«Φτωχός προϋπολογισμός, προσγειωνόμαστε…»

Ν. ΓΑΤΣΑΣ: Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΣ ΦΟΡΤΩΣΕ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ *Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: «ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΑΜΑ, ΠΟΛΥ ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ»

Δημοσίευση: 24 Δεκ 2019 22:10

 «Πέρασαν» και εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία (με 20 θετικές ψήφους) ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ελασσόνας για το 2020, μετά την προβλεπόμενη διαδικασία και τη σχετική συζήτηση στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας.

Αρχικά, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Διονύσης Κουρομπίνας «κατέθεσε» στο σώμα την αναλυτική «εικόνα» του προϋπολογισμού, τονίζοντας πως «γίνεται τρομερή προσπάθεια για το συμμάζεμα των οικονομικών του Δήμου».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γάτσας, ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε:

«Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι για τον προϋπολογισμό που καταθέτουμε. Είναι ένας πάμφτωχος προϋπολογισμός. Επενδύουμε στην καθημερινότητα, στην καθαριότητα, στα σχολεία, στην αγροτική οδοποιία. Η επαρχία μας δεν μπορεί να σηκώσει κολυμβητήριο, μεγάλες εγκαταστάσεις. Εμείς προσγειωνόμαστε. Μας ενδιαφέρει να υπηρετήσουμε τον πολίτη και την ποιότητά του. Επενδύουμε στην προβολή του Δήμου μας. Προχωράμε σε επιχορηγήσεις συλλόγων, φροντίδα για την καθαριότητα, συντηρήσεις και ελαιοχρωματισμούς, συνδιοργάνωση δράσεων με συλλόγους. Η προηγούμενη διοίκηση δεν είχε επαφή με την πραγματικότητα. Μας φόρτωσε έργα που μας δεσμεύουν. Τραγικό και λυπηρό που άφησε τα έσοδα να καταρρεύσουν το 2014. Δεν υπήρχε κανείς έλεγχος. Εμείς προχωρούμε σε εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλα τα επίπεδα. Άρδευση, ύδρευση, μισθώματα. Πίεση στους δημότες που έχουν οφειλές να πληρώσουν. Στις ευάλωτες ομάδες θα υπάρξουν και μειώσεις στις τιμές. Θα είμαστε πολύ αυστηροί…».

*Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας – πρ. δήμαρχος κ. Νίκος Ευαγγέλου με τη σειρά του, ανάμεσα στα άλλα, επισήμανε:

«Κανείς δεν θα περίμενε και δεν περιμένει κάτι διαφορετικό από τη νέα δημοτική αρχή. Ο προϋπολογισμός είναι πολύ κατώτερος των περιστάσεων. Έπρεπε να υπάρχει όραμα από τη δημοτική αρχή. Όχι όραμα δεν υπάρχει, αλλά νομίζει ότι είναι στην αντιπολίτευση. Πρέπει να υπάρξει ένα άλλοθι για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Να θυμίσω πως για το έργο του Κολυμβητηρίου ο Δήμος δεν επιβαρύνεται. Δεν μηδενίζουμε τα πάντα. Ο πήχης που βάλατε είναι πολύ χαμηλά. Δεν μπορείτε να τον σηκώσετε ψηλά. Ειδικούς συνεργάτες πήρατε; Θα πάρετε; Πρέπει να καταλάβετε ότι ο ρόλος που αναλάβατε είναι πολύ δύσκολος. Θέλει αντοχές, δύναμη, ικανότητα, όρεξη, μεράκι και όραμα. Υπάρχουν μειώσεις στα κονδύλια σας. Αναπτυξιακό έργο δεν υπάρχει και πρέπει να το παραδεχθείτε. Αυτά που βάλατε είναι μικρά. Αντί να σιωπήσετε προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις».

* Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ένας Δήμος για όλους» - αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καρανίκας ανέφερε:

«ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, πρόγραμμα «Φιλόδημος», ΕΕΤΑ, ως Δήμος συμμετέχουμε και στα τρία προγράμματα. Ήδη το όραμα ξεκίνησε για εμάς. Όλυμπος, καταφύγιο «Τουρτοφωλιά», προχωράμε σε νομιμοποίηση. Καταφύγιο «Χρηστάκης». Να αναδείξουμε τους αρχαιολογικούς χώρους. Κοινωνική διάσταση: το να ανοίξει ένα σχολείο είναι τιμή για τον Δήμο. Συντήρηση σχολικών κτιρίων. Έγκριση Κυνοκομείου. Στίγμα στην κοινωνία του 2020. Είμαστε παρόντες σε προγράμματα και καταθέτουμε προτάσεις».

* Με τη σειρά του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» - δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Αβρανάς επισήμανε:

«Εμείς δεν θεωρούμε ότι ο προϋπολογισμός είναι πάμφτωχος, όπως λέει η μία πλευρά και όχι χωρίς όραμα και αντιαναπτυξιακός όπως λέει η άλλη πλευρά. Όλοι συμφωνείτε πως δεν υπάρχουν χρήματα. 22 χρόνια πέρασαν από τότε που προϋπαντήσατε τον «Καποδίστρια» με μεγαλοστομίες. Στροφή στην καθημερινότητα. Έργα που θα αφήνουν αποτυπώματα. Στο «διά ταύτα» για τον λαό; Ο προϋπολογισμός είναι πολιτικό εργαλείο που έχει στόχευση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση φτιάχτηκε ακριβώς για να εξυπηρετήσει την καπιταλιστική ανάπτυξη. Ανάπτυξη πάνω στα συντρίμμια, στο τσάκισμα του λαού. Η εξυπηρέτηση αυτού του στρατηγικού στόχου δίνει και την κατεύθυνση στην τοπική διοίκηση. Πού σπρώχνεται η τοπική διοίκηση; Στην ανταποδοτικότητα, στο να εισπράττει. Το κράτος δίνει ίσα ίσα τη μισθοδοσία. Η τοπική διοίκηση αποκεντρώνει τις αρμοδιότητες. Είναι καθαρή πρόκληση όλα τα κονδύλια που δίνει η κάθε κυβέρνηση. Εμείς μελετάμε το ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης. Σε τοπικό επίπεδο: ποιοι είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές; Πιάστε αυτούς που δεν πληρώνουν, κάντε κάτι. Στόχος ο λαός, η «μαρίδα», τι προβλέπεται για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Θα πληρώσουν οι μεγάλοι στη Δ.Ε.Υ.Α.ΕΛ.; Εμείς βλέπουμε ίδια με την προηγούμενη τη σημερινή δημοτική αρχή. Τι πολιτική θα ακολουθήσετε για τα δημοτικά τέλη; Τα βάρη πέφτουν στα λαϊκά στρώματα, που πραγματικά υποφέρουν. Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, τεχνικό πρόγραμμα, πρόγραμμα δράσης. Εκφράζουμε τη λαϊκή αντιπολίτευση».

Σε δευτερολογία του, δίνοντας επιπλέον διευκρινίσεις, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γάτσας «κατέθεσε»: «Ο κόσμος ζητάει καθαριότητα, φωτισμό, αγροτική οδοποιία. Πολλές υπηρεσίες θα έπρεπε να δίνονται δωρεάν στους δημότες. Δεν θα κόψουμε το νερό στους ευάλωτους καταναλωτές. Θα στραφούμε σε συστηματικούς κακοπληρωτές οφειλέτες. Ούτε λάθη έχει ο προϋπολογισμός, ούτε πρόχειρος είναι. Ό,τι αδυναμίες έχει θα αντιμετωπιστούν με τις αναμορφώσεις. Το Κυνοκομείο χρηματοδοτείται από το «Φιλόδημος». Πολύ φτωχός ο προϋπολογισμός και στόχευσή μας είναι να τον αναπτύξουμε».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις και άλλων δημοτικών συμβούλων και μετά από ψηφοφορία «διά ανατάσεως της χειρός», προϋπολογισμός και λίγο πριν και το τεχνικό πρόγραμμα του 2020 υπερψηφίστηκαν από 20 δημοτικούς συμβούλους.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass