«Ανάσα» για τις επιχειρήσεις η επιδότηση των εισφορών

ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΙΜΑ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» - ΠΩΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΤΑ 50%

Δημοσίευση: 12 Ιουν 2020 21:10

Θετικά αποτιμά ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας τη διεύρυνση της χρηματοδότησης του προγράμματος “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, με επιπλέον 190 εκατ. ευρώ για την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών.

Η απόφαση αυτή όπως εκτιμούν θα ελαφρύνει από σημαντικό κόστος τους επιχειρηματίες, που θα μπορούν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την αγορά, ενώ και οι εργαζόμενοι ναι μεν θα εργάζονται λιγότερο χρόνο, αλλά με αναλογικά πολύ μικρότερη απώλεια στις απολαβές τους...
"Αποτελεί μια σημαντική ανάσα για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία, χαρακτήρισε την απόφαση ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτ. Γιαννακόπουλος. Ως επιμελητηριακή κοινότητα είχαμε θέσει το συγκεκριμένο αίτημα και δηλώνουμε την ικανοποίησή μας που το θέμα διευθετήθηκε άμεσα από την κυβέρνηση. Θεωρούμε πως και με άλλα στοχευμένα μέτρα όπως τη στήριξη όλων χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να μη δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, την ενίσχυση της ρευστότητας, τη μείωση της φορολογίας, με σχέδιο, συνεργασίες και με έμφαση στη λειτουργία του επιχειρείν, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες".
Ανάλογη άποψη έχει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Δημ. Παληογιάννης. "Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, ότι όταν μιλάμε για μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, βάζουμε στην εξίσωση και τους εργαζόμενους. Υπ’ αυτό το πρίσμα η διεύρυνση της χρηματοδότησης του προγράμματος κινείται στη σωστή κατεύθυνση δεδομένου ότι τα έσοδα των επιχειρήσεων είναι ακόμα συμπιεσμένα και το φάσμα της αύξησης της ανεργίας ορατό. Επίσης, στα θετικά μέτρα πρέπει να πιστωθεί και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που αποτελεί προαπαιτούμενο, για να γίνει πιο ελκυστική η αγορά εργασίας, να μειωθεί η παραβατικότητα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας".
ΛΙΦΤΙΝΓΚ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Να θυμίσουμε πως τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, προκειμένου να καταστεί ελκυστικότερο για τις επιχειρήσεις προχώρησαν σε μερικό λίφτινγκ του προγράμματος ενίσχυσης του εισοδήματος εργαζομένων, σε περίπτωση που ο εργοδότης τους προχωρήσει σε μείωση του ωραρίου έως και 50%. Η παρέμβαση έρχεται στον τομέα των εισφορών, που προκάλεσε άλλωστε και τις περισσότερες αντιδράσεις από πλευράς επιχειρήσεων, καθώς στο αρχικό σχέδιο προβλεπόταν η υποχρέωση του εργοδότη να καλύπτει το 100% των εισφορών (εργοδότη και εργαζόμενου) και μάλιστα επί του ονομαστικού μισθού του εργαζόμενου και όχι επί του νέου μειωμένου ποσού που θα λάβει με την ένταξή του στο πρόγραμμα μειωμένης απασχόλησης.
Πλέον ελαφρύνεται όμως το βάρος του μη μισθολογικού κόστους που καλείται να σηκώσει ο εργοδότης στο πλαίσιο του μηχανισμού. Συνεπώς ο εργοδότης θα υποχρεούται να καλύπτει το 100% των εργατικών εισφορών επί του αρχικού ονομαστικού μισθού και το 70% αντί του 100% των εργοδοτικών εισφορών επί του αρχικού ονομαστικού μισθού επίσης, εφόσον μειώνει τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας του εργαζόμενου κατά 50%. Αν βέβαια η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας είναι μικρότερη – για παράδειγμα 25% - αντιστοίχως μικρότερη θα είναι και η συμμετοχή του κράτους στο μη μισθολογικό κόστος.
Σε κάθε περίπτωση το δημόσιο θα καλύπτει όχι μόνο το 60% του μισθού που χάνεται, αλλά και το 60% των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο ο εργαζόμενος δεν θα απασχολείται. Με το μέτρο αυτό ένα μέρος από το κόστος του εργοδότη το αναλαμβάνει το δημόσιο, ενώ παραμένει ακέραιο το όφελος για τον εργαζόμενο. Η νέα ρύθμιση θα ισχύσει από 15 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου. Αυτό θα ισχύσει κατ’ εξαίρεση έως τα τέλη Ιουλίου, καθώς από 1η Αυγούστου έως και 15 Οκτωβρίου οι εργοδότες υποχρεούνται να καλύπτουν το 100% των ασφαλιστικών εισφορών, εργατικών και εργοδοτικών υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού του εργαζόμενου.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
* Αρχικός ονομαστικός μεικτός μισθός 1.000 ευρώ, βαρύνεται από 1η Ιουνίου με εργατικές εισφορές 153€ (15,33%) και με εργοδοτικές 243€ (24,33%). Καθαρός μισθός προ φόρου 846€. Αν μειωθεί ο χρόνος εργασίας του μισθωτού κατά 50% για έναν ολόκληρο μήνα ο εργοδότης κερδίζει 73€ με το νέο σύστημα, καθώς θα πλήρωνε σε εισφορές 396€. Το κράτος καταβάλλει στον εργαζόμενο αναπλήρωση 60% του χαμένου μισθού δηλαδή 254€ και στον ΕΦΚΑ το 60% των εισφορών που αντιστοιχούν στο μισό χρόνο εργασίας, δηλαδή 73€.
* Αρχικός ονομαστικός μεικτός μισθός 1.200 ευρώ, ο εργοδότης κερδίζει 88€ ανά μήνα καθώς θα πλήρωνε σε εισφορές 476 €. Το κράτος καταβάλλει στον εργαζόμενο αναπλήρωση 60% του χαμένου μισθού δηλαδή 305 € και στον ΕΦΚΑ το 60% των εισφορών που αντιστοιχούν στο μισό χρόνο εργασίας, δηλαδή 88€.
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουνίου, θα παραμείνει ανοικτό έως τις 15 Οκτωβρίου, με τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από την οικονομική τους δραστηριότητα, να μπορούν να κάνουν χρήση για έναν ή περισσότερους μήνες, για το σύνολο ή μέρος του προσωπικού τους. Επισημαίνεται τέλος πως ο μηχανισμός οδηγεί σε οριζόντια μείωση μισθών κατά 20% και δεν προστατεύει τις θέσεις εργασίας, καθώς δεν απαγορεύονται οι απολύσεις στην επιχείρηση που κάνει χρήση του μέτρου.

Κατατέθηκε η τροπολογία για τις αλλαγές

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή η τροπολογία στην οποία ορίζεται ότι το κράτος θα επιδοτήσει το 60% των εργοδοτικών εισφορών για εργαζόμενους που εντάσσονται σε καθεστώς ημιαπασχόλησης. Με την υπόψη τροπολογία, συμπληρώνεται το άρθρο 31 του ν.4690/2020 αναφορικά με την εφαρμογή του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Συγκεκριμένα, αναλαμβάνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αντί από τις επιχειρήσεις-εργοδότες, κατ’ εξαίρεση για το χρονικό διάστημα από 15.6.2020 έως 31.7.2020, η καταβολή κατά ποσοστό 60%, των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι δεν απασχολούνται. Όπως σημειώνεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, ύψους 192 εκατ. ευρώ περίπου, από την καταβολή για το ανωτέρω χρονικό διάστημα και κατά ποσοστό 60% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων των οποίων οι επιχειρήσεις-εργοδότες έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass