Μόνο μέσω τραπεζών η πληρωμή των ενοικίων

ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΤΑΧΘΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠ.ΟΙΚ.

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2019 15:00

Ρύθμιση για την πληρωμή ενοικίων μόνο μέσω τραπεζών, σχεδιάζει το υπουργείο οικονομικών στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα για τον ιδιοκτήτη αλλά και τον ενοικιαστή.

Το ποσό του ενοικίου που αναγράφεται στο μισθωτήριο θα πρέπει να καταβάλλεται μέσω τραπέζης, είτε από το ταμείο, είτε μέσω e-banking. Αυτό μάλιστα αναμένεται να ευνοήσει τους νομοταγείς ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς θα είναι ξεκάθαρο το ποσό από την είσπραξη των ενοικίων και έτσι δεν θα φορολογούνται για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει, ούτε θα χρειάζεται να τα εκχωρήσουν στο κράτος, ώστε να μην φορολογηθούν.

Βέβαια, ακόμα και αν προχωρήσει η ρύθμιση, παραμένει ο κίνδυνος ο ιδιοκτήτης να υπογράφει με τον ενοικιαστή μισθωτήριο όπου θα αναγράφεται ποσό μικρότερο του πραγματικού ενοικίου, με τη διαφορά να καταβάλλεται με μετρητά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πιστεύουν πως είναι ένα σημαντικό βήμα, καθώς πολλοί -υπό τον φόβο ελέγχου- θα σπεύσουν να συμμορφωθούν, ενώ επιπλέον σχεδιάζεται να αυξηθούν οι έλεγχοι και μέσω διασταυρώσεων να προκύπτει η φοροδιαφυγή. Οι σκέψεις για την υποχρεωτική καταβολή των μισθωμάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών ξεκίνησαν μετά την αποκάλυψη από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μεγάλης φοροδιαφυγής στη Μύκονο τόσο από τον ιδιοκτήτη πολυτελούς ακινήτου όσο και από τον ενοικιαστή. Συγκεκριμένα, η έρευνα κατέδειξε ότι τον Απρίλιο του 2018 είχε υποβληθεί στο Taxis δήλωση μίσθωσης του πολυτελούς ακινήτου στη Μύκονο, η οποία και έγινε αποδεκτή από τον μισθωτή εννέα ημέρες αργότερα. Πρόκειται για επαγγελματική/εμπορική μίσθωση, με μηνιαίο μίσθωμα 1.666,67 ευρώ, με δωδεκαετή περίοδο ισχύος. Μάλιστα, αναφέρεται ότι, για τα τέσσερα τελευταία χρόνια, το μίσθωμα τριπλασιάζεται. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, όμως, δεν δηλώνει εισόδημα από μίσθωση ακινήτου και δεν υποβάλλει έντυπο Ε2, με το εν λόγω ακίνητο να εμφανίζεται ως δευτερεύουσα κατοικία. Επιπλέον, ο μισθωτής του ακινήτου δεν δηλώνει εισόδημα από εκμετάλλευση ακινήτου, ούτε έχει κάνει έναρξη επιτηδεύματος ως όφειλε, παρόλο που οι καταθέσεις των πελατών που μισθώνουν τη βίλα γίνονται σε δικό του τραπεζικό λογαριασμό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass