«Πάγωσαν» πλειστηριασμοί και μεταβιβάσεις ακινήτων στη Λάρισα

ΜΕ ΑΠΟΧΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ - «ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ» ΤΟΝΙΖΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΛΟΓΟΥ Ι. ΚΟΝΣΟΥΛΑΣ

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2020 22:30

Σε μια κατά γενική ομολογία «νεκρή» περίοδο, λόγω των συνεχόμενων αργιών, ενδεικτικό της διάθεσης να μην πυροδοτήσουν εξ αρχής τη «βόμβα» της επ’ αόριστο αποχής, οι συμβολαιογράφοι της Λάρισας απέχουν από την αρχή του έτους έως και τις 12 Ιανουαρίου από την υπογραφή των συμβολαίων και γενικά από κάθε συμβολαιογραφική πράξη.

Η απόφαση της αποχής από την άσκηση των καθηκόντων τους, που ελήφθη μετά από έκτακτη γενική συνέλευση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας στα τέλη του περασμένου έτους, έρχεται ως αντίδραση στις πρόσφατες κυβερνητικές ρυθμίσεις, για το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ και για τα επαπειλούμενα εξοντωτικά πρόστιμα κατά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων για τις μεταβιβάσεις.

Αν και οι ενστάσεις των Λαρισαίων συμβολαιογράφων πρόκειται να συζητηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλου και του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, προκειμένου να βρεθεί μια χρυσή τομή, ωστόσο αυτό που διαμηνύθηκε είναι πως δεν πρόκειται να κάνουν πίσω αν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δεν οργανώσουν ένα σύγχρονο και λειτουργικό πλαίσιο για να εκτελούν τα νέα καθήκοντα που τους ανατέθηκαν. Αν δεν βρεθούν στη συνάντηση κάποια σημεία συνεννόησης είναι δεδομένο πως στις 12 Ιανουαρίου, που είναι προγραμματισμένη η νέα γενική συνέλευση, οι Λαρισαίοι συμβολαιογράφοι θα συνεχίσουν την αποχή τους. Με ό,τι αυτό σημαίνει για τη σύνταξη των συμβολαίων, των πληρεξουσίων, των συναλλαγών επί των ακινήτων, των μεταβιβάσεων, των κληρονομιών, τη διεκπεραίωση των πλειστηριασμών και όλων ανεξαιρέτως των συμβολαιογραφικών πράξεων.

«Αν και η Πολιτεία έχει διακηρύξει επανειλημμένα πως η θέσπιση του ΕΝΦΙΑ έγινε πρόσκαιρα, ωστόσο συνεχίζει να «επενδύει» και «χτίζει» κατά ένα μεγάλο μέρος τη δημοσιονομική της πολιτική πάνω στον συγκεκριμένο φόρο ακινήτων» σχολιάζει στην «Ε» ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Ιωάννης Κόνσουλας προσθέτοντας πως μας έχουν ανατεθεί τέτοιες υποχρεώσεις και ευθύνες, που ούτε οι ίδιοι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ έχουν. Επιστέγασμα της πολιτικής αυτής ήταν και η πρόσφατη ψήφιση του Ν. 4646/2019, σύμφωνα με τον οποίο ο Συμβολαιογράφος καλείται, με απειλή προστίμου, να ερμηνεύσει και να εφαρμόσει τις ασαφείς, στρεβλές και πολλαπλά άδικες για τον φορολογούμενο διατάξεις και εγκυκλίους, μέσω του εντύπου Ε9 και διά του οποίου η Πολιτεία ορίζει πλέον την «ταυτότητα του ακινήτου. Ένα νόμο με τον οποίο οι Συμβολαιογράφοι καλούνται, μέσω του εντύπου Ε9, το οποίο πολλές φορές περιέχει σφάλματα, ασάφειες και ατέλειες, να καταχωρούν τις μεταβιβάσεις των ακινήτων με ηλεκτρονικό τρόπο».

«Ως Συμβολαιογράφοι, τονίζει ο κ. Κόνσουλας, δηλώνουμε για μία ακόμη φορά ότι μπορούμε να σταθούμε άμεσα και υπεύθυνα δίπλα στην Πολιτεία και σε κάθε αλλαγή του συστήματος φορολογίας ακινήτων, εφόσον αυτή είναι συνυφασμένη με τον ρόλο μας και εφόσον η Πολιτεία προτείνει ένα σύστημα δίκαιο και αποτελεσματικό στη λειτουργία του, τόσο για τους πολίτες όσο και για μας».

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ

Να σημειωθεί ότι οι συμβολαιογράφοι, μεταξύ άλλων, ζητούν:

* Να εκλογικευθεί ο τρόπος συμπλήρωσης του εντύπου Ε9 και ως εκ τούτου ο τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Προς τούτο να λαμβάνεται υπόψη ο χαρακτηρισμός του μηχανικού σχετικά με τη φύση του ακινήτου και την παλαιότητά του.

* Να αναβληθεί η εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων ΦΜΑ επί δίμηνο, έτσι ώστε το νέο σύστημα να περιλαμβάνει όλες τις πιθανές περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων, ακόμη και χωρίς τη χρήση του ΑΤΑΚ, η δε παρουσίαση εφαρμογής του να γίνει στην έδρα κάθε Συμβολαιογραφικού Συλλόγου από αρμόδια επιτελεία της ΑΑΔΕ.

* Να διευκρινιστεί ότι ο συμβολαιογράφος ευθύνεται για την ορθή και μόνο συμπλήρωση της δήλωσης (περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου) και δεν θα ευθύνεται καθ’ οιανδήποτε ερμηνεία για την επιλογή φύλλου υπολογισμού ή συντελεστών υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας (όπως παλαιότητα, ΣΑΟ κ.λπ.). Εφόσον το ακίνητο περιγράφεται ορθά, η ευθύνη του Συμβολαιογράφου εξικνείται μέχρι εκεί. Αν κατά τον επιγενόμενο έλεγχο προκύψει άλλος υπολογισμός της αντικειμενικής αξίας και άρα επιπλέον φόρος, υπόχρεος προς πληρωμή είναι ο φορολογούμενος και μόνον.

* Οι Συμβολαιογράφοι να ελέγχονται πειθαρχικά, όπως και οι δημόσιοι υπάλληλοι, δηλαδή για κάθε ζημία που επέρχεται στο Δημόσιο από δόλο ή αμέλεια του Συμβολαιογράφου.

* Να δημιουργηθεί από την ΑΑΔΕ το υπόβαθρο στην πλατφόρμα ώστε με την εισαγωγή του ΑΤΑΚ του μεταβιβαζομένου ακινήτου, αυτόματα να εισάγονται στα φύλλα υπολογισμού οι σχετικοί συντελεστές υπολογισμού της αξίας, π.χ. Τιμή Ζώνης, ΣΑΟ, ΣΟ κ.λπ. Επίσης να λαμβάνεται υπόψη ο χαρακτηρισμός του μηχανικού σχετικά με τη φύση του ακινήτου και την παλαιότητά του.

* Εντός της περιόδου αναβολής εφαρμογής να δημιουργηθεί σχετική εφαρμογή ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων (chatroom), όπως έχει ήδη δηλώσει ο κ. Διοικητής της ΑΑΔΕ, ώστε να μπορούν οι Συμβολαιογράφοι να θέτουν στους αρμοδίους υπαλλήλους γραπτώς τις ερωτήσεις και να λαμβάνουν γραπτώς απαντήσεις.

ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ

Στο μεταξύ, με δελτίο Τύπου ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, αμφισβητεί την απόφαση της τελευταίας ΓΣ των μελών του, περί αποχής έως την 8η Ιανουαρίου 2020 και αναφέρει ότι οι συμβολαιογράφοι δεν απέχουν, συνεχίζουν να ασκούν κανονικά τα καθήκοντά τους, καθώς δεν υπήρξε η απαιτούμενη απαρτία κατά τη ΓΣ ης 31ης Δεκεμβρίου 2019 και η έκτακτη ΓΣ θα επαναληφθεί την 8η Ιανουαρίου 2020.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass