Νέοι αυξημένοι μισθοί για ντελιβεράδες και εργαζόμενους σε εστίαση

Υπεγράφη η νέα κλαδική ΣΣΕ και αφορά χιλιάδες εργαζόμενους *ΠΑΜΕ: Συλλογικές συμβάσεις που να ικανοποιούν τις ανάγκες των εργατικών οικογενειών

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2019 22:30

Νέα κλαδική σύμβαση εργασίας που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εργασίας υπεγράφη στον τομέα του Επισιτισμού - Τουρισμού.

Η νέα κλαδική σύμβαση αφορά χιλιάδες εργαζόμενους στη χώρα μας, ενώ οι αυξήσεις της τάξεως του 1,5% στους νέους μισθούς ισχύουν αναδρομικά από 21 Φεβρουαρίου του 2019 και για μία 2ετία έως και τις 20 Φεβρουαρίου του 2021.

Έτσι από 684 ευρώ ως 1.400 ευρώ κυμαίνονται οι νέοι μισθοί σε ντελιβεράδες και εργαζόμενους σε ταβέρνες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και ξενοδοχεία σύμφωνα με τη νέα σύμβαση.

Οι νέοι μισθοί αυξάνονται κατά 1,5% και κυμαίνονται από 684 έως 964 ευρώ για άγαμους, νεοπροσλαμβανόμενους, χωρίς εκπαίδευση και κλιμακώνονται έως και τα 1.400 ευρώ για έγγαμους με 25ετή προϋπηρεσία και πτυχίο ανώτερης σχολής. Οι αυξήσεις ισχύουν αναδρομικά από 21 Φεβρουαρίου του 2019 και για μια 2ετία έως και τις 20 Φεβρουαρίου του 2021.

Για τους διανομείς – ντελιβεράδες προβλέπει ελάχιστο μισθό 741,66 ευρώ και ανώτατο 1.011 ευρώ, για παντρεμένους με 9 χρόνια προϋπηρεσία για όσους εργάζονται με πλήρη απασχόληση.

Η σύμβαση αφορά συγκεκριμένα σε προσωπικό εστιατορίων, ζυθεστιατορίων, ταβερνών, μπαρ, νυκτερινών κέντρων διασκέδασης, επιχειρήσεων τροφοδοσίας γευμάτων (Catering), οβελιστηρίων, ψητοπωλείων και κάθε καταστήματος στο οποίο λειτουργεί αμιγές τμήμα εστιατορίου, όπως επίσης προσωπικό καφενείων, καφέ-σνακ μπαρ, ουζερί, αναψυκτηρίων, κυλικείων, εντευκτηρίων, καφεζαχαροπλαστείων, καφεζυθο-ζαχαροπλαστείων, γαλακτοπωλείων, φαστ-φουντ, ντισκοτέκ, μπουάτ, μπυραριών και καφετεριών, παμπς (pubs), πιάνο μπαρ, και κάθε εν γένει καταστήματος όπου λειτουργεί τμήμα καφετέριας, πιτσαρίας, ζαχαροπλαστείου.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ

Τα νέα κατώτατα όρια μηνιαίων μισθών ορίζονται σε 964,42 ευρώ για αρχιμάγειρα, 756,29 για μάγειρα Α, 701,13 για μάγειρα Β, 697,36 για μπουφετζή, 684,30 για λαντζιέρη και ψήστη, 761,64 για μπάρμαν κλπ. Ταυτόχρονα, οι βασικοί μισθοί των πλήρως απασχολούμενων διανομέων ορίζονται σε 674,24 ευρώ συν 10% επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών. Οι διανομείς δικαιούνται επίσης επίδομα γάμου 10% και επιδόματα 3ετιών 10% και έως τρεις 3ετίες. Οι σερβιτόροι θα συνεχίζουν να αμείβονται με τα "κλειστά" ποσοστά υπηρεσίας 13%-16%, ενώ θα ασφαλίζονται με το τεκμαρτό ημερομίσθιο των 40,45 ευρώ. Προβλέπονται προσαυξήσεις 75% για Κυριακές – αργίες και 25% νυχτερινά. Η σύμβαση προβλέπει επίσης επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου, εποχικής απασχόλησης, τουριστικής εκπαίδευσης, ανθυγιεινής εργασίας, ενώ ενσωματώνει ρήτρες επαναπρόσληψης εποχικώς απασχολούμενων.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

ΠΡΟΪΟΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

Σε σχετική ανακοίνωση του το Υπ. Εργασίας επισημαίνει για τη νέα σύμβαση στον Επισιτισμό:

Κατατέθηκε στο Υπουργείο Εργασίας και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων στα πάσης φύσεως τουριστικά και επισιτιστικά καταστήματα της χώρας (ΠΟΕΕΤ).

"Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην Ελλάδα καθώς αφορά χιλιάδες εργαζόμενους, προβλέπει αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων και, μάλιστα, αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης και όχι διαιτητικής απόφασης".

Για να προσθέσει τονίζοντας ότι:

Στηρίζουμε τον κοινωνικό διάλογο και υποστηρίζουμε έμπρακτα –μετά την τροποποίηση του ν. 1876/90 από την κυβέρνησή μας και την ψήφιση του δικού μας νόμου ν. 4635/19- τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις καθώς και κάθε πρωτοβουλία που βελτιώνει τους όρους εργασίας και τις αμοιβές των εργαζομένων και διασφαλίζει την εργασιακή ειρήνη".

ΤΟ ΠΑΜΕ: ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ!

Σχετικά με τη νέα κλαδική σύμβαση στον χώρο του Επισιτισμού και αναφερόμενο στο θέμα της επεκτασιμότητας της σύμβασης, το ΠΑΜΕ με σχετική ανακοίνωσή του τονίζει:

«Να που έφτασε η ώρα να αρχίσει να πραγματώνεται η στόχευση της ΝΔ να περάσει από το φίλτρο των επιδιώξεων της μεγαλοεργοδοσίας τις ελάχιστες συλλογικές συμβάσεις που υπογράφονται, ακόμη κι αυτές που είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων.

Έτσι, σήμερα το Υπουργείο Εργασίας ζητά από την Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού να «τεκμηριώσει τις επιπτώσεις της επέκτασης της συλλογικής σύμβασης στα επισιτιστικά καταστήματα στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση», προκειμένου να γνωμοδοτήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, αν πρέπει να κηρυχτεί υποχρεωτική!

Να τεκμηριώσει δηλαδή η εργατική πλευρά αν είναι αρκετή η εκμετάλλευση που επιβάλλει η συλλογική σύμβαση για να αυξηθούν τα κέρδη της εργοδοσίας!!!

Κι αφού το «τεκμηριώσει» να διαβουλευτεί με την εργοδοτική οργάνωση που το συνυπέγραψε για την αναγκαιότητα της υποχρεωτικότητας.

Και τέλος, αν τύχει κάτι και «ξεφύγει» από την «τεκμηρίωση», θα έρχεται ο υπουργός και θα επιβάλει εξαιρέσεις από την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν μπουκώσει αρκετά από την κερδοφορία που συντελείται τα τελευταία χρόνια στον επισιτισμό-τουρισμό».

... Κάθε μέρα που περνά, επιβεβαιώνεται ότι η ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου, στο όνομα της οποίας «πίνουν νερό» η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, είναι εχθρική προς τα λαϊκά συμφέροντα και ότι μονόδρομος για τους εργαζόμενους είναι η οργανωμένη πάλη, βάζοντας μπροστά τις δικές τους ανάγκες.

Όλοι στον αγώνα για συλλογικές συμβάσεις που ικανοποιούν τις ανάγκες των εργατικών οικογενειών».

Γ.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass