ΕΚΛ: Κρίσιμες εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης

ΔΥΟ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ THN ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ Δ.Σ. - ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2020 22:25

Στη διεξαγωγή εκλογών για τη νέα διοίκηση του προχωρά, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές που διεξήγαγε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής και Αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ, θα διαρκέσουν δύο ημέρες και θα διεξαχθούν την Τετάρτη 4 Μαρτίου, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 μ.μ. και την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 μ.μ.

Στις εκλογές κατέρχονται δύο παρατάξεις. Η "Ταξική Αγωνιστική Ενότητα" που υποστηρίζεται από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και η "Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση" που υποστηρίζεται από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΠΑΣΚΕ.

Οι αντιπρόσωποι που θα κληθούν να εκλέξουν τη νέα 19μελή Διοίκηση και την 3μελή Εξελεγκτική Επιτροπή ανέρχονται στους 112.

Σημειώνεται πως στην απερχόμενη Διοίκηση η Ταξική Αγωνιστική Ενότητα είχε 17 έδρες στο Δ.Σ και 3 στην Ε.Ε., η ΠΑΣΚΕ 1 έδρα στο Δ.Σ και η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση 1 έδρα στο Δ.Σ. Η Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων δεν κατάφερε στις προηγούμενες εκλογές να καταλάβει έδρα.

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Οι εκλογές πραγματοποιούνται μετά την επιτυχία που σημείωσε το 31ο Συνέδριο, όπου οι αντιπρόσωποι των σωματείων αποτίμησαν την τρίχρονη δράση και τις αδυναμίες του ΕΚΝΛ, ενώ καθόρισαν τα νέα ταξικά καθήκοντα για το τοπικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Θεωρούνται δε από τις πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών και καθοριστικές όσον αφορά στο διεκδικητικό πλαίσιο για τα επόμενα τρία χρόνια, αφού η νέα διοίκηση που θα προκύψει από την εκλογική διαδικασία θα κληθεί εκ νέου να λειτουργήσει ως πραγματική «ασπίδα» για τους εργαζόμενους απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση που δέχονται οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το Εργατικό Κέντρο, άλλωστε, όπως τονίζουν στελέχη του, πάντα είχε ανοιχτές τις πόρτες του σε κάθε εργαζόμενο, φτωχομεσαίο αγρότη και κάθε λαϊκό άνθρωπο που χρειάστηκε τη στήριξή του, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς προϋποθέσεις, αποτελώντας πραγματικό αποκούμπι για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Με την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και την κοινωνική Ασφάλιση η νέα διοίκηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα κληθεί να δώσει σκληρές μάχες με συνεχείς παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς ενάντια στην απλήρωτη εργασία, τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, την υπεράσπιση των εργατικών κατακτήσεων.

Μετά και την πρόσφατη ψήφιση του νέου Ασφαλιστικου Νομοσχεδίου από τη Βουλή με τις ψήφους βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, η νέα διοίκηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με το μεγάλο θέμα του κατώτατου μισθού που αφορά χιλιάδες εργαζόμενους. Σύμφωνα άλλωστε με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, στόχος είναι η διαβούλευση με τους φορείς να ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαΐου και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό το τελευταίο 15ήμερο του Ιουνίου.

ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΟΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ

Την ίδια χρονική περίοδο, θα υπάρξει και εικόνα για τις τριετίες, καθώς αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά την προσφυγή εκπροσώπων των βιομηχάνων. Με την απόφαση που θα εκδοθεί θα κριθεί αν δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για επιδόματα προϋπηρεσίας το 2012, τα δικαιούνται ακόμη ή τα χάνουν, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση μισθού έως και 195 ευρώ τον μήνα. Η απόφαση θα είναι κομβική και για το μέλλον, καθώς θα κριθεί αν ο νέος κατώτατος από την 1η Ιουλίου θα είναι σκέτος ή θα προβλέπει προσαυξήσεις κατ’ αρχήν για όσους είχαν πάνω από 3 χρόνια απασχόλησης τον Φεβρουάριο του 2012 και κατά δεύτερον για όλους όσοι αμείβονται με την ΕΓΣΣΕ , όταν όμως η ανεργία διαμορφωθεί κάτω από 10%.

Απέναντι σε όλα αυτά η νέα διοίκηση θα πρέπει σε συνεργασία με άλλα εργατικά κέντρα, σωματεία και ομοσπονδίες εργαζομένων να αγωνιστεί ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν ΣΣΕ με αξιοπρεπείς μισθούς και όρους δουλειάς, με ουσιαστικές αυξήσεις και κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ.

Να υπάρχουν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, σταθερό ωράριο εργασίας που να μην εξοντώνει, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.

Να αγωνιστεί για Υποχρεωτική Καθολική Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Με όρια ηλικίας στα 60 χρόνια για τους άντρες και 55 χρόνια για τις γυναίκες, μειωμένα 5 χρόνια αντίστοιχα για τα ΒΑΕ.

Να παλέψει για Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, πλήρους απασχόλησης υγειονομικών για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις στην Υγεία.

Να παλέψει τέλος για την ουσιαστική προστασία της λαϊκής κατοικίας και του λαϊκού εισοδήματος κόντρα στους πλειστηριασμούς και στις κατασχέσεις.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass