Το Ασφαλιστικό δεν παζαρεύεται!

ΣΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ «ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΒΡΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ»

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2020 22:01

Σε αυξημένη επαγρύπνηση και ετοιμότητα βρίσκονται Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και συνδικαλιστές ενόψει της κατάθεσης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Εντός των επόμενων ημερών, το νέο σ/ν αναμένεται να τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να το καταθέσει στη Βουλή στις 21 Γενάρη.

Χθες, με πρωτοβουλία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη σωματείων σε αίθουσα του ΕΚΛ, προκειμένου να συντονιστεί η συνέχεια του αγώνα και τα επόμενα βήματα ενάντια στη νέα "αντιλαϊκή επίθεση", καθώς όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, η Κοινωνική Ασφάλιση δεν χαρίστηκε, δεν παραχωρήθηκε σε κανέναν εργαζόμενο. Είναι η ζωή όλων μας και γι' αυτό δεν παζαρεύεται"!

Ας σημειωθεί πως ήδη το Εργατικό Κέντρο Λάρισας μαζί με άλλα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία έχουν αποφασίσει για σκληρή απεργιακή απάντηση όταν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Στη μακροσκελή εισήγησή του χθες, απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους των σωματείων, ο πρόεδρος του ΕΚΛ Γιάννης Σκόκας επισήμανε πως αυτές τις ημέρες από διάφορα μέσα ενημέρωσης σηκώνεται κουρνιαχτός προσδοκιών προκειμένου να αποπροσανατολίσουν για την ουσία της εντεινόμενης επίθεσης στην κοινωνική ασφάλιση. Η κυβέρνηση προσπαθεί έτσι να χρυσώσει το χάπι της νέας αντιδραστικής μεταρρύθμισης με διάφορα επιχειρήματα. Να κάμψει προκαταβολικά τυχόν αγωνιστικές διαθέσεις κι αντιδράσεις.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Βαφτίζουν λοιπόν τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών που θα μπουν σε εφαρμογή από τον Ιούνη του 2020, όπως και τη μείωση του ποσοστού φορολογίας για εισοδήματα φυσικών προσώπων έως 9.000 ευρώ (από 22% στο 9%) ως αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων. Τα ποσά που προκύπτουν είναι ελάχιστα κι είναι ένα μικρό μέρος απ’ όσα μας έχουν αφαιρεθεί. Το προπαγανδιστικό τρικ της κυβέρνησης γίνεται για να κρύψει αυτούς που ωφελούνται οι οποίοι σταθερά είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι κλπ. Να περάσει σε δεύτερη μοίρα δηλαδή τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις μεγάλες εταιρείες από 28 σε 24% και στα διανεμόμενα κέρδη από 10 στο 5%.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές, δεν γίνεται καν λόγος για αυτά που θα τσεπώσει η μεγαλοεργοδοσία από το σύνολο των εργαζομένων που εμφανίζονται ως εργοδοτικές εισφορές, ενώ είναι υπεραξία του εργαζόμενου. Δεν γίνεται επίσης λόγος για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η μείωση στην οικονομική κατάσταση του ΕΦΚΑ, στις παροχές του σε υπηρεσίες υγείας –πρόνοιας όταν ήδη σήμερα ασφυκτιά. Το αποτέλεσμα θα είναι οι εργαζόμενοι να βρίσκουν τις πόρτες των νοσοκομείων κλειστές, να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την περίθαλψη, τα φάρμακα, κ.ά.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Όσον αφορά στις συντάξεις μιλούν για αυξήσεις όταν η κρατική χρηματοδότηση στον ΕΦΚΑ για το 2020 προβλέπεται μειωμένη κατά 481 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση κάνει επί της ουσίας μια εσωτερική αναδιανομή με ό,τι πιθανόν σημαίνει για τις υπόλοιπες ανάγκες των ταμείων και των ασφαλισμένων.

Οι αυξήσεις αυτές θα δοθούν από τη μεταβολή των ποσοστών αναπλήρωσης (50% από 42,5% για 40ετία και 40% από 33,5 % για 35ετία ασφάλισης). Δηλαδή αφορά μόνο όσους έχουν 33 χρόνια ασφάλισης και πάνω.

Κανείς τους επίσης δεν μιλά για τις υπόλοιπες κατηγορίες (κάτω από 30 έτη ασφάλισης) καθώς δεν προβλέπεται καμία αύξηση.

ΔΡΙΜΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΕ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ - ΒΡΟΥΤΣΗ

Στη συνέχεια ο Γιάννης Σκόκας άσκησε δριμεία κριτική στον νόμο Κατρούγκαλου αλλά και στο επικείμενο νομοσχέδιο, που όχι μόνο δεν καταργεί τον προηγούμενο αλλά προωθεί παραπέρα και πιο αποφασιστικά, επιθετικά την εφαρμογή του. Ανοίγει έτσι παραπέρα ο δρόμος για να προχωρήσει ακάθεκτη η ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης με τα επαγγελματικά ταμεία για την επικουρική σύνταξη αλλά και την ιδιωτική ασφάλιση. Οι πρώτοι που αντέδρασαν θετικά στις κυβερνητικές διαρροές και περιμένουν ως κοράκια πάνω από τη συντριβή των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων είναι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και οι επιχειρηματίες της υγείας οι οποίοι έχουν επενδύσει πάνω στον νέο νόμο, αναμένουν με προσμονή τις νέες εξελίξεις προκειμένου να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους.

Για να συνεχίσει:

Δεν χωράει λοιπόν κανένας εφησυχασμός. Δεν έχουμε δικαίωμα να παραδώσουμε στη νέα γενιά εργαζομένων μια εργασιακή κόλαση και μια διαρκή ανασφάλεια. Οι επόμενοι αγώνες των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική που εξαθλιώνει τους εργαζόμενους και συνολικά τον λαό για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων θα είναι ακόμα πιο μαζικοί, ακόμα πιο δυνατοί.

Ήδη το Εργατικό Κέντρο μαζί με άλλα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία έχουμε αποφασίσει για απεργιακή απάντηση όταν το νομοσχέδιο πάει στη Βουλή για ψήφιση. Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να δυναμώσει αυτό μέτωπο.

Ο ίδιος απηύθυνε κάλεσμα στα διοικητικά συμβούλια των σωματείων να ανοίξουν τη συζήτηση με βάση το πλαίσιο πάλης διεκδίκησης σε κάθε κλάδο, αξιοποιώντας την πείρα και επικεντρώνοντας στην αιχμή "Να μην περάσει το σχέδιο Βρούτση, να καταργηθεί εδώ και τώρα ο ν. Κατρούγκαλου. Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και στην πάλη για Δημόσια και Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση και Υγεία για όλους".

ΚΑΤΑ ΓΣΕΕ

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΕΚΛ δεν άφησε ασχολίαστη και την υπογραφή της ΕΓΣΕΕ από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επισημαίνοντας ότι "στα μουλωχτά και σαν τον κλέφτη για μία ακόμα φορά και χωρίς ως τώρα να έχει προχωρήσει σε ανακοίνωση, χωρίς να έχει συγκαλέσει οποιαδήποτε μορφή των οργάνων της, συμφώνησε ξανά στην επέκταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα μέτρα και τα σταθμά της εφαρμογής του άθλιου νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου που καθορίζει τον κατώτερο μισθό με νόμο και υπουργική απόφαση.

 

Γ.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass