Σε τροχιά δύο νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΩΣ 17.000 € ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ - ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΩΣ 600 € ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ - ΣΥΝΟΛΙΚΑ 4.500 ΟΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 17 Ιαν 2020 20:00

  Δύο νέα προγράμματα απασχόλησης για 4.500 συνολικά ανέργους, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και για επιδότηση πρόσληψης βρίσκονται στα σκαριά από τον ΟΑΕΔ.

Το πρώτο πρόγραμμα, το οποίο θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες, θα παρέχει επιδότηση έως και 17.000 ευρώ σε 2.500 ανέργους για να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση. Στόχος είναι να επιδοτηθούν νέοι 18-29 ετών που είναι άνεργοι, κυρίως γυναίκες, όπου εντοπίζονται  τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, ώστε να προχωρήσουν σε βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 5 στάδια:
Το πρώτο στάδιο μπαίνει σε εφαρμογή τέλη Ιανουαρίου με την δημοσιοποίηση της πρώτης πρόσκλησης από τον ΟΑΕΔ. Στο πλαίσιο της πρόσκλησης 5.000 νέοι άνεργοι 18-29 ετών θα κληθούν να υποβάλλουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες.
Στο δεύτερο στάδιο που αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του Μαρτίου, οι 5.000 άνεργοι θα συμμετάσχουν σε 5ήμερο Σεμινάριο Νέας Επιχειρηματικότητας με στόχο την επιμόρφωσή τους στις νέες επιταγές της αγοράς εργασίας και του επιχειρείν. Στο ίδιο στάδιο θα ακολουθήσει η αξιολόγηση και η επιλογή 3.000 επιχειρηματικών ιδεών, που θα εκτιμηθούν με συγκεκριμένα κριτήρια ως οι πλέον κατάλληλες και ώριμες για να επιδοτηθούν.
Στο τρίτο στάδιο, το οποίο προγραμματίζεται να υλοποιηθεί εντός των μηνών Απριλίου – Μαίου – Ιουνίου θα υλοποιηθεί πρόγραμμα «Coaching» των 3.000 δυνητικών ωφελουμένων με 6 συνεδρίες. Μια συνεδρία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί δια ζώσης και 5 εξ’ αποστάσεως. Οι συνεδρίες θα αφορούν στην βελτίωση των επιχειρηματικών ιδεών και την «προπόνηση» των ανέργων από ειδικούς, αναφορικά με τις βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να ενσωματώσουν στο επιχειρηματικό τους πλάνο.
Αμέσως μετά, δηλαδή εντός των μηνών Ιούλιος – Αύγουστος αναμένεται να ακολουθήσει το 4ο στάδιο, κατά την διάρκεια του οποίου ο ΟΑΕΔ θα απευθύνει την δεύτερη πρόσκληση προς τους 3.000 δυνητικούς ωφελούμενους για υποβολή συγκεκριμένων αυτή τη φορά επιχειρηματικών σχεδίων προς επιδότηση.
Στο 5ο και τελευταίο στάδιο της αξιολόγησης και έναρξης επιχορήγησης, το οποίο υπολογίζεται να ξεκινήσει εντός του ερχόμενου Σεπτεμβρίου θα περάσουν εν τέλει 2.500 ωφελούμενοι οι οποίοι θα ξεκινήσουν να επιδοτούνται για να στήσουν την επιχείρησή τους.  
Η επιχορήγηση θα είναι δυο ταχυτήτων ανάλογα με την διάρκεια που χρειάζεται ο κάθε ωφελούμενος ώστε να στήσει την επιχείρησή του:
* Παραμονή στο πρόγραμμα 12 μήνες θα ξεκλειδώνει επιχορήγηση έως 10.000 €
 * Παραμονή στο πρόγραμμα 18 μήνες θα ξεκλειδώνει επιχορήγηση έως 17.000€.
Στόχος είναι τουλάχιστον το 60% των ωφελούμενων να είναι γυναίκες. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 43 εκ. ευρώ.   ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ
Το δεύτερο πρόγραμμα που βρίσκεται υπό επεξεργασία στον ΟΑΕΔ αφορά στην απασχόληση 2.000 μακροχρονίων ανέργων ηλικίας 55 έως 67 ετών. Με το πρόγραμμα αυτό θα γίνεται επιδότηση της πρόσληψης, η οποία θα ανέρχεται έως και τα 600 ευρώ τον μήνα σε φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου και επιχειρήσεις των ΟΤΑ. Η διάρκεια της δράσης ορίζεται στους 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους δώδεκα μήνες, ύστερα από αίτηση που θα υποβάλει η δικαιούχος επιχείρηση εντός τριάντα ημερολογιακών ημερών από τη λήξη του 12μήνου απασχόλησης. Οι ωφελούμενοι θα πρέπει:
α) να είναι μακροχρόνια εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, ηλικίας 55-67 ετών (να έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος και το 67ο έτος της ηλικίας τους αντίστοιχα) κατά την υπόδειξη τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2 και μέχρι την πρόσληψή τους.
β) να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να διαθέτουν συμπληρωμένο ΑΣΔ.
γ) να είναι Έλληνες πολίτες, πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. (ν. 2431/1996), Βορειοηπειρώτες, ομογενείς και ομογενείς που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητα τους ως Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους (ν.δ. 3832/1958).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass