«Χρησιμοποιούν την ευκαιρία για πλήρη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων»

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας καταγγέλλει την κυβέρνηση

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2020 15:33

«Η ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού και τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπισή της έχουν δημιουργήσει ένα ζοφερό τοπίο για τον κόσμο της εργασίας, το οποίο σε συνδυασμό με την ολιγωρία και την ανεπάρκεια των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, τόσο στην εξάπλωση του ιού σε κλάδους κρίσιμους για τη δημόσια υγεία, όσο και στα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Συνεχείς είναι οι καταγγελίες εργαζομένων και σωματείων καθώς η κυβέρνηση με όσα έχει εξαγγείλει μέχρι σήμερα δεν παίρνει κανένα μέτρο για τα ελλιπή έως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων ειδικά σε εργασίες όπως μεταφορές, ταχυμεταφορές, τηλεφωνικά κέντρα, αποθήκες κ.ά., γεγονός που αποτελεί «υγειονομική βόμβα» για τους εργαζόμενους αλλά και το σύνολο της κοινωνίας. Ούτε για τους εργαζόμενους μέσω εργολαβικών εταιρειών οι οποίοι ακόμα μια φορά αντιμετωπίζονται ως «αόρατοι εργαζόμενοι» και δεν συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα. Απαγορεύτηκε η απόλυση εργαζομένων σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων ωστόσο δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους εργαζόμενους που με τη μέθοδο των εικονικών εργολαβιών δουλεύουν επίσης σε αυτές.

Επίσης, αφήνει στις καλένδες την καταβολή του δώρου Πάσχα, ενώ αρνείται την αναδρομική ισχύ στην απαγόρευση απολύσεων, νομιμοποιώντας πλήρως δεκάδες χιλιάδες απολύσεις που έγιναν από τα μέσα Φεβρουαρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ανακοινώθηκε η απαγόρευση, πλήθος εργοδοτών έσπευσε να αποστείλει καταγγελίες σύμβασης με ημερομηνία 17 Μαρτίου (καθώς η απαγόρευση ισχύει από τις 18 Μαρτίου). Δεν παίρνει κανένα μέτρο ελέγχου για την τήρηση της χορήγησης αδειών ειδικού σκοπού και την καταπάτηση των ωραρίων με φαινόμενα μέχρι και 12ωρης εργασίας στις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν διεύρυνση των εργασιών τους. Δίνει το δικαίωμα σε ομίλους επιχειρήσεων να μεταφέρουν εργαζόμενους κατά το δοκούν χωρίς κανένα περιορισμό, καθιστώντας τους έρμαια σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία και εκβιασμό. Επιβάλλει αναστολή των απεργιακών δικαιωμάτων και επαναφορά του μέτρου επίταξης και επιστράτευσης απεργών, που είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν παρέχει τα στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας στους Επιθεωρητές Εργασίας, καθιστώντας αδύνατους τους επιτόπιους ελέγχους του ΣΕΠΕ.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ η στήριξη της κοινωνίας και της εργασίας, είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει την κατάσταση με ημίμετρα και να τη χρησιμοποιεί σαν ευκαιρία πλήρους διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass