Πάνω από 500.000 δηλώσεις διόρθωσης τετραγωνικών μέτρων

ΛΗΓΕΙ ΣΤΙΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ - ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2020 8:00

Πάνω από 500.000 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 11 εκατ. τετραγωνικά μέτρα, έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (https://tetragonika.govapp.gr/) διόρθωσης των τετραγωνικών, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προκειμένου να αποφύγουν αναδρομικές χρεώσεις και πρόστιμα από δημοτικά τέλη.


Ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων μέσω της πλατφόρμας αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ, δεδομένου ότι η σχετική ρύθμιση της διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, λήγει στα τέλη του μήνα, αν και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο νέας παράτασης.
Θυμίζουμε πως η πλατφόρμα ξεκίνησε να λειτουργεί τον περασμένο Φεβρουάριο με αρχική προθεσμία την 31η Μαρτίου που μετακινήθηκε στις 30 Ιουνίου 2020.
Πάντως χάρη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, χωρίς να περάσουν από τα «γκισέ» των δήμων, υπέβαλαν –εύκολα και απλά– τις δηλώσεις τους, ενώ σ΄ αυτή  προστέθηκαν και άλλες λειτουργίες, που την καθιστούν ακόμα πιο εύχρηστη.
Μεταξύ άλλων παρέχεται πλέον η δυνατότητα δήλωσης ηλεκτροδοτούμενων τ.μ. από κοινόχρηστο ρολόι, βελτιώθηκε η εισαγωγή κινητού τηλεφώνου, προστέθηκε πεδίο χαρακτηρισμού ενός ακινήτου ως εντός-εκτός οικισμού κ.ά.
Ειδικότερα, οι αλλαγές που έγιναν στην πλατφόρμα αφορούν στα εξής:
* Δίνεται η δυνατότητα Δήλωσης ηλεκτροδοτούμενων τ.μ. από κοινόχρηστο ρολόι.
Προστέθηκαν 2 πεδία όπου δηλώνονται ο αριθμός παροχής κοινόχρηστου ρολογιού και τα τ.μ ηλεκτροδοτούμενων βοηθητικών χώρων κοινόχρηστου ρολογιού.
Η  αλλαγή αυτή αφορά όσους έχουν στην ιδιοκτησία τους βοηθητικούς χώρους, όπως υπόγεια, γκαράζ ή αποθήκες που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστο ρολόι. Μέχρι τώρα οι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να επισκεφθούν τον δήμο τους για να διορθώσουν την εικόνα των ακινήτων τους.
* Προστέθηκε η διεύθυνση επικοινωνίας και βελτιώθηκε η εισαγωγή κινητού τηλεφώνου (περισσότερα ψηφία), ώστε η πλατφόρμα να δέχεται και τη συμπλήρωση των αριθμών κινητών τηλεφώνων των κατοίκων του εξωτερικού οι οποίοι διορθώνουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στους δήμους.
* Προστέθηκε πεδίο στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, για την καταχώριση σχετικού αριθμού παροχής, κωδικός ο οποίος αφορά στους υπαλλήλους των ΟΤΑ οι οποίοι επεξεργάζονται τις δηλώσεις των ακινήτων.
* Προστέθηκε κωδικός όπου μπορεί να συμπληρωθεί το Οικοδομικό Τετράγωνο. Η συμπλήρωση του κωδικού αυτού δεν είναι πάντως υποχρεωτική.
* Προστέθηκε πεδίο χαρακτηρισμού ενός ακινήτου εντός ή εκτός οικισμού.
Να σημειωθεί πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων μόλις επισκεφθούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν εάν η επιφάνεια για κάθε ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους, όπως αποτυπώνεται στο έντυπο Ε9 είναι η ίδια με τα όσα έχουν δηλωθεί στον οικείο δήμο και τον ΔΕΔΥΕ .
Το Ε9 είναι το κλειδί για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών μέτρων. Οι ιδιοκτήτες που θα διαπιστώσουν διαφορές θα πρέπει να δηλώσουν στους δήμους τα ίδια ακριβώς τετραγωνικά μέτρα για τα ακίνητα τους, όπως αυτά εμφανίζονται στο Ε9.
Στην περίπτωση που οι πολίτες διαπιστώσουν λάθη ή ελλείψεις στην επιφάνεια των ακινήτων που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 καλό είναι να διορθώσουν πρώτα τα στοιχεία στο Ε9 και μετά να γίνουν οι διορθώσεις στους δήμους.
Η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής “Ε9 Περιουσιολόγιο “που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογουμένου στο σύστημα Taxisnet (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr). Ωστόσο εάν τα τετραγωνικά μέτρα του Περιουσιολογίου (Ε9) είναι λιγότερα από αυτά που είναι δηλωμένα στο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να γίνει διόρθωση μέσω της πλατφόρμας. Η διαφορά θα εμφανίζεται αρνητική.
Πάντως οι όποιες αλλαγές που έγιναν στην πλατφόρμα δεν καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις ακινήτων και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να επισκεφθούν τον Δήμο τους όπως ενδεικτικά για:  
* Τη δήλωση της αλλαγής χρήσης του ακινήτου, όπως προβλέπει ο νόμος, από επαγγελματική χρήση σε κατοικία και αντίστροφα.
* Τη μείωση του εμβαδού του ακινήτου. Οι ιδιοκτήτες δεν δικαιούνται να δηλώσουν μέσω της εφαρμογής, μείωση του εμβαδού της ιδιοκτησίας τους, παρά μόνον στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου δήμου, εφόσον αυτό τεκμηριώνεται βάσει των ιδιοκτησιακών τους τίτλων και του Ε9.
* Τη διόρθωση σε ακίνητα για άλλο είδος δικαιώματος. Η πλατφόρμα καλύπτει τα ακίνητα του Ε9 που εμφανίζονται στη λίστα προς εισαγωγή στη Δήλωση και έχουν είδος δικαιώματος την Πλήρη Κυριότητα ή Επικαρπία/Οίκηση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass