«Φώναξαν» για τα νέα τέλη άρδευσης

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ * ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: ΛΗΣΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ…

Δημοσίευση: 30 Απρ 2020 19:00

«Πάρτε πίσω την απόφαση για τα τέλη άρδευσης!», «φώναξαν» χθες το μεσημέρι αγρότες και κτηνοτρόφοι της επαρχίας Ελασσόνας σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων της περιοχής για τα νέα τέλη άρδευσης έξω από το Δημαρχείο Ελασσόνας, εν μέσω πανδημίας.

Οι διαμαρτυρόμενοι, που δεν έκρυψαν την αγανάκτησή τους για τη νέα τιμολογιακή πολιτική της δημοτικής αρχής, έκαναν λόγο για «πολιτική που εκτός από άδικη και αντιπεριβαλλοντική, τσακίζει "για τα καλά" το ήδη βαλλόμενο πανταχόθεν και ουσιαστικά ανύπαρκτο εισόδημα των παραγωγών». Ανάμεσα στα άλλα, ζήτησαν χρέωση με βάση το κυβικό σε χαμηλή τιμή για όλο τον Δήμο.

Αντιπροσωπεία των Αγροτικών – Κτηνοτροφικών Συλλόγων της επαρχίας Ελασσόνας επισκέφθηκε μέσα στο Δημαρχείο τον δήμαρχο Ελασσόνας Νίκο Γάτσα και του επέδωσε σχετικό ψήφισμα.

Το κείμενο του ψηφίσματος, που υπογράφεται από τους Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους Ολύμπου, Σαρανταπόρου, Αραδοσιβίων, Ποταμιάς, Τσαριτσάνης, είναι το ακόλουθο: Οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι του Δήμου Ελασσόνας που συσπειρωνόμαστε στην ΕΟΑΣΝΛ, καταγγέλλουμε την απόφαση της δημοτικής αρχής για τροποποίηση των τελών άρδευσης για την αρδευτική περίοδο 2020, που προβλέπει πως η βεβαιωθείσα χρέωση, κατά έτος ανά καλλιέργεια και χρήση, θα γίνεται με βάση το στρέμμα και τον αριθμό των ζώων αντίστοιχα, με προκαταβολή του τέλους άρδευσης ως εγγύηση.

Έτσι λοιπόν την καταγγέλλουμε ως:

1. Άδικη, γιατί η οριζόντια χρέωση που επιβάλλει έχει καθαρά εισπρακτικό σκοπό, ώστε να βγει ο προϋπολογισμός, χωρίς να λαμβάνει υπόψη μια σειρά από ιδιαιτερότητες (κυρίως στις δενδρώδεις πολυετείς καλλιέργειες), όπως:

- Το είδος της δενδρώδους καλλιέργειας (άλλες απαιτήσεις έχει η ελιά, άλλες η αμυγδαλιά, άλλες η καρυδιά, η ροδακινιά και κ.ο.κ).

- Την ηλικία της δενδρώδους καλλιέργειας (άλλες απαιτήσεις έχει στον πρώτο χρόνο, άλλες στο δεύτερο κ.ο.κ).

- Δεν λαμβάνει υπόψη τις καιρικές συνθήκες (βροχοπτώσεις, ξηρασία), που διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες άρδευσης.

2. Αντιπεριβαλλοντική, καθώς καθιστά ελκυστική την αλόγιστη χρήση, κυρίως από καλλιέργειες με μεγάλες απαιτήσεις σε νερό (καλαμπόκι, τριφύλλι), με συνέπεια την κατασπατάληση νερού και τη μείωση των αποθεμάτων.

Για την αποφυγή των παραπάνω δυσμενών επιπτώσεων και την κάλυψη των αναγκών σε νερό κατά την αρδευτική περίοδο προτείνουμε:

1. Ενιαία χρέωση με βάση το κυβικό μέτρο σε χαμηλή τιμή για όλο τον Δήμο.

2. Γενικευμένη χρήση υδρόμετρων σε γεωτρήσεις, παροχές, φράγματα, λιμνοδεξαμενές κ.λ.π.

3. Κατάργηση των ηλεκτρονικών συστημάτων μέτρησης.

4. Η μέτρηση της χρέωσης των κυβικών μέτρων να καταγράφεται σε βιβλίο, που θα ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τους υδρονομείς.

5. Στελέχωση υπηρεσιών του δήμου με μόνιμο, εξειδικευμένο προσωπικό, για τη συντήρηση, επισκευή βλαβών, επεκτάσεις δικτύων, έλεγχο αποθεμάτων κ.λ.π.

6. Έγκαιρη προμήθεια σε χαμηλές τιμές υλικών, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του δικτύου.

7. Η δημοτική αρχή να απαιτήσει μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος που αυξήθηκε κατά 50% με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κατά 10% με Ν.Δ.

ΔΗΛΩΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Ευαγγέλου δήλωσε τα ακόλουθα:

«Στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας τον δίκαιο αγώνα των Αγροκτηνοτροφικών Συλλόγων της επαρχίας Ελασσόνας και δηλώνουμε από τη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο, ότι θα είμαστε δίπλα τους όπως άλλωστε κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια.

Οι απόψεις μας συντάσσονται πλήρως με τα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει στη Δημοτική Αρχή ότι η απόφαση της για τροποποίηση των τελών άρδευσης είναι άδικη και έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα.

Θα πρέπει άμεσα η Δημοτική Αρχή να άρει την απόφασή της και να προχωρήσει σε ενιαία χρέωση με βάση το κυβικό μέτρο, όπως ζητούν και στο ψήφισμά τους οι συντοπίτες αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Εμείς ως παράταξη ψηφίσαμε τον κανονισμό άρδευσης προκειμένου να ξεκινήσει η αρδευτική περίοδος, όχι όμως και τη ληστρική πολιτική της παρούσας Δημοτικής Αρχής.

Δεν συμφωνήσαμε και δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε με την τιμολογιακή πολιτική που ψήφισαν τα μέλη της Συμπαράταξης των κ. Γάτσα και Καρανίκα και αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους.

Προτείναμε η χρέωση να γίνεται ανάλογα με την κατανάλωση του καθενός παραγωγού και πάντα με γνώμονα την στήριξη όλων αυτών των ανθρώπων που μοχθούν καθημερινά για την επιβίωση.

Δεν είναι δυνατόν μια Δημοτική Αρχή να μην δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο και να αδιαφορεί για τους ανθρώπους της επαρχίας και τα προβλήματά τους.

Πάνω από όλα είναι οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί».

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass