"Καίγονται" για τον αντικαπνιστικό και τα πνευματικά δικαιώματα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ Γ.Σ. ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2020 17:00

Μια πρώτη ουσιαστική αποτίμηση των συνεπειών και των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στις επιχειρήσεις εστίασης του νομού, πρόκειται να υπάρξει στη σημερινή συνέλευσή των μελών του τοπικού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης ν. Λάρισας (Σ.Ι.Κ.Α.Ε.Λ)


Η συνέλευση που έχει οριστεί να γίνει στο Επιμελητήριο Λάρισας θα ξεκινήσει στις 2.30 το μεσημέρι με το θέμα του αντικαπνιστικού και των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών να είναι στην κορυφή των θεμάτων που θα απασχολήσουν διοίκηση και μέλη. Στις συζητήσεις για τον αντικαπνιστικό  πέραν από μια αποτίμηση της κατάστασης και των δυνατοτήτων που έχουν θα τεθεί και το θέμα της ίδρυσης "λεσχών καπνιστών", που το τελευταίο διάστημα κρατά στην επικαιρότητα, μέσω ανοικτού διαλόγου, το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) ως προσπάθεια να παρακαμφθούν οι αυστηρές διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας ωστόσο να τα θεωρεί "καινοφανή νομικά μορφώματα" και να απειλεί με αυστηρά πρόστιμα. Όπως μάλιστα διευκρίνισε προσφάτως ο διοικητής της ΕΑΔ  Άγγελος Μπίνης «προς αποφυγή οιασδήποτε παρερμηνείας, προσπάθειες συγκάλυψης της λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με την επίκληση της λειτουργία τους ως "Λέσχες Καπνιστών" θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα, από κλιμάκια στα οποία θα συμμετέχουν επιθεωρητές -ελεγκτές της ΕΑΔ, καθώς και στελέχη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, της Οικονομικής Αστυνομίας και Επόπτες Υγείας των Περιφερειών. Αντικείμενο ελέγχου, πρόσθεσε θα είναι η συμμόρφωσή τους στο σύνολο των διατάξεων που διέπουν τις προϋποθέσεις ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας τους, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των πολιτών, και ο υγιής ανταγωνισμός".
Θυμίζουμε πως η ΠΑΣΚΕΔΙ έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ όχι για να ανατρέψει τον νόμο αλλά να πάρουν κάποια προνόμια, όπως είναι η αυτοδιάθεση των επιχειρηματιών να μπορούν να δηλώσουν καταστήματα καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων. Οι λόγοι για τους οποίους έγινε η προσφυγή έχουν να κάνουν με παράβαση του δικαιώματος ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και της εν γένει επαγγελματικής ελευθερίας, με παράβαση της αρχής της αναλογικότητας σχετικά με τα προστατευόμενα δικαιώματα καθώς και με παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας σχετικά με το ύψος των επιβληθέντων προστίμων.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ  
Τη συνέλευση θα απασχολήσει και το καυτό θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων καλλιτεχνών και η τελευταία σύσταση του Επιμελητηρίου Λάρισας για τα κρούσματα παράνομης είσπραξής τους. Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα με αφορμή διάφορα κρούσματα που παρουσιάστηκαν ανά την Ελλάδα με τους εισπράκτορες της ΕΥΕΔ να ζητούν για όλο το 2020 την καταβολή του ποσού για τα πνευματικά δικαιώματα, η διοίκηση του επιχειρηματικού φορέα ενημέρωσε τα εξής:  
" Η ΕΥΕΔ ιδρύθηκε με βάση την υπ. αριθμ. 262845/18408/13772/689/04.06.2018 (ΦΕΚ Β’ 2085/07.06.2018) και υπ. αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΔΥΗΔ/ΔΔΑΔ/ΤΔΥΕΦ/691066/52053/ 50814/1708 υπουργικές αποφάσεις της κ. Κονιόρδου. Η έναρξη λειτουργίας της ΕΥΕΔ έγινε στις 4 Ιουνίου 2018 και η λήξη λειτουργίας της συγκεκριμένης εταιρίας είναι στις 5 Ιουνίου 2020. Επειδή έχουμε κρούσματα σε όλη την Ελλάδα που επιχειρούν εισπράκτορες της ΕΥΕΔ να εισπράξουν αμοιβή πνευματικών δικαιωμάτων για ολόκληρο το έτος 2020, σας παρακαλούμε θερμά να ενημερωθούν τα μέλη των Επιμελητηρίων μας, να είναι προσεκτικοί ώστε να μην πέσουν θύματα εξαπάτησης. Η ισχύς της εταιρίας, προκειμένου να εισπράξουν δικαιώματα, λήγει στις 5 Ιουνίου 2020".
Τέλος να σημειωθεί πως στη συνέλευση θα γίνει επιπλέον ενημέρωση για συνεργασία του συνδέσμου με εταιρία ανακύκλωσης καταλοίπων καφέ, οικονομικός απολογισμός, ανανέωση και εγγραφή νέων μελών ενώ θα γίνει και η κοπή πίτας του Συνδέσμου
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass