Αντίδοτο στην κρίση αναζητούν οι Λαρισαίοι έμποροι

* ΠΕΝΤΕ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΟΚΤΩ ΣΑΒΒΑΤΑ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ *ΚΑΤ΄ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΣΛ * «ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΤΖΙΡΟΥ» ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΑΡ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσίευση: 12 Ιουν 2020 21:20

Για πέντε συνολικά Σάββατα μόνο, αντί των οκτώ που προβλέπονταν, θα κλείσουν φέτος τα εμπορικά καταστήματα της Λάρισας την καλοκαιρινή περίοδο.

Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που επικρατούν στην αγορά εξαιτίας της πανδημίας και το πλήγμα που έχει επιφέρει στο λιανεμπόριο η υγειονομική κρίση οδήγησε τη διοίκηση του εμπορικού συλλόγου στην απόφαση να συρρικνώσει τα πενθήμερα λειτουργίας της αγοράς, που ξεκινούν από τον Ιούλιο σε μια προσπάθεια διαχείρισης της τρέχουσας δυσπραγίας.
Με δεδομένο το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τη δίμηνη αναστολή της εμπορικής δραστηριότητας και με παγιωμένη την άποψη ότι ένα μήνα μετά την επαναλειτουργία της αγοράς, η εικόνα της παραμένει μουδιασμένη, με δυσκολίες και αβεβαιότητα, ο εμπορικός κόσμος έκρινε πως φέτος θα είναι προτιμότερο να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους τρία επιπλέον Σάββατα, προκειμένου να αντισταθμίσουν όσο είναι εφικτό τις απώλειες από την επιβολή των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού αλλά και να δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στην αγορά για να βρει τα πατήματά της.
Η απόφαση ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, καθώς λόγω συνθηκών δεν επιτρέπεται να γίνει γενική συνέλευση κατά πλειοψηφία και κατ’ εξαίρεση μόνο για φέτος. Η διοίκηση του ΕΣΛ αποφάσισε λοιπόν να προτείνει στα καταστήματα-μέλη του συλλόγου να παραμείνουν κλειστά τα Σάββατα από 25/7/2020 μέχρι και 22/8/2020. Υπό ομαλές συνθήκες, τα πενθήμερα του εμπορικού κόσμου θα ξεκινούσαν τρεις εβδομάδες νωρίτερα, από τις 4 Ιουλίου συγκεκριμένα και θα ολοκληρώνονταν στις 22 Αυγούστου. Ο κορονοϊός όμως διαφοροποίησε τα δεδομένα...
Εξηγώντας το σκεπτικό και του λόγους που οδήγησε τον εμπορικό κόσμος στην απόφαση αυτή, ο πρόεδρος του ΕΣΛ Χαράλαμπος Παπαδόπουλος σχολίασε πως «φέτος το εμπόριο βίωσε μία πρωτόγνωρη κατάσταση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Τα καταστήματά μας παρέμειναν κλειστά σχεδόν 2 μήνες, με μεγάλες οικονομικές συνέπειες και χωρίς να είμαστε σίγουροι για το μέλλον και τι αυτό μας επιφυλάσσει, κυριαρχώντας η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα. Για αυτή τη χρονιά που είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, το Δ.Σ. του ΕΣΛ προέβη στην απόφαση αυτή με την ελπίδα για αύξηση της αγοραστικής κίνησης καθώς οι θερινές εκπτώσεις ξεκινούν την δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου, στις 13 του μήνα. Παράλληλα με την θεσμοθετημένη Κυριακή των εκπτώσεων που τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά, δηλαδή στις 18 Ιουλίου, ευελπιστούμε στην αναπλήρωση του χαμένου τζίρου. Όλες οι επιχειρήσεις οφείλουμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν από την υγειονομική κρίση, καθώς βιώνουμε μια μεταβατική και δύσκολη περίοδο για το εμπόριο και ιδιαίτερα για τις μικρές και πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις».
Σημειώνεται πως η εφαρμογή της απόφασης έχει προαιρετικό χαρακτήρα, πράγμα που σημαίνει πως οποιοσδήποτε επιχειρηματίας θελήσει έχει το δικαίωμα να λειτουργήσει κανονικά όλα τα Σάββατα. Με δεδομένο ότι τα μέλη του ΣΕΛΠΕ, πολυκαταστήματα, εγχώριες και διεθνείς αλυσίδες θα λειτουργούν και τα Σάββατα καθόλη την καλοκαιρινή περίοδο, θεωρείται βέβαιο πως κάποια εμπορικά, του κέντρου κυρίως, ίσως κλείσουν και για λιγότερα Σάββατα.
ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
Στο μεταξύ εν μέσω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το λιανεμπόριο και των ειδικών συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία ο εμπορικός κόσμος της χώρας επανέρχεται στην ανάγκη άμεσης προώθηση της θεσμοθέτησης του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού ως μια από τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη διάσωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. "Το οιονεί «πάγωμα» της επιχειρηματικής δραστηριότητας δημιούργησε ένα μεγάλο πισωγύρισμα, τονίζεται από την ΕΣΕΕ καθώς έχει φέρει όλους τους Μμε επιχειρηματίες αντιμέτωπους με συσσωρευμένες υποχρεώσεις, αλλά και με την αβεβαιότητα που φέρει μαζί της η πανδημική κρίση. Θεωρούμε πως είναι αναγκαίο να υπάρξουν άμεσες κυβερνητικές παρεμβάσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στην αγορά να διαχειριστεί την τρέχουσα δυσπραγία. Πρέπει να επιτραπεί στις επιχειρήσεις μια ευελιξία, αλλά και συγκεκριμένα εργαλεία για να κατορθώσουν να διασφαλίσουν μια στοιχειώδη ρευστότητα και εν τέλει να επιβιώσουν. Το πάγιο αίτημα του εμπορικού κόσμου, που είναι η θεσμοθέτηση ενός ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού πρέπει επιτέλους να γίνει αποδεκτό"...
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass