Μικρή η παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΕΕ - ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2020 8:10

Η παράταση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων κατά έναν μήνα, εξακολουθεί να καθιστά ανέφικτο το έργο των λογιστών-φοροτεχνικών σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Αυτό υπογράμμισε το προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στη συνάντησή του με τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, και τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή.  


Το πρώτο θέμα, που τέθηκε στη συνάντηση, ήταν η καταληκτική προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Το Υπουργείο Οικονομικών έκανε μεν αποδεκτό το αίτημα, που διατύπωσε έγκαιρα το ΟΕΕ για άμεση ανακοίνωση της παράτασης, η νέα, όμως, ημερομηνία που ανακοίνωσε, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Όπως επισημαίνει το επιμελητήριο, σε μια περίοδο όπου ο φόρτος εργασίας των λογιστών - φοροτεχνικών μεγαλώνει διαρκώς, λόγω τόσο των καθιερωμένων υποχρεώσεων, όσο και των έκτακτων από τον κορονοϊό και μάλιστα σε ασφυκτικές προθεσμίες, η παράταση για μόλις έναν μήνα, εξακολουθεί να καθιστά ανέφικτο το έργο τους ειδικά για τις δηλώσεις ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.
Σημειώνει, επίσης, ότι ένας μήνας παράταση είχε δοθεί και πέρυσι, όταν δεν υπήρχαν οι φετινές έκτακτες συνθήκες. Το ΟΕΕ καλεί την ηγεσία του Υπουργείου να επανεξετάσει αυτή της την απόφαση και να δώσει παράταση για τις δηλώσεις ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων έως τις 28 Σεπτεμβρίου.
Αναφορικά με τις δηλώσεις των ηλεκτρονικών μισθωτηρίων, σημειώνει ότι υπήρξε δέσμευση από τον υφυπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της ΑΑΔΕ ότι θα δοθεί παράταση της καταληκτικής προθεσμίας της 22ας Ιουνίου, καθώς και ότι εξετάζεται θετικά το αίτημα που υποβλήθηκε, για παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων από τις επιχειρήσεις για την αποζημίωση των 800 ευρώ.
Το προεδρείο του ΟΕΕ πρότεινε ακόμα:
* Στις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις των προηγουμένων ετών να μην επιβάλλεται πρόστιμο, σε περίπτωση που ο φόρος που προκύπτει δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ.
* Να προβλεφθεί μοναδικός ακατάσχετος λογαριασμός τραπέζης, για όλες τις επιχειρήσεις, με σκοπό την ελεύθερη λειτουργία των POS και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
* Να παραταθεί η προθεσμία υποβολής του Ε9 μέχρι 31/12/2020, για τις μεταβολές που αφορούν στην προηγούμενη περίοδο, και να μετατεθεί η ημερομηνία υποβολής των μεταβολών του έτους 2020 μέχρι την υποβολή της δήλωσης φορολογικού έτους 2020. Επίσης,
* Να παραταθεί μέχρι 31/12/2020 η προθεσμία υποβολής αίτησης αναστολής εφαρμογής ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα για άδειες εκδοθείσες μέχρι 31/12/2019, η οποία έληγε στις 12/6/2020 (Ν.4646/2019).
* Να διευκρινιστεί ότι η ωφέλεια από την έκπτωση του 25% λόγω εμπρόθεσμης καταβολής φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων απαλλάσσεται από την επιβολή φόρου και τέλους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass