Οριστικά τέλος από το ΣτΕ στα άμισθα υποθηκοφυλάκεια

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ - ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2019 22:00

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την 1757/2019 απόφαση της, έκρινε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησαν δύο μέλη) ότι η κατάργηση των άμισθων υποθηκοφυλακείων.

Συγκεκριμένα η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Μαρλένα Τριπολιτσιώτη) έβαλε τέλος στα άμισθα υποθηκοφυλακεία κρίνοντας με μειοψηφία 2 ψήφων, ότι η κατάργηση τους δεν αντίκειται στο Σύνταγμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ολομέλειας του ΣτΕ, κρίθηκε ότι η κατάργηση των άμισθων υποθηκοφυλακείων που έγινε με τον ν.4512/2018 και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στην «Ελληνικό Κτηματολόγιο» δεν προσκρούει στο Σύνταγμα, το οποίο στο άρθρο 92 προβλέπει ότι οι συμβολαιογράφοι και οι άμισθοι φύλακες μεταγραφών και υποθηκών είναι μόνιμοι εφόσον υπάρχουν οι σχετικές υπηρεσίες ή θέσεις.

Από το επίμαχο άρθρο σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, συνάγεται ότι «το Σύνταγμα δεν περιέχει εγγύηση θεσμού για τα άμισθα υποθηκοφυλακεία, όπως και για τα υποθηκοφυλακεία εν γένει». Τέλος, κρίθηκε ότι η ένταξη των υπηρετούντων ως ειδικών άμισθων υποθηκοφυλάκων σε θέσεις προϊσταμένων Κτηματολογικών Γραφείων ή προϊσταμένων Υποκαταστημάτων Κτηματολογικών Γραφείων ή αναπληρωτών προϊσταμένων Κτηματολογικών Γραφείων ή Υποκαταστημάτων τους δεν αντίκειται στο Σύνταγμα.

Μετά την απόφαση αυτή οριστικά όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας θα περάσουν στην εποπτεία του ενιαίου δημόσιου φορέα Κτηματολογίου απορροφώντας όλα τα υφιστάμενα κτηματολογικά γραφεία και υποθηκοφυλακεία. Στο νομό Λάρισας σήμερα λειτουργούν 5 ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία ( στην Λάρισα, σε Τύρναβο, στα Φάρσαλα, στην Ελασσόνα και στην Αγιά) και 2 μη ειδικά (στο Συκούριο και στον Πυργετό, όπου συμβολαιογράφος ασκεί χρέη υποθηκοφύλακα). Πλέον σε όλη τη χώρα θα συσταθούν 17 κτηματολογικά γραφεία, ένα εκ των οποίων στην περιφέρεια Θεσσαλίας που θα έχει πέντε υποκαταστήματα, στον Τύρναβο, Καρδίτσα, Βόλο, Σκιάθο και Τρίκαλα.

Θυμίζουμε πως η δρομολογούμενη σταδιακή συγχώνευση των υφιστάμενων κτηματολογικών γραφείων και υποθηκοφυλακείων είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, με τους υποθηκοφύλακες όλης της χώρας όπως και αυτών του ν. Λάρισας, να προχωρούν το 2017 για μεγάλο διάστημα σε κυλιόμενες αποχές από τα καθήκοντά τους. Όπως τόνιζαν η κατάργηση των άμισθων υποθηκοφυλακείων, χωρίς να έχει προηγηθεί η ψηφιοποίηση των αρχείων τους, θα έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών που θα υποχρεώνονται σε πρόσθετα έξοδα καθώς θα αναγκάζονται να μετακινούνται στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων όπου θα λειτουργούν έμμισθα υποθηκοφυλακεία για να διεκπεραιώνουν θέματα που σχετίζονται με τα ακίνητα. Ταυτόχρονα δεν θα άνοιγαν "παράθυρα" για νέες θέσεις εργασίας στο νέο φορέα είτε από ελεύθερους επαγγελματίες είτε από υποθηκοφύλακες και υπαλλήλους των άμισθων και έμμισθων υποθηκοφυλακείων.

Ένα επίσης "αγκάθι" που θα προκύψει είναι οι σημερινοί προϊστάμενοι των έμμισθων υποθηκοφυλακείων και οι άμισθοι υποθηκοφύλακες θα πρέπει να χορηγήσουν στον Οργανισμό Εθνικού Κτηματολογίου όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη μεταφορά της άσκησης αρμοδιότητας, όπως ενδεικτικά τα στοιχεία που αφορούν στο προσωπικό, τον εξοπλισμό και στις μισθώσεις ακινήτων. Με δεδομένο ότι σήμερα μόνον τα βιβλία των υποθηκοφυλακείων ανήκουν στο Δημόσιο και όλος ο εξοπλισμός των άμισθων υποθηκοφυλακείων αποτελεί ιδιοκτησία των υποθηκοφυλάκων δεν είναι εύκολο να θεωρήσει κανείς ότι ο σχεδιασμός θα προχωρήσει απρόσκοπτα…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass