e-πλατφόρμα για το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών

*ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ 2018 *ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ 2019 ΚΑΙ 2020 *ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 16 Ιουν 2020 21:00

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη λειτουργία νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για την καταβολή του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, αφού καταβλήθηκαν όλες οι πληρωμές για το 2018, έχει ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία των αιτήσεων του 2019.
Πλέον με πρωτοβουλία της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, βαίνει προς ψήφιση στη Βουλή τροποποιητική ρύθμιση ως προς το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, αμέσως μετά τη δημοσίευση της οποίας θα εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, στην οποία θα περιγράφεται η ειδικότερη διαδικασία για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του ΟΠΕΚΑ, η οποία προβλέπεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του Ιουνίου.
Η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα θα απλοποιήσει τις διαδικασίες, ώστε να διευκολυνθούν τόσο οι ωφελούμενοι από τη χωρίς γραφειοκρατία διαδικασία, όσο και να απαλλαγούν οι δημόσιες υπηρεσίες από τον διοικητικό φόρτο της χρονοβόρας διεκπεραίωσης των σχετικών αιτήσεων με την κλασική, μέχρι πρότινος, διαδικασία. Θυμίζουμε πως μέχρι πρότινος το εν λόγω επίδομα ανήκε στην αρμοδιότητα της αποκεντρωμένης διοίκηση Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας, η οποία είχε τη μέριμνα συγκέντρωσης, ελέγχου των αιτήσεων και των δικαιολογητικών που υποβάλλονταν στα ΚΕΠ, ωστόσο η αρμοδιότητα χορήγησής τους έχει περάσει στον ΟΠΕΚΑ.
Όπως εκτιμάται η πληρωμή του επιδόματος του 2019 θα γίνει αμέσως μετά τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας, ενώ η υποβολή και η εξέταση αιτήσεων, καθώς και η χορήγηση του επιδόματος για το 2020, θα ολοκληρωθούν το φθινόπωρο.
Πάντως σύμφωνα με ψηφισθείσα διάταξη οι αιτήσεις για το επίδομα του 2020 (αλλά και για κάθε έτος στο εξής) θα υποβάλλονται από 25 Αυγούστου μέχρι 30 Νοεμβρίου.
Σημειώνεται πως η οικονομική αυτή ενίσχυση καταβάλλεται σε ιδιαίτερα οικονομικά ευάλωτες οικογένειες που κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές με πολύ χαμηλό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα.
Το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται σε 600 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ και σε 300 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των 3.000 ευρώ και του ποσού των 4.700 ευρώ.
Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογουμένου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων από κάθε πηγή.
Να σημειωθεί επίσης πως βασικό στοιχείο χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι η «οικογένεια» και όχι η στέγη, η οποία μπορεί να είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή και κοινή.
Ως «οικογένεια» θεωρούνται: οι σύζυγοι μόνο ή και με τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα) που βαρύνουν φορολογικά τον δικαιούχο- αρχηγό της οικογένειας.
Τα μεμονωμένα άτομα δεν αποτελούν «οικογένεια» ενώ στους δικαιούχους εντάσσονται και οι μονογονεϊκές οικογένειες.
Ως μονογονεϊκές οικογένειες θεωρούνται οι οικογένειες που αποτελούνται συγκεκριμένα: από πατέρα άγαμο, χήρο ή διαζευγμένο και τα τέκνα του (ανήλικα ή ενήλικα άγαμα) που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και τον βαρύνουν φορολογικά ή από μητέρα άγαμη, χήρα ή διαζευγμένη και τα τέκνα της (ανήλικα ή ενήλικα άγαμα) που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και τη βαρύνουν φορολογικά.

ΟΙ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Οι περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ορεινές στον ν. Λάρισας είναι: Ανατολής, Ελάφου, Καρίτσας, Μεγαλοβρύσου, Μελιβοίας, Ποταμιάς, Σκήτης, Σκλήθρου, Σωτηρίτσης, Βαλανίδας, Βερδικούσης, Γιαννωτών, Δρυμού, Καρυάς, Κοκκινοπηλού-Καλυβίων, Κρανέας (Δεσκάτης), Κρυόβρυσης, Λιβαδίου, Λουτρού, Άκρης, Ολυμπιάδος, Σαρανταπόρου, Σικαμινέας, Τσαπουρνιάς, Φλαμπούρου, Αμπελακίων, Παραποτάμου, Πουρναρίου, Σπηλιάς, Αργυροπουλείου, Γόννων (Οικισμός Ελαίας), Καλλιπεύκης, Κρανέας, Ραψάνης, Ροδιάς, Καλλιθέας και Σκοπιάς.

ΟΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Οι περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες μειονεκτικές είναι: Δήμος Ελασσόνας, Αμουρίου, Βλαχογιαννίου, Βουβάλας, Γαλανόβρυσης, Γερανιών, Δαμασίου, Δολίχης, Δομένικου, Ευαγγελισμού, Καλλιθέας, Κεφαλόβρυσου, Κοκκινόγειου, Λόφου, Λυκουδίου, Μαγούλας, Μεγάλου Ελευθεροχωρίου, Μεσοχωρίου, Μηλέας, Παλαιοκάστρου, Πραιτωρίου, Πυθίου, Στεφανοβούνου, Συκέας, Τσαριτσάνης, Δήμος Τυρνάβου (Οικισμός Πέρα Χώρα), Γερακίου, Δήμητρας, Μαρμαρίνης, Ελάτειας, Ευαγγελισμού, Τεμπών, Ιτέας, Αγναντερής, Αχιλλείου, Διλόφου, Ερέτριας, Ναρθακίου, Νεράιδας και Γόννων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass