Ανατροπές σε απασχόληση και μισθούς

* ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» *ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ * ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ *ΑΠΟ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ, ΩΣΤΟΣΟ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΑ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2020 21:57
Τη δυνατότητα μείωσης του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας των εργαζομένων τους  έως και 50% θα έχουν εκ νέου επιχειρήσεις. Ωστόσο τα δεδομένα πλέον διαφοροποιούνται... Τη δυνατότητα μείωσης του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας των εργαζομένων τους έως και 50% θα έχουν εκ νέου επιχειρήσεις. Ωστόσο τα δεδομένα πλέον διαφοροποιούνται...

Σε καθοριστικό παράγοντα για την αγορά εργασίας, που έχει απορρυθμιστεί σημαντικά, από τις επιπτώσεις της πανδημίας, αναμένεται να εξελιχθεί το πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που έχει ήδη δημοσιευθεί σε ΦΕΚ

(Ν.4690/2020) θα εφαρμοστεί από 15 Ιουνίου έως και 15 Οκτωβρίου με τους εργοδότες να μπορούν να μειώνουν έως και κατά 50% τον χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας του προσωπικού τους και το κράτος να καλύπτει το 60% των απωλειών του μισθού σε μια προσπάθεια επανόδου στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα...
Αν και για το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υπάρξουν εντός των ημερών σχετικές διευκρινίσεις προκειμένου να αποσαφηνιστούν με σχετικές ΚΥΑ ειδικότερα ζητήματα και λεπτομέρειες, για το εργασιακό καθεστώς και τις αποδοχές, αυτό που πρωτίστως έχει ξεκαθαριστεί είναι ότι από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου καταργείται η δυνατότητα του εργοδότη να θέτει με διευθυντικό δικαίωμα το προσωπικό του στη διαδικασία «ασφαλούς λειτουργίας» της επιχείρησης, καθώς κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε ως αντικίνητρο για την εφαρμογή του νέου μηχανισμού.
Βέβαια ασαφές παραμένει αν το μέτρο καταργεί μόνο τη διαδικασία «ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης», που εφαρμόστηκε με ΠΝΠ από εργοδότες στο διάστημα της καραντίνας και αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του επιχειρηματία, τη δυνατότητα να επανέλθει σε ελαστικές μορφές εργασίας, όπως εκ περιτροπής ή διαθεσιμότητες...
Πάντως οι εργοδότες που θα ενταχθούν στον νέο αυτό μηχανισμό θα μπορούν να προβαίνουν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%, είτε για μέρος, είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες.
Η μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις-εργοδότες κάνουν χρήση του μέτρου. Θα εφαρμόζεται βέβαια μόνο σε εργαζομένους που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης, και ο εργοδότης μπορεί να κάνει χρήση του μηχανισμού για το σύνολο των εργαζομένων και για όσο χρονικό διάστημα θεωρεί ότι είναι απαραίτητο από έναν έως και περισσότερους μήνες.
Το κράτος θα χρηματοδοτεί το 60% των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων, που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται. Τις ασφαλιστικές εισφορές θα καλύπτει ο εργοδότης επί του ονομαστικού μισθού των εργαζομένων. Εάν ο μισθός υπολείπεται του κατώτατου, το κράτος θα αναπληρώνει τη διαφορά ώστε στην τσέπη του εργαζόμενου να φθάνουν τα 550 ευρώ (καθαρά).
Το δημόσιο υποχρεούται στην καταβολή αναλογίας του επιδόματος Αδειας και του επιδόματος Χριστουγέννων, τα οποία μάλιστα θα υπολογίζονται επί της οικονομικής ενίσχυσης και όχι επί των τακτικών αποδοχών.
Δεν διευκρινίζεται εάν αντίστοιχα, ήτοι επί του καταβαλλόμενου μισού μισθού, θα υπολογίζεται και η συμμετοχή του εργοδότη. Εργατολόγοι εκτιμούν ότι η αναφορά της υποχρέωσης του κράτος στη συγκεκριμένη διάταξη «φωτογραφίζει» ότι αντίστοιχη θα είναι και η συμμετοχή του εργοδότη, οδηγώντας στην πράξη, σε σημαντική μείωση τόσο του επιδόματος Άδειας, όσο και του Δώρου Χριστουγέννων.
Επιβάλλεται σε επιχειρήσεις - εργοδότες, που κάνουν χρήση του μηχανισμού, η υποχρέωση να μην προβούν σε απολύσεις των εργαζομένων που εντάσσονται σ’ αυτόν καθώς και να διατηρήσουν τους ονομαστικούς μισθούς αυτών κατά το χρονικό διάστημα ένταξής τους. Προσοχή όμως, η υποχρέωση αρχίζει και τελειώνει στους εργαζόμενους των οποίων ο χρόνος εργασίας θα περιοριστεί έως και κατά 50%. Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους της επιχείρησης – στην περίπτωση που δεν ενταχθούν όλοι στο πρόγραμμα – δεν υπάρχει κάποια πρόνοια για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Εν ολίγοις, ο συγκεκριμένος μηχανισμός δεν αποκλείει τις απολύσεις...
Ειδικότερα αυτό που ορίζεται σχετικά με τον μηχανισμό στήριξης από τον νόμο είναι τα εξής:
α) Στους εργαζομένους των επιχειρήσεων-εργοδοτών που εντάσσονται στον μηχανισμό, καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας που ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων, που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται.
β) Στο πλαίσιο του μηχανισμού αυτού καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος Αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, που ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων, κατά τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία.
γ) Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που μειώνουν μονομερώς τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας εργαζομένων τους και εντάσσονται στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», έχουν την υποχρέωση κάλυψης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών, υπολογιζομένων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό και για το χρονικό διάστημα ένταξης καθενός σε αυτόν. Τα οριζόμενα στην περίπτωση αυτή ισχύουν και για το επίδομα Αδειας, καθώς και για το δώρο Χριστουγέννων έτους 2020.
δ) Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που κάνουν χρήση του μηχανισμού υποχρεούνται να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη. Υποχρεούνται δε, να διατηρήσουν τους ονομαστικούς μισθούς των εργαζομένων αυτών για όσο χρονικό διάστημα εντάσσεται ο καθένας απ’ αυτούς στον μηχανισμό.
ε. Δικαίωμα συμμετοχής στον μηχανισμό έχουν όλες οι επιχειρήσεις της Χώρας, συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), υπό τις εξής προϋποθέσεις:
ΠΟΙΟΙ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ
Να επισημανθεί πως δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, που παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών ΦΠΑ. Για όσες δεν υποβάλλουν περιοδική δήλωση ΦΠΑ, θα πρέπει να εμφανίζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον επί των ακαθάριστων εσόδων τους. Συγκεκριμένα, στον μηχανισμό εντάσσονται επιχειρήσεις-εργοδότες που υποχρεούνται σε υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ και πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών ΦΠΑ (κωδικός 312 περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ), σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξής τους στη ρύθμιση και το είδος των φορολογικών βιβλίων
Επίσης ανεξαρτήτως μήνα ένταξης, δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, σε περίπτωση μηδενικού κύκλου εργασιών κατά το έτος 2019 και τον Φεβρουάριο 2020, και οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία, σε περίπτωση μηδενικού κύκλου εργασιών κατά το έτος 2019 και το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ ή απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, πρέπει να παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον των ακαθάριστων εσόδων (κωδικός 047 δήλωσης Ε3), σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς, ανάλογα με τον μήνα ένταξης.
 Όσοι πληρούν τα κριτήρια αυτά, για το χρονικό διάστημα από 15/6/2020 έως και 15/10/2020, όπως προαναφέραμε, μπορούν να προβαίνουν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%, είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες.
ΑΜΟΙΒΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που εντάσσονται στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση που ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί των καθαρών αποδοχών τους, που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται. Σε περίπτωση που οι καθαρές αποδοχές του εργαζομένου, μετά την ανωτέρω προσαρμογή, υπολείπονται του καθαρού νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου, η διαφορά αποπληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Σχετικά με το επίδομα αδείας που θα καταβληθεί στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά και το Δώρο Χριστουγέννων (που ισούται με έναν ολόκληρο μισθό) δεν αποκλείεται να είναι κατά τι μειωμένα φέτος, για όσους εργαζόμενους µπουν στη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
Και αυτό γιατί τόσο το επίδομα Αδειας όπως και το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζονται µε βάση τις τρέχουσες καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές. Με τη λογική αυτή, το πιθανότερο είναι να μειωθούν φέτος για τους εργαζόμενους που θα µπουν στον μηχανισμό, δεδομένου ότι ο εργοδότης θα καταβάλλει το µερίδιο που του αναλογεί επί των πραγματικά καταβαλλόμενων αποδοχών, δηλαδή των μειωμένων.
Ειδικότερα θα καταβληθεί το επίδομα Αδειας και το Δώρο Χριστουγέννων αναλογικά με βάση τον μισθό που παίρνει από το κράτος και με βάση τον μισθό που παίρνει από τον εργοδότη.
Για παράδειγμα, αν ο αρχικός καθαρός μισθός είναι στα 1.000 ευρώ, ο εργοδότης καταβάλλει τα 500 και το κράτος τα 300. Ο εργαζόμενος παίρνει συνολικά 800 ευρώ και χάνει 200. Αν το Δώρο Χριστουγέννων υπολογιστεί με βάση τις νέες αποδοχές, τότε θα υπολείπεται των 1.000 ευρώ για τους μήνες που ο εργαζόμενος είχε ενταχθεί στον μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
Το ζήτημα μένει να διευκρινιστεί πλήρως από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, ωστόσο όμως ο Βρούτσης σε πρόσφατες δηλώσεις είπε πως «δεν υπάρχει νόμος ή διάταξη νόμου που να λέει ότι μειώνουμε επίδομα Αδειας ή Δώρο Χριστουγέννων του εργαζόμενου. Η προσαρμογή θα γίνει βάσει των χρημάτων που παίρνει στην τσέπη του» ξεκαθαρίζοντας επί της ουσίας πως δεν μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση για να αλλάξει τις συνθήκες που διαμορφώνονται στα εργασιακά.
Πάντως δεδομένο είναι πως η μείωση του ωραρίου απασχόλησης έως και 50% θα υπολογίζεται σε εβδομαδιαία βάση, ενώ η αναπλήρωση κατά 60% του χαμένου εισοδήματος θα υπολογίζεται επί των καθαρών αποδοχών που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζεται ο μισθωτός. Επίσης με δεδομένο ότι οι εργοδότες υποχρεούνται να καλύψουν το σύνολο των εισφορών, υπολογιζομένων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού τόσο για το επίδομα Αδειας όσο και για το Δώρο Χριστουγέννων και από τη στιγμή που οι ασφαλιστικές εισφορές θα είναι πληρωμένες στο σύνολό τους από τους εργοδότες, θα πρέπει να καταβληθεί πλήρες το Δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα Αδειας στους εργαζόμενους. Μένει όμως να διευκρινιστεί...
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass