Στα «χαρτιά» η μείωση του ΦΠΑ στα καφέ της Λάρισας

ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΛΛΑΞΑΝ ΣΤΟ 13% ΑΛΛΑ Η ΤΕΛΙΚΗ ΤΙΜΗ ΕΜΕΙΝΕ ΙΔΙΑ - ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Δημοσίευση: 03 Ιουν 2020 8:02
Όπως ήταν αναμενόμενο... μπορεί ο ΦΠΑ σε συγκεκριμένα  προϊόντα στην εστίαση να μειώθηκε, όμως αυτή η μείωση  δεν πέρασε στην τσέπη των καταναλωτών Όπως ήταν αναμενόμενο... μπορεί ο ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα στην εστίαση να μειώθηκε, όμως αυτή η μείωση δεν πέρασε στην τσέπη των καταναλωτών

Στα «χαρτιά» έμεινε, όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί, για τους Λαρισαίους καταναλωτές, η μείωση των

συντελεστών του ΦΠΑ στον καφέ, στα ροφήματα και στα αναψυκτικά που διατίθενται από τα καταστήματα εστίασης της πόλης. Τα σχετικά προϊόντα, αν και στις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών ο φόρος αναπροσαρμόστηκε, εξακολουθούν να πωλούνται στα προ των μειώσεων επίπεδα και η όποια ελάφρυνση δεν περνά στην τσέπη των καταναλωτών.
Συνεπώς ο ΦΠΑ στον καφέ και στα ροφήματα όπως οι χυμοί, το τσάι και τα αναψυκτικά που σερβίρονται στον χώρο της εστίασης, μπορεί να μειώθηκε από το 24% στο 13% , ωστόσο οι καταναλωτές δεν είδαν καμία διαφορά. Αν για ένα καφέ πληρώναμε π.χ. 3 ευρώ, με τη μείωση του ΦΠΑ θα έπρεπε ο καταναλωτής να πληρώνει 2,70 λεπτά και θα γλίτωνε 30 λεπτά. Όπως φαίνεται όμως, τη μείωση αυτή του ΦΠΑ τη βάζουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία στα ταμεία τους οι επιχειρηματίες.
Και αυτό γιατί όπως θεωρούν δεν τους το επιτρέπει το ύψος των βαρών που σώρευσε στα καταστήματά τους η καραντίνα. Εν ολίγοις οι επιχειρηματίες της εστίασης προσπαθούν να μειώσουν τα "σπασμένα" της κρίσης αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι η μείωση του ΦΠΑ είναι μέτρο που έγινε προς την κατεύθυνση της στήριξης της εστίασης, ο κλάδος της οποίας, έχει υποστεί αρνητική διακριτική μεταχείριση έναντι άλλων.
" Άλλωστε ήταν εξ αρχής ένα αίτημα των επιχειρηματιών προκειμένου να μετριάσουν τις ζημιές, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια, όπως επισημαίνει, χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης (ΣΙΚΑΕΛ) ν. Λάρισας, Αλέξανδρος Σακελλάρης έχουν απορροφήσει τις επιβαρύνσεις από τις αναπροσαρμογές του ΦΠΑ, αφομοίωσαν τις αυξήσεις της τιμής του καφέ και συνεχίζουν να προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες εξυπηρέτησης στους καταναλωτές". Επιπροσθέτως, όπως σημειώνει, είναι ένα πρόσκαιρο μέτρο με μικρή χρονική διάρκεια".
Θυμίζουμε πως τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που φορολογούνται από προχθές Δευτέρα με ΦΠΑ 13%, από 24%, είτε τα αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ είτε τα παραγγείλουμε στην καφετέρια, είναι τα εξής: Μεταλλικό νερό, αναψυκτικό τύπου κόλα, λεμονάδα-λεμονίτα, πορτοκαλάδα, βυσσινάδα, παγωμένο τσάι, μπίρα χωρίς αλκοόλ (με μηδενική περιεκτικότητα), καφές, τσάι, υποκατάστατο γάλακτος, σοκολατούχο γάλα, φρουτοχυμός, νέκταρ χυμών, τονωτικά παρασκευάσματα, ισοτονικά παρασκευάσματα και ενεργειακά ποτά.


ΜΟΝΙΜΕΣ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ
Πάντως οι έκτακτες μειώσεις, δεν αποκλείεται να μονιμοποιηθούν, καθώς το οικονομικό επιτελείο εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να μονιμοποιηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση και στις μεταφορές προκειμένου να βοηθηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα με τον προϋπολογισμό του 2021 έχει γίνει και ένα άτυπο χρονοδιάγραμμα για τη συνέχιση της μείωσης των φόρων, με προαπαιτούμενο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει μεταξύ άλλων επικαιροποίηση και επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών τον Ιανουάριο του 2021, νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά δύο μονάδες προκειμένου να μειωθεί και το εργοδοτικό κόστος, μερική μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος για τον Μάιο του 2021 και μείωση του ΕΝΦΙΑ τον Αύγουστο του 2021.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass