Πληγή 25 δισ. ευρώ για την αγορά το παρεμπόριο

ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΖΗΤΟΎΝ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ - ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ 9 ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2019 15:10

Τη σύσταση ειδικού σώματος πάταξης παρεμπορίου, το οποίο έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας για την αγορά, ζητούν από το υπ. Ανάπτυξης τα Επιμελητήρια της χώρας.

Την πρόταση για σύσταση ειδικού σώματος πάταξης παρεμπορίου επανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΕ (Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων) Κων. Μίχαλος, με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, αναδεικνύοντας ως ζωτικής σημασίας προτεραιότητα, την αποτελεσματική πάταξη του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου.

Πρόκειται για δραστηριότητες που προκαλούν τεράστια ζημιά στην αγορά, σε όρους διαφυγόντος τζίρου έως 25 δισ. ευρώ, σε μια εποχή όπου οι νόμιμες και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους επιχειρήσεις δίνουν αγώνα επιβίωσης. Στερούν, ταυτόχρονα, φορολογικά έσοδα 6 έως 8 δισεκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια ταμεία, σε μια περίοδο όπου οι φορολογούμενοι, νοικοκυριά και επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν δυσβάσταχτους άμεσους και έμμεσους φόρους. Επιπλέον, μέσα από την παροχή προϊόντων αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας, δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των καταναλωτών.

Από την περασμένη δεκαετία, τα Επιμελητήρια δίνουν τη δική τους μάχη απέναντι στο φαινόμενο, με σχετικές μελέτες, υπομνήματα προς τους αρμόδιους φορείς, με ειδική εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών, αλλά και με δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων αντιμετώπισης. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα και η Πολιτεία φαίνεται να σηκώνει τα χέρια ψηλά. Οι όποιες προσπάθειες έγιναν μέχρι τώρα, ήταν αποσπασματικές, ασυντόνιστες και καταδικασμένες να αποτύχουν. Το κράτος πρέπει να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά, για να προστατέψει τη νόμιμη εμπορική δραστηριότητα και το δημόσιο συμφέρον από την εξάπλωση του παρεμπορίου.

Οφείλει να αναλάβει δράση, με πρώτο βήμα τη σύσταση Ειδικού Σώματος Δίωξης Παρεμπορίου, με πανελλαδική διάρθρωση, ενοποίηση όλων των σχετικών αρμοδιοτήτων και αποκλειστική υπευθυνότητα για το αντικείμενο. Επιπλέον, απαιτείται εντατικοποίηση της αστυνόμευσης, συντονισμός μεταξύ των διαφόρων αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων και αυστηρή εποπτεία ενάντια στη διαφθορά και τη συναλλαγή, ανάμεσα σε κυκλώματα και επίορκους κρατικούς λειτουργούς. Η ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους ενάντια στην παρανομία και στη διαφθορά, πρέπει να είναι ισχυρή και διαρκής, ώστε να λειτουργεί όχι μόνο κατασταλτικά, αλλά και αποτρεπτικά.

Η δραστική αντιμετώπιση του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου είναι ένα απαραίτητο βήμα, προκειμένου να στηριχθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος για την ανάπτυξη. Είναι, επίσης, απαραίτητη, προκειμένου να δοθεί – εντός και εκτός συνόρων – το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος, στο οποίο οι νόμοι και οι κανόνες τηρούνται από όλους.

Άμεσα μέτρα που προτείνουν τα Επιμελητήρια για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου

1. Η διοικητική ενοποίηση όλων των διευθύνσεων εμπορίου και των ελεγκτικών μηχανισμών και η δημιουργία μιας κεντρικής δομής στην Περιφέρεια, τόσο για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς όσο και για την πάταξη της γάγγραινας του παρεμπορίου.

2. Αποτελεσματικότερος συντονισμός μεταξύ των διαφόρων αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων και πλήρης αποσαφήνιση της αποστολής τους.

3. Αυστηροποίηση των νόμων και διατάξεων που αφορούν τα εμπλεκόμενα με το παρεμπόριο αδικήματα.

4. Εντατικοποίηση της αστυνόμευσης στις περιοχές όπου ανθεί η παράνομη εμπορική δραστηριότητα.

5. Η επισήμανση, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, των καταστημάτων που λειτουργούν χωρίς τις νόμιμες άδειες

6. Ο συστηματικός έλεγχος των εμπορικών και μεταποιητικών καταστημάτων των οποίων οι φορείς είναι αλλοδαποί αλλά και των κάθε λογής πάγκων και υπαίθριων παζαριών.

7. Η υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων για την ομαλή ένταξη στην επιχειρηματική δραστηριότητα ειδικών ομάδων του πληθυσμού, όπως για παράδειγμα οι Ρομά.

8. Αυστηρή εποπτεία και δικλείδες ενάντια στη διαφθορά και τη συναλλαγή ανάμεσα σε κυκλώματα και επίορκους κρατικούς λειτουργούς.

9. Η διαμόρφωση μιας δυναμικής εθνικής «καμπάνιας» ευαισθητοποίησης του κοινού για το παρεμπόριο, αναφερόμενη στους κινδύνους για την εθνική οικονομία το περιβάλλον, τον τουρισμό και τον καταναλωτή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass