Εμμεσο «μπόνους» στους μισθούς 1,5 εκατ. εργαζομένων

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2020 15:34

AΘHNA

Ενα έμμεσο «μπόνους» στους μισθούς 1,5 εκατ. εργαζομένων θα φέρει το νέο καθεστώς μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών.

Οι αλλαγές στους μισθούς είχαν προαναγγελθεί από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στα μέσα Δεκεμβρίου. Ο κ. Βρούτσης είχε αναφέρει, τότε, για τους μισθούς ότι θα προχωρήσει «σε μια σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών», η οποία θα αγγίξει το 5% μέχρι το 2024. Οι εργαζόμενοι θα πάρουν την πρώτη «γεύση» από τους νέους μισθούς των προσεχή Ιούλιο, ενώ εκτιμάται ότι τα «μπόνους» θα είναι ακόμη πιο αισθητά στα προσεχή έτη.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο – εργατολόγο Γιάννη Καρούζο, από τις μειωμένες εισφορές θα ευνοηθούν οι μισθοί όλων όσοι εργάζονται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Πιο συγκεκριμένα:

Σημαντικές αλλαγές στους «καθαρούς» μισθούς, αλλά και στη συνολική επιβάρυνση των εργοδοτών, φέρνει το νέο πακέτο μειωμένων εισφορών.

Τις έμμεσες αυξήσεις στους μισθούς είχε προαναγγείλει, στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τονίζοντας «για τους μισθωτούς προχωρούμε σε μια σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών». Το πλάνο του υπ. Εργασίας προβλέπει «κούρεμα» των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5%, μέχρι το 2024.

Η πρώτη φάση, που θα έχει θετικό αντίκτυπο στους μισθούς 1,5 εκατομμυρίου εργαζομένων, θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2020, με τη μείωση σχεδόν μίας ποσοστιαίας μονάδας από τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενων και εργοδοτών. Βάσει του προγραμματισμού, κατά τα επόμενα έτη οι ελαφρύνσεις -και επομένως οι αυξήσεις στους μισθούς- θα είναι ακόμα πιο αισθητές.

ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΘΕΙ

 Η ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Με το νέο πλαίσιο εισφορών, ωστόσο, θα ευνοηθούν οι μισθοί μόνο αυτών που εργάζονται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Οπως εξηγεί στο economistas.gr, ο δικηγόρος – εργατολόγος Γιάννης Καρούζος «το μέτρο εστιάζει στην πλήρη απασχόληση, με στόχο να αποθαρρυνθεί η μερική απασχόληση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το σύστημα Εργάνη, το 2019 από το σύνολο των νέων προσλήψεων το 45% αφορούσε πλήρη απασχόληση και το 55% τις ευέλικτες μορφές εργασίας, στο σύνολό τους. Δηλαδή την εκ περιτροπής εργασία και τη μερική απασχόληση» σημειώνει.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καρούζο, οι ελαφρύνσεις αφορούν τις «συνεισπραττόμενες εισφορές. Δεν θα αγγίξουν το συνταξιοδοτικό σκέλος του μισθού (π.χ. ΕΦΚΑ). Σε εκείνη την περίπτωση θα κατέρρεε το ασφαλιστικό σύστημα. Γι’ αυτό και συνετά επέλεξαν να πάνε στα συνειπραττόμενα (σ.σ.ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και ΟΕΕ)»

ΟΦΕΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ερωτηθείς αν υπάρχει «παράθυρο» ώστε οι εργοδότες να κρατήσουν προς δικό τους όφελος το «μπόνους» της μειωμένης εργατικής εισφοράς, ο κ. Καρούζος αναφέρει ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Πρόκειται για διατάξεις αναγκαστικού δικαίου, επομένως δεν χωρεί μετακύλιση του μισθοδοτικού κόστους. Δεν μπορεί εν ολίγοις ο εργοδότης να αποσπάσει την ελάφρυνση από τον μισθό του εργαζόμενου» διευκρινίζει.

Πέρα από τις εργατικές εισφορές που θα ανεβάσουν τους μισθούς, ελαφρύνσεις θα «δουν» πάντως και οι εργοδότες -καθώς η δική τους εισφορά θα πέσει από το 24,81% στο 24,36%. Ενδεικτικά, για κάθε εργαζόμενο των 700 ευρώ, η επιβάρυνση του εργοδότη θα διαμορφωθεί στα 170,52 ευρώ, αντί των 173,67 ευρώ που ισχύει σήμερα. Για έναν εργαζόμενο με μεικτό μισθό των 900 ευρώ οι εργοδοτικές εισφορές διαμορφώνονται από τα 223,29 ευρώ στα 219,24 ευρώ. Αντίστοιχα, για εργαζόμενο με μεικτό μισθό 1100 ευρώ, η εργοδοτική εισφορά «πέφτει» από τα 272,91 ευρώ στα 267,96 ευρώ.

Η συνολική εικόνα δείχνει ότι ανάλογα με τον μεικτό μισθό του εργαζόμενου οι εργοδοτικές εισφορές θα είναι μειωμένες κατά 2,92 ευρώ έως και κατά 9 ευρώ (για εργαζόμενο με μεικτό μισθό 2000 ευρώ).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass