«Κουρεμένα»... ενοίκια και αποζημιώσεις

ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ - ΜΕΣΩ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ - ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2020 21:17

Από το μικροσκόπιο της εφορίας θα περάσουν τα μισθωτήρια συμβόλαια και οι αποδείξεις είσπραξης μειωμένων ενοικίων, πριν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εξασφαλίσουν τον συμψηφισμό φόρου εξαιτίας της υποχρεωτικής μείωσης κατά 40% των μισθωμάτων

επαγγελματικής στέγης ή κύριας κατοικίας. Και αυτό γιατί η ΑΑΔΕ θα θέσει άμεσα σε λειτουργία ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου οι ιδιοκτήτες να συμψηφίζουν το 30% των απωλειών που είχαν από την περικοπή των ενοικίων με φόρους πληρωτέους από τις 31 Ιουλίου και μετά. Η έκπτωση φόρου ωστόσο θα συμψηφισθεί με τον φετινό φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ, αλλά όχι για δόσεις ρυθμισμένων οφειλών.
Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τα πρόσφατα ψηφισθέντα μέτρα δεν πρόκειται να φορολογηθούν (με την υποβολή των δηλώσεων του 2021) οι ιδιοκτήτες για το εισόδημα 40% των ενοικίων που δεν εισέπραξαν στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικονομίας. Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν ζημία, προβλέπεται εκτός από την έκπτωση του 30% και αναστολή της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και παράταση προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών τους στην εφορία. Ειδικότερα:
- Για όσους εκμισθώνουν ακίνητα σε ενοικιαστές που δικαιούνταν έκπτωση 40% τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και οι καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής των οφειλών τους και δόσεων ρυθμίσεων ήταν εντός αυτών των μηνών, οι προθεσμίες παρατάθηκαν μέχρι τις 31 Αυγούστου και αντίστοιχα αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
- Για όσους εκμισθώνουν ανίκητα σε δικαιούχους έκπτωσης 40% του ενοικίου τον Μάιο, οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
- Για όσους μισθώνουν ακίνητα σε ενοικιαστές που δικαιούνται την έκπτωση 40% τον Ιούνιο, οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.
Για το διάστημα της αναστολής δεν υπολογίζονται τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Επίσης προβλέπεται ότι ποσοστό 25% επί των οφειλών τους που τυχόν καταβλήθηκαν και εξοφλήθηκαν από τις 11 Μαρτίου συμψηφίζεται με άλλες βεβαιωμένες φορολογικές εισφορές ή δόσεις ρυθμίσεων, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής από τις 31 Ιουλίου και μετά.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης ακινήτων έχασε λόγω της μείωσης του ενοικίου το ποσό των 1.000 ευρώ. Θα του πιστωθεί ποσό 300 ευρώ με το οποίο θα μπορεί να εξοφλήσει μέρος ή το σύνολο του φετινού φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ. Έτσι, αν ο φορολογούμενος καλείται φέτος να καταβάλλει φόρο εισοδήματος ύψους 1.500 ευρώ, θα καταβάλλει τελικά το ποσό των 1.200 ευρώ διότι θα του αφαιρεθεί η έκπτωση των 300 ευρώ. Αν, για παράδειγμα, ο φόρος εισοδήματος που καλούνταν να πληρώσει ήταν 200 ευρώ, τότε θα διαγραφόταν η σχετική οφειλή και τα υπόλοιπα 100 ευρώ από το σύνολο της έκπτωσης που δικαιούται ο φορολογούμενος θα αφαιρούνταν από τον φετινό ΕΝΦΙΑ.
Αν επίσης ένας ιδιοκτήτης ακινήτου μισθώνει κατάστημα με μηνιαίο ενοίκιο 1.000 ευρώ και τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο έλαβε 1.800 ευρώ αντί 3.000 εξαιτίας της υποχρεωτικής μείωσης 40%, τότε το ποσό που θα του καλύψει το Δημόσιο ανέρχεται στο 20% του 60% του μισθώματος. Δηλαδή θα αποζημιωθεί με το ποσό των 360 ευρώ (1.800 x20%). Σημειώνεται ότι ο ανωτέρω ιδιοκτήτης έχασε 1.200 ευρώ.
Ας υποθέσουμε επίσης πως άλλος ιδιοκτήτης μισθώνει επαγγελματικό ακίνητο με μηνιαίο ενοίκιο 500 ευρώ. Για τους τρεις μήνες έλαβε 900 ευρώ αντί 1.500 ευρώ. Το ποσό που θα του καλύψει το Δημόσιο ανέρχεται στο 20% του 60% του μισθώματος, δηλαδή θα αποζημιωθεί με το ποσό των 180 ευρώ (900x20%). Σημειώνεται ότι ο ανωτέρω ιδιοκτήτης έχασε 600 ευρώ.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε κάθε περίπτωση ο συμψηφισμός αυτός όμως δεν θα γίνει αυτόματα καθώς θα προβλέπει την ανάρτηση όλων των ηλεκτρονικών μισθωτηρίων συμβολαίων που έχουν υποβληθεί στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να καλούνται να επικαιροποιήσουν τα μισθωτήρια συμβόλαια και να υποβάλλουν αίτηση κάλυψης της δηλούμενης «ζημιάς». Στην αίτηση θα αναγράφεται το μηνιαίο μίσθωμα που είχε συμφωνηθεί και η απώλεια που «έγραψε» ο ιδιοκτήτης. Ακολούθως οι ενοικιαστές θα πρέπει να επικυρώσουν τη δήλωση του ιδιοκτήτη, να δηλώσουν δηλαδή πως πράγματι κατέβαλαν τα μειωμένα μισθώματα που έχουν καταγράψει οι ιδιοκτήτες στη δική τους δήλωση, την οποία όμως θα πρέπει να επικυρώσει και ο ενοικιαστής.
Στο μεταξύ, θυμίζουμε πως έχει παραταθεί μέχρι και τον Αύγουστο το καθεστώς μείωσης ενοικίων ορισμένων κατηγοριών επιχειρήσεων. Επίσης δικαίωμα μείωσης ενοικίου για την πρώτη τους κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους διατηρούν και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής. Διευκρινιστικά σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ κατά 40% μειώνονται:
* Τα μισθώματα των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων που έκλεισαν με εντολή της αρχής ή έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορονοϊού.
* Τα μισθώματα της κύριας κατοικίας των εργαζομένων των ως άνω επιχειρήσεων, όπου μισθωτής είναι εργαζόμενος ή σύζυγος ή το έτερο μέρος Συμφώνου Συμβίωσης εργαζομένου, και εφόσον συνεχίζει να τελεί σε αναστολή.
* Τα μισθώματα της φοιτητικής κατοικίας των τέκνων των ως άνω εργαζομένων και εφόσον τουλάχιστον ένας εκ των γονέων συνεχίζει να τελεί σε ανατολή.
Οι μειωμένες μισθώσεις ισχύουν για τους μήνες:
* ΑΠΡΙΛΙΟ - ΜΑΪΟ: Για επιχειρήσεις που χαρακτηρίστηκαν τον Απρίλιο ως πληττόμενες δραστικά από την επιδημία του κορονοϊού, χωρίς όμως ποτέ να κλείσουν (ιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.λπ. ελεύθεροι επαγγελματίες).
* ΜΑΡΤΙΟ - ΑΠΡΙΛΙΟ - ΜΑΪΟ - ΙΟΥΝΙΟ: Για επιχειρήσεις που έκλεισαν με εντολή της αρχής (με ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας τους), (συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου και των επιχειρήσεων εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού).
* ΕΩΣ και ΙΟΥΛΙΟ και ΑΥΓΟΥΣΤΟ: Για επιχειρήσεις οι οποίες εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά, για τις οποίες η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής μέρους του μισθώματος για επαγγελματικές μισθώσεις επεκτείνεται για όσο χρόνο εξακολουθούν οι επιχειρήσεις αυτές να πλήττονται και το αργότερο έως και τον μήνα Αύγουστο 2020. Όπως έχει ανακοινωθεί, η παράταση αυτή θα αφορά επιχειρήσεις των κλάδων τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΓΚΑΘΙΑ
Πάντως οι ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν αντιδράσει έντονα στο κυβερνητικό «πακέτο» αποζημίωσης των ιδιοκτητών, κάνοντας λόγο για ανεπαρκή και στενόκαρδη έκπτωση φόρου για τους εκμισθωτές που έχασαν και συνεχίζουν να χάνουν με κρατική εντολή το 40% των εσόδων από ενοίκια, ενώ πολλοί ιδιοκτήτες θα δυσκολευτούν να πάρουν έστω κι αυτή την «ψαλιδισμένη» αποζημίωση λόγω του τρόπου δήλωσης των ζημιών που έχουν από τα ακίνητα.
Η ΠΟΜΙΔΑ εν προκειμένω, όπως επισήμανε ο πρόεδρός της Στράτος Παραδιάς στην "Ε" πρόκειται για μια ανεπαρκή και κυριολεκτικά στενόκαρδη έκπτωση φόρου για τους εκμισθωτές που έχασαν και συνεχίζουν να χάνουν με κρατική εντολή το 40% των εσόδων από ενοίκια. Προφανώς το μέτρο δεν ικανοποιεί τις δικαιολογημένες προσδοκίες και τις πραγματικές ανάγκες των ιδιοκτητών ακινήτων της χώρας, ούτε αποκαθιστά το τρομακτικό πλήγμα που δέχτηκαν η κτηματαγορά και η ιδιωτική ακίνητη περιουσία στη χώρα μας, την ώρα που προσπαθούσαν να ορθοποδήσουν. Και αυτό γιατί πρακτικά οι εκμισθωτές θα «αποζημιωθούν» μόνο για το 30% του εισοδήματος που έχασαν. Το υπόλοιπο 70% αποτελεί υποχρεωτική απευθείας επιδότηση προς τους δικαιούχους μισθωτές επαγγελματικής στέγης και κατοικίας από τις τσέπες των ιδιοκτητών".
Πάντως ακόμη και αυτή την αποζημίωση δεν είναι σίγουρο ότι θα τη λάβουν όλοι οι ιδιοκτήτες. Κάποιοι από τους ιδιοκτήτες δεν έχουν καθόλου αποδεικτικά είσπραξης καθότι δεν έχουν πληρωθεί τα οφειλόμενα ενοίκια (δηλαδή το υπόλοιπο 60%). Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα υποβάλουν τη δήλωση των ζημιών χωρίς αποδεικτικά;
Επίσης πολλοί ιδιοκτήτες, τους επίμαχους μήνες, δηλαδή το τρίμηνο Μαρτίου - Μαΐου, πληρώθηκαν ενοίκια του προηγούμενου έτους. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην κρίση θα φαίνεται ότι καταβλήθηκαν κανονικά τα μισθώματα. Οι ιδιοκτήτες θα μπορούσαν να υποβάλουν το συνολικό ποσό που έχουν εισπράξει για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο με τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης. Διαφορετικά, τα αποδεικτικά δεν θα αποδεικνύουν την πραγματική κατάσταση. Ωστόσο αυτό που έχει ξεκαθαριστεί είναι ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες για το εισόδημα 40% των ενοικίων που δεν εισέπραξαν. Όμως τα "αγκάθια" για τη μερική αποζημίωση των ιδιοκτητών θα συνεχίζουν να υπάρχουν...

Ρυθμίσεις για τις μειώσεις μετά τον Ιούνιο
Μέχρι τις 22 Ιουνίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να υποβάλουν ειδική δήλωση «Covid» στην πλατφόρμα που θα ανοίξει άμεσα ώστε να κατοχυρώσουν τη μη φορολόγηση του 40% του ενοικίου, που δεν εισέπραξαν και την αναπλήρωση του 30% της απώλειας εισοδήματος. Σύμφωνα με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ για τις μειώσεις μισθωμάτων μετά τον Ιούνιο, στο πλαίσιο των ίδιων μέτρων για την πανδημία, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν σχετική δήλωση μέχρι την εικοστή ημέρα του μήνα, όπου αφορά η μείωση. Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά αρχική ή τροποποιητική «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», αυτή πρέπει να προηγηθεί της «Δήλωσης Covid». Οι ενοικιαστές πρέπει μέχρι τις 26 Ιουνίου να δηλώσουν αν αποδέχονται ή όχι τη «Δήλωση Covid». Για μεταγενέστερες μειώσεις ενοικίου, η αποδοχή ή μη της δήλωσης υποβάλλεται σε τρεις ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης από τον ιδιοκτήτη. Εάν δεν υποβληθεί δήλωση αποδοχής, θεωρείται ότι αυτή έχει γίνει αποδεκτή από τον ενοικιαστή. Δηλώσεις μη αποδοχής, που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, δεν εμποδίζουν τη χορήγηση των ευεργετημάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να γίνει διασταύρωση και να οδηγηθούν σε έλεγχο σε μεταγενέστερο χρόνο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass