Πώς θα πάρετε το κοινωνικό μέρισμα

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΤΑ 700 € - ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ - ΑΠΛΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΣΤΟ IBAN

Δημοσίευση: 15 Δεκ 2019 22:30

Με δύο σημαντικές αλλαγές που επήλθαν την τελευταία στιγμή, που αφορούσαν στα άτομα με αναπηρία αλλά και τους "κόφτες" που είχαν τεθεί στη χορήγησή του, δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη η υπουργική απόφαση για το φετινό κοινωνικό μέρισμα. Μεγάλοι κερδισμένοι βγαίνουν περισσότερα από 30.000 άτομα με αναπηρία τα οποία -με πάνδημη απαίτηση- θα λάβουν τελικώς σε λίγες ημέρες τα 700 ευρώ, ανεξαρτήτως ηλικίας και όχι μόνον τα παιδιά έως 24 ετών, είτε ζουν με τους γονείς τους είτε μόνοι τους, ή και αν ακόμα είναι οι ίδιοι γονείς.

Μοναδική προϋπόθεση είναι να λαμβάνουν τακτικό επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ.

Η δεύτερη αλλαγή δεν σχετίζεται με τα εισοδηματικά ή περισσότερα κριτήρια, αλλά με «κόφτες» που είχαν τεθεί. Έτσι, μειώθηκαν από δέκα σε εφτά τα χρόνια που υποχρεούται ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογικές δηλώσεις στη χώρα μας. Τουλάχιστον ο ένας από τους δύο γονείς ή δικαιούχους πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας για τουλάχιστον μια 7ετία, αντί 5ετίας που έως τώρα εξεταζόταν σε τέτοιες περιπτώσεις.

ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Έχοντας πλέον οριστικοποιηθεί οι προϋποθέσεις, το Κοινωνικό Μέρισμα θα δοθεί στις ακόλουθες ομάδες δικαιούχων:

1) Νοικοκυριά με 4 εξαρτώμενα τέκνα και άνω και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 €.

2) Νοικοκυριά στα οποία είτε ο υπόχρεος ή ο σύζυγος ή το μέλος του συμβολαίου συμβίωσης είναι μακροχρόνια άνεργος, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 €. Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, ο μοναδικός γονέας αρκεί να είναι μακροχρόνια άνεργος.

3) Νοικοκυριά στα οποία τόσο ο υπόχρεος, όσο και ο σύζυγος ή το μέλος του συμβολαίου συμβίωσης είναι βραχυχρόνια άνεργοι, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 €. Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, αρκεί ο μοναδικός γονέας να είναι βραχυχρόνια άνεργος.

4) Νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα μέλος ΑμεΑ, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Σημειώνεται ότι ως ΑμεΑ λαμβάνονται υπόψη οι δικαιούχοι των επιδομάτων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Επιπλέον νοικοκυριά που ανήκουν σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες θα πρέπει επιπλέον να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια σωρευτικά για να κριθούν δικαιούχοι χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος:

α) Ο υπόχρεος, ή και ο σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 7 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία επταετία.

β) Τόσο ο υπόχρεος, όσο και ο σύζυγος ή μέλος του συμβολαίου συμβίωσης είναι, με βάση της δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έτους 2019, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος.

γ) Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του έτους 2019, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από καταθέσεις υψηλότερες των 20.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως το ποσό των 700 ευρώ θα δοθεί μία φορά σε κάθε νοικοκυριό και ωφελούμενοι που ανήκουν σε περισσότερες κατηγορίες δικαιούχων δεν δικαιούνται πολλαπλό επίδομα.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ

Οι δικαιούχοι για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στο διαδικτυακό τόπο του προγράμματος (www.koinonikomerisma.gr). Η πλατφόρμα θα ανοίξει από μεθαύριο Τρίτη 17 Δεκεμβρίου και θα παραμείνει σε λειτουργία έως τις 26 Δεκεμβρίου ώστε αμέσως μετά και έως τις 31 Δεκεμβρίου να πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων το μέρισμα των 700 ευρώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ IBAN...

Το άνοιγμα της πλατφόρμας καθυστερεί γιατί πρέπει το σύστημα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, αφού φέτος θα είναι διαφορετικές οι κατηγορίες των δικαιούχων, ενώ πρέπει να ξεπεραστεί και το θέμα με τα IBAN που είναι διαφορετικά σε σχέση με πέρυσι. Σημειώνεται ότι είναι σημαντικό οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος κατά τη συμπλήρωση της αίτησης να δηλώσουν ένα ενεργό και έγκυρο IBAN στον οποίο πρέπει να είναι υποχρεωτικά αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος. Αυτό συνιστά "παγίδα" καθώς αν δεν δηλωθεί το IBAN, δεν θα είναι εφικτή η πληρωμή ακόμα και αν κάποιος πληροί τα κριτήρια.

Η διαδικασία για τις αιτήσεις στο κοινωνικό μέρισμα θα είναι αντίστοιχα απλή με την περσινή. Ο ενδιαφερόμενος θα μπει στο διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα Taxisnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Μετά την είσοδο στο σύστημα, θα πρέπει να επιβεβαιώσει τον ΑΜΚΑ και να εισάγει το mail του και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του. Θα πρέπει επίσης να συναινέσει στην επεξεργασία των στοιχείων που αφορούν τον ίδιο, την/τον σύζυγό του και τα προστατευόμενα τέκνα τους και να δηλώσει ένα έγκυρο και ενεργό IBAN, στον οποίο πρέπει να είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος. Εάν ο ενδιαφερόμενος δεν είναι αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος στον αριθμό λογαριασμού που δήλωσε, δεν κρίνεται δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος και δεν πραγματοποιείται η σχετική πληρωμή, ακόμα και αν κατά τα λοιπά πληρούνται τα κριτήρια χορήγησής του. Σε περίπτωση που αριθμός IBAN που δηλώθηκε δεν είναι ενεργός, θα πρέπει ο ίδιος να μεταβεί στο οικείο πιστωτικό ίδρυμα τήρησης του εν λόγω λογαριασμού και να διευθετήσει το ζήτημα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων. Εάν ο ίδιος IBAN εμφανίζεται να έχει δηλωθεί δύο ή περισσότερες φορές σε διαφορετικές αιτήσεις και για διαφορετικούς δικαιούχους, ισχύει και είναι έγκυρη μόνο η πρώτη χρονικά υποβληθείσα αίτηση.

...ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΑΘΗ

Τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του ενδιαφερομένου θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση και η αλλαγή τους δεν θα είναι δυνατή. Αν εμφανίζονται λανθασμένα στο σύστημα τότε θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να απευθυνθεί είτε στα ΚΕΠ (για τον ΑΜΚΑ), είτε στον ΕΦΚΑ, είτε στον ΟΑΕΔ εάν το πρόβλημα αφορά στον χρόνο ανεργίας.

Μετά τα προαναφερόμενα βήματα θα εμφανίζεται η πληροφορία για το εάν ο αιτών είναι επιλέξιμος ή όχι για το μέρισμα των 700 ευρώ. Σε περίπτωση που ικανοποίει τα κριτήρια, θα εμφανίζεται και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό του, ειδάλλως θα ενημερώνεται για τους λόγους που η αίτησή του απορρίφτηκε.

Συνεπώς αν είστε όμως προετοιμασμένοι για όλα τα προαναφερόμενα βήματα και διαθέτετε τις προϋποθέσεις, θα εμφανιστεί η πληροφορία «είστε επιλέξιμος για το μέρισμα των 700 ευρώ». Έτσι θα μπείτε «ψηλά» στη λίστα των πρώτων πληρωμών.

ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΧΕΤΑΙ

Σημειώνεται πως το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται µε βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δηµόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass