«Ξεπαγώνουν» πλειστηριασμοί και μεταβιβάσεις ακινήτων...

ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΑΠΟΤΙΜΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ, ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΔΡΟΜΟΣ - ΔΥΣΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2020 22:00

Μπορεί να έχουν "παγώσει" από τις αρχές του έτους οι μεταβιβάσεις ακινήτων λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων, αλλά από την ερχόμενη εβδομάδα οι πολίτες θα μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια...

Σήμερα στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας (στον οποίο ανήκουν οι συμβολαιογράφοι της Θεσσαλίας, των Γρεβενών, της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας), αναμένεται να αναστείλουν την αποχή καθώς το Υπουργείο Οικονομικών προώθησε με σχετική τροπολογία διορθωτικές κινήσεις στο νέο καθεστώς ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ακινήτων. Κινήσεις οι οποίες επί της ουσίας παρατείνουν για ένα εξάμηνο το νέο καθεστώς, το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί από τον ερχόμενο Ιούλιο ώστε να "τρέξει" με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Πρόκειται για μια εξέλιξη "η οποία σαφώς και αποτιμάται θετικά, χωρίς ωστόσο να μας καλύπτει πλήρως, καθώς υπάρχουν αιτήματα που μένουν εκκρεμή " είναι το σχόλιο του προέδρου του συμβολαιογραφικού συλλόγου, Ιωάννη Κόνσουλα στην «Ε», ο οποίος δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δυσθυμία για τη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Θεσσαλών βουλευτών, πλην της Ζ. Μακρή και του Αθ. Λιούπη, που απέφυγαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου.

Να θυμίσουμε πως στις νομοτεχνικές βελτιώσεις του Υπ. Οικονομικών σχετικά με τις υποχρεώσεις των συμβολαιογράφων κατά τη διαδικασία σύνταξης συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων είναι και η αναδρομική άρση του προβλεπόμενου προστίμου σε περίπτωση ανακριβούς πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, αίρεται αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου, το πρόστιμο των 100 ευρώ ανά συμβολαιογραφική πράξη, στην περίπτωση που από τη χρήση ανακριβούς πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ δεν προκύπτει απώλεια εσόδων του Δημοσίου. Επιπλέον, αναστέλλεται έως τις 30 Ιουνίου 2020 η εφαρμογή κάποιων διατάξεων του ν. 4646/2019, οι οποίες αφορούν σε θέματα φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, θέματα φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παιχνίδια, καθώς και σε θέματα υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η επιβολή προστίμου στα πρόσωπα που παραβαίνουν σχετικές υποχρεώσεις τους). Η εν λόγω διάταξη έχει αναδρομική ισχύ από τη 12η Δεκεμβρίου 2019.

ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΒΗΜΑΤΑ

"Χρειάζονται να γίνουν και άλλα βήματα, ευελπιστώντας πως μέσα σ΄ αυτό το εξάμηνο θα βρεθούν οι λύσεις" προσθέτει ο κ. Κόνσουλας, καθώς οι αντιδράσεις μας δεν συνδέονται με την υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής, αλλά με το ανεπαρκές πλαίσιο που τις περιβάλλει με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται η ασφάλεια των συναλλαγών για τους πολίτες και το δημόσιο».

Πάντως πέραν της σχετικής ανακοίνωσης του Υπ. Οικονομικών για τις βελτιώσεις επί των προστίμων, στις συναντήσεις με τα κυβερνητικά στελέχη των προέδρων των συλλόγων, φαίνεται πως υπάρχει διάθεση εξεύρεσης λύσης, καθώς υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία ώστε:

* Ο συμβολαιογράφος, με την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, να ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο για την ταύτιση των προσδιοριστικών στοιχείων του ακινήτου μ’ αυτά που περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο.

* Να διαφοροποιηθεί η έννοια της φορολογικής ταυτότητας ακινήτου.

* Οι υπεύθυνες δηλώσεις για τον χρόνο απόκτησης ακινήτου και υποχρέωσης δήλωσης αυτού στον ΕΝΦΙΑ να καταργηθούν ή να περιοριστούν σε ελάχιστες περιπτώσεις, τη στιγμή που το περιεχόμενό τους προκύπτει από το συμβολαιογραφικό έγγραφο.

* Στο ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο προωθεί η ΑΑΔΕ, να προβλέπεται και να υλοποιείται η εισαγωγή των Τιμών Ζωνών, όπως αυτές απεικονίζονται στο σχετικό έντυπο Ε9, τις οποίες και ο συμβολαιογράφος θα μεριμνά να ταυτίζονται με την περιγραφή του ακινήτου στο συμβόλαιο που συντάσσει.

* Ουδεμία εμπλοκή δεν θα φέρει ο συμβολαιογράφος σε σχέση με τη χορήγηση απαλλαγής πρώτης κατοικίας, ενώ οτιδήποτε συμπληρωματικό ζητηθεί να «προσκομίζεται» από τον φορολογούμενο.

* Πριν την εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων να πραγματοποιηθούν στην έδρα κάθε συμβολαιογραφικού συλλόγου σεμινάρια για τη χρήση της εφαρμογής, να υπάρξει έντυπος οδηγός χρήσης, καθώς και ηλεκτρονικά μέσα αυτοματοποιημένης επίδειξης παραδειγμάτων.

*Να καθοριστεί η αμοιβή του συμβολαιογράφου για μια σειρά ενεργειών που πραγματοποιεί για τον πωλητή.

ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

Να σημειωθεί ότι η αποχή των συμβολαιογράφων έχει βραχυκυκλώσει όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς εκατοντάδες συμβόλαια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον "αέρα", αγοραπωλησίες έχουν "παγώσει", προθεσμίες για αποδοχή κληρονομιών χάνονται, ενώ οι φορολογούμενοι βλέπουν να λήγουν τα αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας που έλαβαν για τις μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς να έχουν υπογράψει τα συμβόλαια. Μάλιστα, οι μεταβιβάσεις βρίσκονται στα πάνω τους αντανακλώντας στην πορεία εσόδων του προϋπολογισμού, καθώς οι φορολογούμενοι είχαν σκοπό να σπεύσουν να προλάβουν τη νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για να γλιτώσουν από την πληρωμή έξτρα φόρων και φουσκωμένων εξόδων.

Επίσης, εξαιτίας της αποχής σταμάτησε να χτυπά και το ηλεκτρονικό σφυρί των πλειστηριασμών, οι οποίοι το 2019 κινήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2019 ανήλθαν στους 6.400, ενώ για το σύνολο του έτους ξεπέρασαν τους 18.000. Οι πλειστηριασμοί που ήταν προγραμματισμένοι έφτασαν τους 29.000 καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 30% σε σχέση με τα επίπεδα του 2018. Για το 2020 έχουν δρομολογηθεί έως τώρα πάνω από 4.100 με τη λίστα να μεγαλώνει συνεχώς.

Σε κάθε περίπτωση η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συνεχίζει να «τρέχει» τη διαδικασία δημιουργίας ειδικής πλατφόρμας για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ώστε να ενεργοποιηθεί σε πρώτη φάση για αγορές και πωλήσεις και να επεκταθεί στη συνέχεια σε γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass