Φοβισμένοι ταξιδιώτες, διστακτικοί εκθέτες και… θορυβημένοι επαγγελματίες

ΠΩΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2020 20:15 | Τελευταία ενημέρωση: 07 Μαρ 2020 21:00

Μ’ ένα τεράστιο ντόμινο μοιάζει τις τελευταίες ημέρες η οικονομική κατάσταση, που είναι απόρροια της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού, καθώς ο ένας μετά τον άλλο κλάδοι ζημιώνονται σε μεγάλο βαθμό δημιουργώντας αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές.

Από αυτό τον καταιγισμό των εξελίξεων δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη η οικονομία της Λάρισας, με τον τομέα των επιχειρήσεων που έχουν εξωστρεφή κυρίως διάθεση αλλά και αυτόν του τουρισμού να δέχονται την πρώτη οικονομική «ενόχληση» από την ανησυχία που έχει προκληθεί. Παρ’ όλα αυτά διατηρείται προς το παρόν ψυχραιμία, καθώς όλοι αναμένουν με αισιοδοξία τη σταθεροποίηση της κατάστασης μέσα στους επόμενους μήνες. Αυτό τουλάχιστον μεταφέρουν στην «Ε» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος όσο και ο επιχειρηματίας στον κλάδο του τουρισμού κ. Γιάννης Μπατζιόλας.

*Όπως όλα δείχνουν καμία μεγάλη έκθεση δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στον μήνα Μάρτιο. Ο κ. Γιαννακόπουλος ανέφερε επιγραμματικά κάποιες με λαρισινό ενδιαφέρον λόγω συμμετοχής. Η μία εξ αυτών ήταν να διοργανωθεί σε λίγες ημέρες στη Σιγκαπούρη. Εκεί θα λάμβαναν μέρος 4 εκθέτες από τη Λάρισα. Επειδή όμως ακυρώθηκε ολόκληρη η ελληνική συμμετοχή, δεν υπέστησαν κάποια ζημιά οι εκθέτες. Επίσης αναβλήθηκε η διεξαγωγή της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών FOOD EXPO 2020, στην οποία υπήρχε έντονο τοπικό ενδιαφέρον, και μετατέθηκε για 16-18 Μαΐου, λόγω των εξελίξεων.

Αναβολή είχαμε και στην έκθεση της ProWein στο Ντίσελντορφ, µιας εκ των μεγαλύτερων εμπορικών εκδηλώσεων στον χώρο του κρασιού, με τους διοργανωτές να προσανατολίζονται για τον Μάιο. Πριν λίγες ημέρες αναβλήθηκε η διοργάνωση του 1ου Τριημέρου Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στη Λάρισα που ήταν προγραμματισμένο για τα μέσα Μαρτίου, καθώς σ΄ αυτήν υπήρχε προσκεκλημμένη αποστολή ακόμα και από τη Μογγολία. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα θα γίνει τον Μάιο.

«Προέχει η ασφάλεια όλων, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και το εμπορικό κόστος», εξηγεί στην «Ε» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου. «Οι διοργανωτές ακυρώνουν τις εκθέσεις για δύο λόγους. Πρώτον για την ασφάλεια και μετά για τη διασφάλιση της μη αποτυχίας της διοργάνωσης. Κανείς εκθέτης όταν πάει να επενδύσει δεν θέλει να πάει άσχημα» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Για το γεγονός πως όλα ξεκίνησαν από την καρδιά της παραγωγής προϊόντων, δηλαδή από την Κίνα, τονίζει ότι αυτή τη στιγμή η μηχανή της παραγωγικότητας στην εν λόγω χώρα δουλεύει περίπου στο 20% και αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην παγκόσμια αγορά με συνέπεια να προκαλείται ανασφάλεια και στο Χρηματιστήριο.

*Ο κ. Γιάννης Μπατζιόλας δραστηριοποιείται στον χώρο του τουρισμού εδώ και αρκετά χρόνια. Παρατηρεί πρωτόγνωρο κύμα ακυρώσεων, ενώ τονίζει πως όσοι ζητούν και παίρνουν επιστροφή χρημάτων δεν διστάζουν να τα χρησιμοποιήσουν ξανά για τον ίδιο λόγο ψάχνοντας νέες ημερομηνίες στο άμεσο μέλλον και ευελπιστεί σε ομαλοποίηση της κατάστασης «για να μην χαθεί και το Πάσχα».

Πιο συγκεκριμένα οι άνθρωποι του κλάδου, σύμφωνα με τον ίδιο, στην αρχή εκτιμούσαν πως θα επηρέαζε κυρίως μόνο τη βόρεια Ιταλία, όμως δεν προέβλεψαν σωστά.

«Το πρώτο κύμα ακυρώσεων το βιώσαμε το τριήμερο που μας πέρασε. Βέβαια δεν ήταν μεγάλο γιατί οι ταξιδιώτες ήξεραν πως δεν θα έπαιρναν τα χρήματα πίσω». Αυτό λειτούργησε αποτρεπτικά. Οι ακυρώσεις όμως παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας για όλο τον μήνα Μάρτιο.

Για το αν επιστρέφονται χρήματα από ακυρώσεις στην Ιταλία, εξηγεί πως εξαρτάται από την κοινωνική πολιτική του κάθε ξενοδόχου. «Είχαμε ταξίδια στο Μιλάνο και ο ξενοδόχος καθαρά λόγω της κοινωνικής του πολιτικής επέστρεψε τα χρήματα, ενώ άλλος της Βενετίας δεν μας επέστρεψε ούτε ευρώ». Για τις αεροπορικές εταιρείες επίσης «κάποιες δείχνοντας το κοινωνικό τους πρόσωπο δίνουν τη δυνατότητα να αλλάξεις τις ημερομηνίες δωρεάν».

Ήδη όμως έχουν ξεκινήσει οι ακυρώσεις πτήσεων καθώς οι εταιρείες παρατηρούν πληρότητα κάτω από το 50%. «Τότε σου επιστρέφει το ποσό ή σου δίνει τη δυνατότητα να αλλάξεις πτήση» σύμφωνα με τον κ. Μπατζιόλα.

«Το κυριότερο που ενδιαφέρει τον καταναλωτή είναι πώς να πάρει τα λεφτά του πίσω. Η δεύτερη φάση είναι θετική καθώς αν πάρει τα λεφτά του πίσω αμέσως κάνει έναν άλλο προγραμματισμό για το καλοκαίρι και κλείνει για αργότερα».

Όπως εξελίσσεται η κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Μπατζιόλα, έχει χαθεί ήδη ένας μήνας, υπολογίζοντας και τις επόμενες ημέρες «πλέον παλεύουμε να μην χάσουμε το Πάσχα» λέει χαρακτηριστικά και προβλέπει πως στον κλάδο του τουρισμού θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας, σε ξενοδοχεία, ακτοπλοϊκές - αεροπορικές εταιρείες και ταξιδιωτικά πρακτορεία.

Σε όλα τα παραπάνω μάλιστα αν προστεθούν και όσα γίνονται στα σύνορα του Έβρου τούτες τις ημέρες, μεγάλο πλήγμα δέχεται και ο προορισμός της Κωνσταντινούπολης, με τον οποίο δουλεύουν αρκετά οι τουριστικοί πράκτορες Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass