«Απαξιώνεται ο ρόλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου»

ΕΝΤΟΝΗ Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΕΕ ΘΕΣΣΑΛIΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΑ - ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ - ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2020 10:09
 Από την έκτακτη χθεσινή συνεδρίαση της διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας   Από την έκτακτη χθεσινή συνεδρίαση της διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας

Τη συμπαράστασή τους στους Θεσσαλούς λογιστές - φοροτεχνικούς, που σήμερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας κλείνουν τους υπολογιστές για 24 ώρες απέχοντας από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων ή συμπλήρωση στοιχείων σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες,

εξέφρασε η διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας.
Σημειώνεται πως με την κίνηση αυτή, οι λογιστές διαμαρτύρονται για τον τεράστιο όγκο δουλειάς που καλούνται να καλύψουν, τις εγκυκλίους που δημοσιεύονται βράδυ Σαββάτου, τις ηλεκτρονικές εφαρμογές που ανοίγουν Κυριακή και για τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Έχοντας συναίσθηση της δύσκολης πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου, η διοίκηση του ΠΤ Θεσσαλίας του ΟΕΕ, σε έκτακτη συνεδρίασή της χθες εξέφρασε τη δυσθυμία της για την όλη κατάσταση και ζήτησε από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας να συμβουλεύονται το Οικονομικό Επιμελητήριο, να λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη και τις απόψεις τους πριν νομοθετήσουν και πριν εφαρμόσουν οποιαδήποτε τεχνική διαδικασία...
Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΤ Ηλίας Κοτσιμπογεώργος, το Οικονομικό Επιμελητήριο ως σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα οικονομικά, φορολογικά και αναπτυξιακά, έχει καταθέσει στους αρμόδιους υπουργούς το τελευταίο τρίμηνο πάμπολλες σχετικές προτάσεις για τον τρόπο που πρέπει να δράσουν τα βασικά και τρία παραπάνω παραγωγικά υπουργεία της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας . Έχουμε συγχαρεί πολλές φορές για την αμεσότητα και το περιεχόμενο των νομοθετημάτων που θέσπισε η κυβέρνηση, αλλά επίσης έχουμε διαμαρτυρηθεί έντονα για το τεχνικό τους κομμάτι και για τις προθεσμίες που απορρέουν από αυτά. Και τα τρία υπουργεία έχουν νομοθετήσει αρκετά βιαστικά το προηγούμενο τρίμηνο, χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη των ειδικών, δηλαδή των διαφόρων θεσμοθετημένων φορέων (επιμελητήρια, σύνδεσμοι, σύλλογοι και άλλοι φορείς).
Οι ειδικοί, στους οποίους αναφερόμαστε, δεν είναι άλλοι από τα μέλη μας οικονομολόγοι και πιο συγκεκριμένα ο κλάδος των λογιστών, των τραπεζικών και των μελετητών. Δεχόμαστε τις τελευταίες εβδομάδες έντονη δυσαρέσκεια από τα μέλη μας των παραπάνω ειδικοτήτων, για τον τρόπο που επιβάλλονται οι διαδικασίες είτε αφορούν αποζημιώσεις πληττόμενων επιχειρήσεων και εργαζομένων αυτών είτε αιτήσεις για τα πολυδιαφημιζόμενα προϊόντα ρευστότητας, που τόσο ανάγκη τα έχει η επιχειρηματικότητα, η οποία πλήττεται ολόκληρη και δε διαχωρίζεται βάση Κ.Α.Δ..
Η τυπολατρεία των υπουργείων και οι επαναλαμβανόμενες πιεστικές προθεσμίες των πολυάριθμων διατάξεων, οι οποίες λήγουν -αν είναι δυνατόν- ακόμη και Κυριακές, σε συνδυασμό με το διαφορετικό περιεχόμενο μεταξύ προφορικών εξαγγελιών και γραπτών νομοθετημάτων και αποφάσεων έχουν πραγματικά μπερδέψει τον κλάδο των οικονομολόγων και ταυτόχρονα μας εκθέτει στους πελάτες μας. Τα μέλη μας έχουν κληθεί να διαχειριστούν σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για όλους μας, φορολογούμενους που κρέμονται από τα χείλη τους, απαιτητικά υπουργεία που λειτουργούν δυστυχώς ακόμη με πολλές αγκυλώσεις και ένα δημόσιο που λειτουργεί ακόμη στο 30%. Ενδεικτικά η προθεσμία της υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων είναι ακόμη 30/6, ενώ έχει παραταθεί, χωρίς να ζητηθεί από κάποιον φορέα, η υποβολή των διορθώσεων συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών και προμηθευτών μέχρι 31/7 η οποία είναι απαραίτητη διαδικασία για να ολοκληρωθεί η δήλωση μιας οποιασδήποτε επιχείρησης ώστε να υποβληθεί και να βεβαιωθεί ο σωστός φόρος.
Και ενώ υφίστανται τα παραπάνω προβλήματα, την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε η ένταξη στα ηλεκτρονικά βιβλία με ημερομηνία 20/7 και ταυτόχρονα η υποχρέωση υποβολής των πληττόμενων ιδιοκτητών ακινήτων δήλωσης έως τις 22/6 για τη μείωση του μισθώματος για τους μήνες, που ίσχυσε η μείωση, ώστε να επωφεληθούν από τις σχετικές ευνοϊκές ρυθμίσεις. Να σας υπενθυμίσουμε ότι έχουν ήδη δηλωθεί σε πλατφόρμα του Υπουργείου Εργασίας οι πληττόμενοι ιδιοκτήτες.
Όπως προαναφέραμε, είμαστε σύμβουλοι της πολιτείας για τα οικονομικά – φορολογικά θέματα και χιλιάδες μέλη μας διαχειρίζονται πολύ μεγάλο μέρος του ΑΕΠ της χώρας μας και έχουν μακροχρόνια εμπειρία σχετικά με το τι, πώς, πόσο και πότε μπορεί να εφαρμοστεί μια διαδικασία, παρόλα αυτά όμως δεν ερωτηθήκαμε ποτέ έως τώρα για τίποτα και από κανέναν. Ζητούμε λοιπόν, από τον πρωθυπουργό ως οικονομολόγος και μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου που είναι, να ακούσει τις προτάσεις μας και να υποχρεώσει τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας να συμβουλευτούν το Οικονομικό Επιμελητήριο, τον θεσπισμένο σύμβουλο τους για θέματα Οικονομίας, Φορολογίας και Ανάπτυξης και οπωσδήποτε να λαμβάνουν υπόψη την γνώμη και τις απόψεις μας, πριν νομοθετήσουν και πριν εφαρμόσουν οποιαδήποτε τεχνική διαδικασία, ώστε να λειτουργήσει όλο το οικονομικό σύστημα προς όφελος της πολιτείας και του κράτους. Σημειώνεται πως στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν και μέλη τη διοίκησης της ΕΦΕΕΛ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass