«Δίχτυα» της Εφορίας σε εκκρεμείς φορο-υποθέσεις

*ΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ *ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΑΔΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΝ

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2020 8:52

Μπαράζ ελέγχων για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας με πιο πλούσιο φορολογικό ενδιαφέρον πραγματοποιεί μετά την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό η ΑΑΔΕ. Πρόκειται για υποθέσεις για τις οποίες επέρχεται παραγραφή στο τέλος

του 2020 και ελλοχεύει για το Δημόσιο ο κίνδυνος να μην προλάβει να επιβάλει φόρους και πρόστιμα ακόμα κι αν υπάρχει αυταπόδεικτη φοροδιαφυγή. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ μάλιστα έστειλε οδηγίες προς τους ελεγκτές των Ελεγκτικών Κέντρων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ., Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.) και των Δ.Ο.Υ Α' τάξεως σχετικά με τις υποθέσεις που θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα. Στόχος είναι η ενίσχυση της εισπραξιμότητας με βάση αντικειμενικά κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης. Μεταξύ των υποθέσεων που θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα είναι οι φορολογικές υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας, όσες εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα καθώς και άλλες κατηγορίες υποθέσεων ο έλεγχος των οποίων ανεξάρτητα από την προτεραιοποίησή τους ή μη ολοκληρώνεται άμεσα. Στις τελευταίες συγκαταλέγονται οι εξής:
Υποθέσεις από εκθέσεις έρευνας των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.), υποθέσεις που αφορούν σε πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε. από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, υποθέσεις που αφορούν σε επιστροφές φόρων, υποθέσεις δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής Φ.Π.Α., καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο), υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, υποθέσεις των Δ.Ο.Υ και Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. που αφορούν σε διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά, υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES) κ.ά.
ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Να σημειωθεί πως οι υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους, για τις οποίες υπάρχει ήδη κινητοποίηση από την ΑΑΔΕ αφορούν στις εξής τέσσερις κατηγορίες:
* Οι φορολογικές υποθέσεις 2014 (φορολογίας εισοδήματος ΦΠΑ) για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικά εμπρόθεσμες δηλώσεις ή για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31/12/2019.
* Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του 2011 αλλά οι επιτηδευματίες ξέχασαν να υποβάλουν έγκαιρα φορολογικές δηλώσεις και τις υπέβαλαν εντός του 2017.
* Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ 2009 για τις οποίες προέκυψαν στοιχεία. Εφόσον οι φοροελεγκτικές αρχές εντοπίσουν μετά τη λήξη της κανονικής πενταετούς περιόδου παραγραφής "συμπληρωματικά" στοιχεία (π.χ εικονικά τιμολόγια) από τα οποία προκύπτει ότι υπήρξε απόκρυψη εισοδήματος και φοροδιαφυγή, ο χρόνος της μη παραγραφής επεκτείνεται στη δεκαετία.
* Οι υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης 2009 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ. Για τις υποθέσεις αυτές ισχύει 10ετής περίοδος παραγραφής που άρχισε να τρέχει από την 1η Ιανουαρίου 2011, δηλαδή μετά τη λήξη του έτους 2009 στο οποίο έπρεπε να υποβληθεί η εκκαθαριστική δήλωση και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του 2020.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass