Μέχρι 29 Ιουλίου οι φοροδηλώσεις

*ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΙΚ * ΣΕ ΟΚΤΩ ΔΟΣΕΙΣ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΦΟΡΟΥ * ΣΤΑ 618 ΕΥΡΩ Ο ΜΕΣΟΣ ΦΟΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΕΩΣΤΙΚΩΝ * ΠΩΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΟΣΟΙ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΜΕ «ΜΠΛΟΚΑΚΙ»

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2020 21:30

Έως και τις 29 Ιουλίου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων

για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών. Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, το Υπουργείο προχώρησε σε αυτή την παράταση «έχοντας πλήρη επίγνωση των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας» και την οποία το ΥΠΟΙΚ έκρινε «επιβεβλημένη, προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους». Επισημαίνεται ότι δεν αλλάζει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, η οποία είναι η 31η Ιουλίου 2020.
Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ «η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει και θα προχωρήσει και σε άλλα μέτρα διευκόλυνσης των φυσικών και νομικών προσώπων σε ό,τι αφορά την εξόφληση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Ειδικότερα με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός του Ιουλίου θα προβλέπεται:
* Έκπτωση σε ποσοστό 2% για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα.
* Εξόφληση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί 3 διμηνιαίων δόσεων, που ίσχυε μέχρι σήμερα.
* Εξόφληση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί των 6 μηνιαίων δόσεων, που ίσχυε μέχρι σήμερα.
* Εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε 6 μηνιαίες δόσεις, αντί για 5 μηνιαίες δόσεις, που ίσχυε μέχρι σήμερα.


ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ
Πάντως η παράταση των φορολογικών δηλώσεων ήταν αναμενόμενη ενώ αποτελούσε επιτακτικό αίτημα των λογιστών που διαπίστωναν πως δεν ήταν δυνατό να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία καθώς εκκρεμούσε ένας μεγάλος αριθμός δηλώσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί ηλεκτρονικά 2.648.381 δηλώσεις, ενώ ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων ανέρχεται σε 6.500.000.


Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ
Από τον αριθμό πάντως των δηλώσεων που αντιστοιχούν σε 3.650.714 εκκαθαριστικά σημειώματα, προκύπτουν για την ώρα τα εξής συμπεράσματα:
* Το 30,88% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.127.2555 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 696,3 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 618 ευρώ.
* Το 55,78% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 3.650.714 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 2.036.230 είναι μηδενικά.
* Για το 13,35% των φορολογουμένων ή 487.229 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 254 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογουμένων ανέρχεται σε 123,7 εκατ.


ΑΜΟΙΒΕΣ ΜΕ «ΜΠΛΟΚΑΚΙ»
Στο μεταξύ πέντε προϋποθέσεις θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με "μπλοκάκι" για να κερδίσουν έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ την οποία δικαιούνται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και να αποφύγουν τη βαριά φορολογία με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ. Θυμίζουμε πως η έκπτωση φόρου οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος 8.636 – 9.545 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση. Όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν τις προϋποθέσεις να αντιμετωπιστούν από την Εφορία ως μισθωτοί, αλλά ως ελεύθεροι επαγγελματίες, θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 22%, για τις πρώτες 20.000 ευρώ, με τον συντελεστή να κλιμακώνεται μέχρι το 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Στην περίπτωση αυτή, βέβαια, έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίσουν το φορολογητέο εισόδημά τους, αφαιρώντας από τα συνολικά τους έσοδα τις επαγγελματικές δαπάνες. Το υπόλοιπο ποσό που θα απομείνει θα φορολογηθεί με την κλίμακα, αλλά, χωρίς όμως το αφορολόγητο των μισθωτών.
Σύμφωνα πάντως με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ προκειμένου ο εργαζόμενος με μπλοκάκι να μην φορολογηθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας αλλά ως μισθωτός και να γλιτώσει φόρο εισοδήματος περίπου 2.000 ευρώ, θα πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
* Θα πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
* Να παρέχει τις υπηρεσίες του μέχρι σε τρεις εργοδότες ή και σε περισσότερους από τρεις, εφόσον όμως στην περίπτωση αυτή λαμβάνει τουλάχιστον το 75% των ετησίων αμοιβών του μόνο από έναν.
* Να δηλώνει ως έδρα για την άσκηση της δραστηριότητάς του την κατοικία του.
* Να μην εισπράττει μισθό από άλλη εργασία.
* Να παρέχει υπηρεσίες στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, δηλαδή να ασκεί δραστηριότητα, η οποία δεν εμπεριέχει την έννοια της εμπορικής ιδιότητας αλλά χαρακτηρίζεται ως «ελευθέριο επάγγελμα». Τέτοιες δραστηριότητες είναι του ιατρού, φυσιοθεραπευτή,  δικηγόρου, συμβολαιογράφου, δικαστικού επιμελητή, δημοσιογράφου, διερμηνέα, ηθοποιού, διακοσμητή, οικονομολόγου, γραφίστα, διαιτολόγου, νοσηλεύτριας ή αποκλειστικής νοσοκόμας κ.ά.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass