Πάνω από 5,4 δισ. ευρώ οι προσφορές

ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΧΑΜΗΛΑ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΓΙΑ ΤΟ 10ΕΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΟ

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2019 15:00

Ποσό 1,5 δισ. ευρώ άντλησε η Αθήνα από την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, λήξης τον Μάρτιο του 2019. Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα διαμορφώθηκε το επιτόκιο, στο 1,5%. Πάνω από 5,4 δισ. ευρώ οι προσφορές των επενδυτών.
Αναλυτικότερα:


Σε ιστορικά χαμηλά διαμορφώθηκε το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου κατά την τελευταία έξοδο στις αγορές μέσω της επανέκδοσης του 10ετούς ομολόγου, λήξης τον Μάρτιο του 2019, με την Αθήνα να αντλεί 1,5 δισ. ευρώ. Το βιβλίο προσφορών έκλεισε με την απόδοση (το κουπόνι) να διαμορφώνεται στο ιστορικά χαμηλό 1,5% και τις προσφορές να ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ.
ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΩΡΕΣ 5,4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Ειδικότερα, το βιβλίο προσφορών έκλεισε λίγο πριν τις 13:30, με τις προσφορές που υποβλήθηκαν εντός των τριών ωρών που έμεινε ανοιχτό να υπερβαίνουν, κατά πληροφορίες, τα 5,4 δισ. ευρώ.
Μέσα στις δύο πρώτες ώρες, οι προσφορές από τους επενδυτές είχαν ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ, αναφέρουν οι πληροφορίες.
Ο ρόλος των συμβούλων της έκδοσης είχε ανατεθεί στις BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan και το αρχικό guidance για την απόδοση είχε οριστεί στο 1,55%.
ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ
Η Ελλάδα στοχεύει σε μια επιτυχημένη έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου, δήλωσε όταν άνοιξε το βιβλίο προσφορών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκαθαρίζοντας ότι «ο στόχος δεν είναι να κάνουμε μια μεγάλη έκδοση, ο στόχος είναι να κάνουμε μια πετυχημένη έκδοση με καλή διασπορά στους επενδυτές και με ένα χαμηλό κόστος δανεισμού».
Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, «το ζητούμενο είναι να είσαι σε επαφή με τις αγορές, να εκμεταλλεύεσαι τις σωστές συνθήκες και να αξιοποιείς κατάλληλα τους πόρους, που αντλούνται».
Το οικονομικό επιτελείο ήθελε να εκμεταλλευθεί, όπως και συνέβη, το άκρως ευνοϊκό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές για το κρατικό χρέος. Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έδωσε χθες εντολή να «ανοίξει» ξανά το 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου με έτος λήξης το 2029.
Υπενθυμίζεται ότι στην έκδοση του Μαρτίου το αρχικό guidance για το επιτόκιο ήταν 4,125%, αλλά χάρη στην ισχυρή ζήτηση το επιτόκιο «κλείδωσε» τελικά στο 3,9%.
Αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ με τις προσφορές των επενδυτών να αγγίζουν τα 11,8 δισ. ευρώ.
Χθες, η απόδοση του τίτλου στη δευτερογενή αγορά ήταν  στο 1,40%, με την τιμή στο 121.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή δήλωνε ότι η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, η παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας για τη διατήρηση μιας αξιόπιστης καμπύλης αποδόσεων ελληνικών κρατικών χρεογράφων, η περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού του ΕΔ, καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του ΕΔ, ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της ευρωζώνης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass