Νίκος Παπαθανάσης: Μπαίνουμεδυναμικά στις ράγες της ανάπτυξης

*Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ, ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ TO ΤΣΙΠΟΥΡΟ... *ΤΟ ΧΥΜΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΩΣ «ΠΡΟΪΟΝ ΔΙΗΜΕΡΩΝ»

Δημοσίευση: 25 Ιαν 2020 20:10

«Πλέον μπαίνουμε δυναμικά στις ράγες της ανάπτυξης και με σταθερά και αποφασιστικά βήματα εκμηδενίζεται η οικονομική αβεβαιότητα. Πιστεύουμε ότι με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εφαρμόζουμε, διαμορφώνουμε μια νέα επενδυτική νοοτροπία, όπου ο επενδυτής θα εμπιστεύεται τους μηχανισμούς της χώρας μας».

Με τα λόγια αυτά, που αποτυπώνουν την αισιοδοξία της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις επενδυτικές προοπτικές της χώρας, ο υφυπουργός κ. Νίκος Παπαθανάσης  μιλά στην «Ε» για τους στόχους, για τα μηνύματα που εκπέμπει στη διεθνή επενδυτική κοινότητα και για τα μέτρα που λαμβάνονται ενόψει της 4ης Bιομηχανικής Eπανάστασης. «Είμαστε προ των πυλών ενός πρωτοφανούς βιομηχανικού μετασχηματισμού κι αυτή η Κυβέρνηση είναι κατάλληλα προετοιμασμένη να ακολουθήσει τις διεθνείς εξελίξεις" τονίζει χαρακτηριστικά. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος θα μιλήσει σήμερα στις 11.30 π.μ. στο "Eυρωπαϊκό Φόρουμ Ανάπτυξης"  στη συνέντευξή του αναφέρεται στα μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί  πως δρομολογείται η επαναλειτουργία και του εργοστασίου Ζάχαρης στη Λάρισα, για την αναμόρφωση του θεσμού των εκπτώσεων και των προσφορών, ενώ αποσαφηνίζει το καθεστώς που θα ισχύει για το χύμα τσίπουρο. «Χύμα προϊόν θα έχουμε, θα πρέπει όμως, βάσει νόμου, το προϊόν αυτό που προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο χύμα, να προσδιορίζεται στους τιμοκαταλόγους και στα έγγραφα διακίνησης και εμπορίας ως "προϊόν Διημέρων"».

 

Συνέντευξη: Γιώργος Νουλης

 

* Κύριε Παπαθανάση, είμαστε στις τελευταίες θέσεις στις επενδύσεις σε ποσοστό του ΑΕΠ στην ΕΕ. Πόσο εφικτό είναι να κερδίσει η χώρα μας τη μάχη των επενδύσεων;

- Η Ελλάδα αλλάζει, μεταρρυθμίζεται, εκσυγχρονίζεται. Πλέον μπαίνουμε δυναμικά στις ράγες της ανάπτυξης και με σταθερά και αποφασιστικά βήματα εκμηδενίζεται η οικονομική αβεβαιότητα. Πιστεύουμε ότι με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εφαρμόζουμε, διαμορφώνουμε μια νέα επενδυτική νοοτροπία, όπου ο επενδυτής θα εμπιστεύεται τους μηχανισμούς της χώρας μας. Ήδη, βλέπουμε μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα, που εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις σε διάφορους τομείς όπως η ενέργεια και οι μεταφορές. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε το ποσοστό των επενδύσεων προς το ΑΕΠ, που σήμερα είναι στο 6%, ώστε να προσεγγίσουμε το ποσοστό των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής  Ένωσης που αγγίζει το 13%. Η διεθνής επενδυτική κοινότητα έχει λάβει το μήνυμα ότι η χώρα μας πλέον έχει ένα σταθερό πολιτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον.

 

* Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συμμετάσχει η οικονομία μας στα οφέλη της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης; Όταν οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να ανταγωνιστούν ευρωπαϊκούς κολοσσούς, πόσο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε ότι και αυτή τη φορά δεν θα χαθεί το τρένο της εκβιομηχάνισης;

- Ο Μετασχηματισμός της Ευρωπαϊκής  Βιομηχανίας καθοδηγείται από την ανάγκη ψηφιοποίησης και την προσαρμογή στις υποχρεώσεις της κλιματικής αλλαγής. Στηρίζουμε τη βιομηχανία στην Ελλάδα και οφείλουμε να αναπτύξει ταχύτητα για να ακολουθήσει τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Για τον σκοπό αυτό, ακολουθούμε μια σειρά από ενέργειες. Πρώτον, υλοποιούμε ένα μεταρρυθμιστικό έργο απλοποίησης των αδειοδοτικών διαδικασιών και βελτιώνουμε την αποτελεσματικότητα της εποπτείας της αγοράς, ψηφιοποιώντας όλες τις διαδικασίες. Επίσης, διαμορφώνουμε την Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία, προκειμένου να επιτύχουμε τη  ψηφιακή μετάβαση στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Και στη συνέχεια σχεδιάζουμε το νέο ΕΣΠΑ και δεσμεύουμε τους διαθέσιμους πόρους για τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της χώρας με προστιθέμενη αξία για την οικονομία. Κλείνοντας, αναλαμβάνουμε δράσεις ανάπτυξης ικανοτήτων στις νέες τεχνολογικές κατευθύνσεις και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού. Είμαστε προ των πυλών ενός πρωτοφανούς βιομηχανικού μετασχηματισμού κι αυτή η Κυβέρνηση είναι κατάλληλα προετοιμασμένη να ακολουθήσει τις διεθνείς εξελίξεις.

 

* Με δεδομένο ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που επλήγη τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι βασικός πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης, ποια είναι τα μέτρα που θα λάβετε για τη στήριξή της;

- Αναμφίβολα, αποτελεί βασική προτεραιότητά μας η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων διότι αποτελούν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας μας. Οι ΜμΕ παρουσιάζουν μία ιδιαίτερη δυναμική - κινούμενες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο - ως προς την αύξηση της προστιθέμενης αξίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Παράλληλα, ο αριθμός των ΜμΕ αυξάνεται, με τις νεοφυείς επιχειρήσεις να παρουσιάζουν ραγδαία ανάπτυξη την τελευταία πενταετία. Επενδύουμε στην καινοτομία, ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η ευρωπαϊκή απαίτηση για έξυπνη εξειδίκευση είναι συνειδητή επιλογή αναπτυξιακής πολιτικής. Πρόσφατα νομοθετήθηκε η σύσταση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Σύντομα, θα είναι έτοιμο το αναλυτικό masterplan της και φιλοδοξούμε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο αναπτυξιακής στρατηγικής. Όπως δήλωσε κι ο Πρωθυπουργός, σε σύντομο χρονικό διάστημα η τράπεζα θα είναι σε θέση να οργανώσει την προσφορά σε ελληνικές επιχειρήσεις μίας ευρείας γκάμας προϊόντων για όλες τις φάσεις της λειτουργίας και της ανάπτυξης. Από κεφάλαια σποράς ή capital μέχρι τη στήριξη της καινοτομίας, την ανάπτυξη επιχειρήσεων σε αγορές του εξωτερικού μέσω εργαλείων όπως η εγγυοδοσία, αλλά και διάθεση ευέλικτων χρηματοδοτικών προϊόντων, όπως τα μετατρέψιμα δάνεια.

 

* Το Υπουργείο σας έχει δρομολογήσει την επαναλειτουργία των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ στην Ημαθία και τις Σέρρες. Για την τύχη του εργοστασίου της Λάρισας υπάρχει κάποιος σχεδιασμός;

 

- Κάναμε το πρώτο βήμα. Ο επενδυτής θα ξεκινήσει την παραγωγή και με την ολοκλήρωση του σχεδίου εξυγίανσης, προτεραιότητα θα είναι να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους όλα τα εργοστάσια.

 

* Σύμφωνα με πηγές, βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με την εμπορική κοινότητα για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς. Υπό ποιο πρίσμα προσεγγίζετε τις θέσεις των εμπόρων περί εκπτώσεων και λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές; Πότε το Υπουργείο σας θα είναι έτοιμο να καταθέσει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία;  

- Προβαίνουμε σε μετρήσεις για να δούμε τι συμφέρει τόσο τους καταναλωτές όσο και τους εμπόρους. Μετά το τέλος της εκπτωτικής περιόδου, θα επεξεργαστούμε τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων, θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας και θα καταθέσουμε το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς. Ο εμπορικός κόσμος ζητά την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Μελετάμε την εναλλακτική αντί αυτών, να υπάρχουν προσφορές όλο το χρόνο. Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με γνώμονα το συμφέρον και τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των καταναλωτών, με τελικό σκοπό την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία της αγοράς.

 

* Τι γίνεται με το θέμα του «χύμα» τσίπουρου κ. Παπαθανάση; Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθότι το «χύμα» είναι υψηλά στην προτίμηση του κόσμου. Πώς έχουν τα πράγματα;

- Εμείς εφαρμόζουμε τον νόμο που είχε φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση και ως Υπουργείο κάνουμε ελέγχους διασφαλίζοντας πρωτίστως την υγεία του καταναλωτή. Ο καταναλωτής πρέπει να ξέρει τι πίνει και τι πληρώνει.  Θέλουμε να γίνονται οι έλεγχοι ώστε να έχει τη σωστή σήμανση πάνω το προϊόν και να μπορεί να προσδιοριστεί και η πορεία του από την παραγωγή του μέχρι την κατανάλωσή του. Επίσης, ως Υπουργείο οφείλουμε να διαφυλάξουμε το εμπορικό σήμα. Το τσίπουρο είναι προϊόν κατοχυρωμένο με γεωγραφική ένδειξη και δεν πρέπει να χαθεί η ταυτότητά του. Είναι χρέος μας να προστατεύσουμε το brand name που έχουμε διεκδικήσει, γι΄ αυτό πρέπει να διατίθεται με τη σωστή σήμανση. Χύμα προϊόν θα έχουμε, θα πρέπει όμως, βάσει νόμου, το προϊόν αυτό που προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο χύμα να προσδιορίζεται στους τιμοκαταλόγους και στα έγγραφα διακίνησης και εμπορίας ως «Προϊόν μικρών αποσταγματοποίων (Διημέρων)».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass