.

 Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που αποτελεί κομβικό "εργαλείο" για την εφαρμογή του νόμου προς τα παρόν δεν έχει ολοκληρώσει το βήμα ώστε χωρίς έλεγχο και δικαιολογητικά οι δικαιούχοι να λαμβάνουν κάθε μήνα την κρατική επιδότηση της δόσης πράγμα που σημαίνει ότι πριν από τα τέλη Οκτωβρίου δεν πρόκειται να έχει πιστωθεί στεγαστικό επίδομα σε κανέναν δικαιούχο. Να σημειωθεί ότι για το 2019 το ποσό που έχει προϋπολογισθεί ως επιδότηση των δανείων πρώτης κατοικίας που τελούν υπό προστασία ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ.

Το βήμα αυτό όπως εξήγησε χθες στην "Ε" ο γενικός γραμματέας Διαχείρησης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης θα είναι έτοιμο περί τα μέσα Σεπτεμβρίου. Μόλις γίνει και αυτή η ενέργεια η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα από την ΑΑΔΕ, τον Τειρεσία και όλες τις τράπεζες, θα αξιολογεί αυτόματα και με διαφάνεια την επιλεξιμότητα των δανειοληπτών που θα υποβάλουν αίτηση για προστασία της κύριας κατοικίας και θα ανοίξει το δρόμο για τη διαδικασία υπολογισμού της επιδότησης του δημοσίου.

Σημειώνεται όπως διευκρινίστηκε στην περίπτωση που η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών γίνει εξωδικαστικά, τότε ο δανειολήπτης δεν χρειάζεται να κάνει αίτηση, καθώς όλη η διαδικασία "παρακολουθείται" από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία και υπολογίζει το ποσό της επιδότησης. Αν η ρύθμιση όμως γίνει δικαστικά, τότε ο οφειλέτης θα πρέπει να μεταφορτώσει τη δικαστική απόφαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να εισάγει τα στοιχεία της μηνιαίας δόσης.

Η καταβολή της κρατικής συνεισφοράς θα γίνεται σε μηνιαία βάση, δηλαδή θα πιστώνεται στον ειδικό λογαριασμό του οφειλέτη από την 1η έως την 15η ημερολογιακή ημέρα κάθε μήνα. Μια ακόμη σημαντική επισήμανση είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι για τη λήψη της κρατικής επιδότησης απαιτείται σχετική αίτηση από όλους τους εμπλεκόμενους στο ακίνητο. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν ποσοστό στο ακίνητο θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα με τον ΑΦΜ τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η επιδότηση θα διαμορφωθεί μόνο στο ύψος του ποσοστού του κάθε εμπλεκόμενου.

Έτσι, αν στο ακίνητο έχουν ποσοστό 50% - 50% οι δύο σύζυγοι και ο ένας εξ αυτών δεν υποβάλλει αίτηση με τον ΑΦΜ του διότι δεν έχει ΑΦΜ, τότε η επιδότηση που κανονικά θα δικαιούνταν ο δανειολήπτης δεν θα είναι ολόκληρη, αλλά στο ήμισυ αυτής που θα του αναλογούσε κανονικά. Στο πλαίσιο αυτό, όσοι δεν έχουν ΑΦΜ θα πρέπει να σπεύσουν στην έκδοσή του, δεδομένου μάλιστα ότι για τη διαδικασία υποβολής αίτησης ρύθμισης προβλέπεται διάρκεια ενός μηνός.

ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Σε κάθε περίπτωση να ξαναθυμίσουμε πως η επιδότηση θα δίνεται εφόσον ο οφειλέτης πληροί όλα τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή την αξία της πρώτης κατοικίας, το ύψος της οφειλής, το ύψος της κινητής και ακίνητης περιουσίας και το ύψος του εισοδήματος που αποτελεί και τη βάση υπολογισμού της επιδότησης. Υπενθυμίζεται ότι για να κριθεί κάποιος επιλέξιμος και να μπορεί να ρυθμίσει την οφειλή, θα πρέπει το εισόδημά του να είναι έως 12.500 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος έως τρία. Ετσι το ελάχιστο εισόδημα ξεκινάει από τις 12.500 ευρώ και φθάνει έως και τις 36.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά. Η επιδότηση του Δημοσίου θα γίνεται με βάση τέσσερις κλίμακες, 20%, 30%, 40% και 50% και θα εφαρμόζεται για κάθε εισοδηματική κατηγορία και είδος νοικοκυριού ξεχωριστά, αφού προηγουμένως το εισόδημα διαιρείται διά του 4, όσες δηλαδή και οι κλίμακες επιδότησης. Εννοείται πως όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόση μικρότερη είναι η δόση.

Επισημαίνεται επίσης πως για όσο χρόνο διαρκεί η συνεισφορά του δημοσίου, ο οφειλέτης, ο σύζυγος και τα εξαρτώμενα μέλη του έχουν τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

- Να υποβάλλει Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος κάθε έτος.

- Να προβαίνει σε δήλωση στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας, εφόσον επέλθει μεταβολή των στοιχείων που επηρεάζουν την καταβολή της επιδότησης

- Να συναινεί στη χρησιμοποίηση των δηλωθέντων στοιχείων ανώνυμα, αποκλειστικά και μόνο για τον σκοπό της αξιολόγησης του προγράμματος.

- Να συναινεί στη διενέργεια κοινωνικής έρευνας και σε κατ' οίκον επισκέψεις από αρμόδιους υπαλλήλους, αν απαιτηθεί, για επιτόπια επαλήθευση της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Να σημειωθεί πως οι προϋποθέσεις και το ποσό της επιδότησης του δημοσίου επανεξετάζονται αυτεπαγγέλτως στο τέλος κάθε οικονομικού έτους. Για τον λόγο αυτό, η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας μπορεί να ανακτά από τη βάση δεδομένων τα δηλωθέντα στοιχεία οικογενειακής κατάστασης και εισοδημάτων του οφειλέτη. Σε περίπτωση μεταβολής των προϋποθέσεων για την καταβολή της επιδότησης, ο οφειλέτης έχει την υποχρέωση να το δηλώσει στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας. Στην περίπτωση αυτή, το ποσό επιδότησης αναπροσαρμόζεται αναλόγως.

ΠΟΤΕ ΧΑΝΕΤΑΙ

Η συνεισφορά του δημοσίου μπορεί να διακοπεί αν συντρέχουν οι εξής περιπτώσεις:

- Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η αίτηση έχει εγκριθεί εκ παραδρομής ή τεχνικής αστοχίας, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου.

- Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου, εφόσον αποτελεί μονοπρόσωπο νοικοκυριό.

- Σε περίπτωση κατά την οποία κατόπιν τριών διαδοχικών εντολών πίστωσης, δεν έχει καταστεί δυνατόν να πιστωθεί η συνεισφορά δημοσίου σε τουλάχιστον έναν τραπεζικό λογαριασμό, με υπαιτιότητα του οφειλέτη.

- Σε περίπτωση που κατόπιν του ετήσιου επανελέγχου διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης δεν πληροί τις προϋποθέσεις χορήγησης συνεισφοράς δημοσίου.

- Σε περίπτωση που ο οφειλέτης καθυστερήσει την καταβολή του ποσού που βαρύνει τον ίδιο για 90 ημέρες.

  

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass