Από 400 έως 600 € η επιδότηση για τα στεγαστικά

ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ Ή ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΝΝΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ - ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ - Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ - ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2020 21:15
Στους θεσμούς βρίσκεται το σχέδιο νόμου για την επιδότηση δόσεων  δανείων, με τη διαδικασία να αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Ιουλίου Στους θεσμούς βρίσκεται το σχέδιο νόμου για την επιδότηση δόσεων δανείων, με τη διαδικασία να αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Ιουλίου

Ελπίδες σε χιλιάδες δανειολήπτες της Λάρισας, που εξυπηρετούσαν κανονικά τα στεγαστικά τους δάνεια μέχρι και το τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου ή σταμάτησαν να τα εξυπηρετούν στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, γεννά η προαναγγελθείσα πρόθεση

του οικονομικού επιτελείου να τους επιδοτήσει με ποσά από 400 έως 600 ευρώ τον μήνα.
Το σχέδιο νόμου βρίσκεται ήδη, όπως έγινε γνωστό, στους θεσμούς, οι οποίοι θα θέσουν και την τελευταία «πινελιά» σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προστασίας δανειοληπτών, προκειμένου να τους εξασφαλίσει την αποπληρωμή των δανείων για χρονικό διάστημα από 6 έως 9 μήνες. Αν όλα βαδίσουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία θα ενεργοποιηθεί εντός του Ιουλίου και τον προσεχή Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι επιδοτήσεις μέρους των μηνιαίων δόσεων που καταβάλλουν οι οφειλέτες, ενήμεροι και υπερήμεροι, προς τις τράπεζες.
Είναι προφανές πως το σχετικό νομοσχέδιο αποσκοπεί στην υποστήριξη νοικοκυριών και επαγγελματιών που σύνηψαν δάνεια με προσημείωση της πρώτης τους στέγη και έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, στην ανάσχεση της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για να λειτουργήσει εν ολίγοις ως μηχανισμός απορρόφησης των πιέσεων που θα επιφέρει η απελευθέρωση των πλειστηριασμών από τον προσεχή Σεπτέμβριο.
ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Σύμφωνα με τις βασικές παραμέτρους του σχεδίου του ΥΠΟΙΚ, την επιδότηση θα εξασφαλίσουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι δικαιούχοι οικονομικής αρωγής, που παρασχέθηκε λόγω κορονοϊού, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έλαβαν μειωμένο μίσθωμα όλο αυτό το διάστημα.
Στον αντίποδα, εκτός προγράμματος αναμένεται να βρεθούν τόσο οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα όσο και οι συνταξιούχοι, επειδή στο διάστημα της υγειονομικής κρίσης δεν είδαν μειώσεις στα εισοδήματά τους, αλλά πιθανόν και οι δανειολήπτες του ν. Κατσέλη εκτός και αν η υπόθεσή τους δεν έχει ακόμη εκδικαστεί. Επίσης, εκτός θα μείνουν και όσοι έχουν εξασφαλίσει κρατική επιδότηση, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο 4605/2019. Ωστόσο, το θέμα με τις εξαιρέσεις θα οριστικοποιηθεί στις συζητήσεις με τους θεσμούς, αλλά αυτό που θα επιδιωχθεί από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ είναι να μην κοπεί από μεγάλο αριθμό δανειοληπτών από τους δυνητικά 300.000 περίπου δικαιούχους.
Σε κάθε περίπτωση, το χρονικό ορόσημο για την υπαγωγή των δανείων στο πρόγραμμα ενίσχυσης των δόσεων θα είναι η 29η Φεβρουαρίου του 2020. Τα δάνεια που ήταν ενήμερα μέχρι την ημερομηνία εκείνη θα μπορούν να υπαχθούν σε αυτό. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα δάνεια που ήταν σε καθυστέρηση 90 ημερών ως την ημερομηνία εκείνη, αλλά και γι’ αυτά που έχουν οφειλές άνω των 90 ημερών.
ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΕΘΟΥΝ
Για να λάβει όμως ένας δανειολήπτης την επιδότηση θα πρέπει να πληροί ταυτόχρονα και τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια που θα τεθούν. Σύμφωνα με το σχέδιο που δρομολογείται:
* Για τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα αναμένεται να είναι ίδια με του υφιστάμενου νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Αυτό σημαίνει πως η αξία της κύριας κατοικίας τους δεν θα ξεπερνά τις 250.000 ευρώ, η συνολική αξία της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας δεν θα υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα θα είναι 12.500 ευρώ ετησίως (προσαυξανόμενο κατά 8.500 ευρώ για τον σύζυγο και 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος), ενώ η συνολική αξία των χρηματικών των καταθέσεών τους δεν θα υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.
* Στη ρύθμιση, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, θα μπορούν να ενταχθούν αυτόματα, κάνοντας μόνο την αίτησή τους στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όσοι δανειολήπτες με δάνειο συνδεδεμένο με την πρώτη κατοικία ήταν ενήμεροι την 29η Φεβρουαρίου 2020 (δηλαδή είχαν πληρώσει τη δόση και τον Φεβρουάριο). Αντίθετα, όσοι την ίδια ημερομηνία είχαν δάνειο σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (3 μηνών) και όσοι το δάνειό τους είχε καταγγελθεί, για να μπουν στην ευνοϊκή ρύθμιση πρέπει πρώτα να ρυθμίσουν το δάνειό τους με την τράπεζα.
* Το ποσοστό επιδότησης της δανειακής δόσης για τους συνεπείς δανειολήπτες θα είναι στο 90% και θα βαίνει μειούμενο ανά τρεις μήνες και όσο πλησιάζει η λήξη του προγράμματος, ήτοι στο τέλος του 2020. Δηλαδή οι συντελεστές επιδότησης μπορεί να ξεκινούν από το 90% και προοδευτικά να φθίνουν στο 40-50%. Σε κάθε δανειολήπτη θα αντιστοιχούν από 400 έως 600 ευρώ ανά μήνα ανάλογα με το αν το δάνειο είναι «πράσινο» ή «κόκκινο». Πάντως για πρώτη φορά θα επιδοτηθούν με περισσότερα χρήματα οι «πράσινοι» δανειολήπτες, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος τους όλα τα προηγούμενα χρόνια.
* Απαραίτητη προϋπόθεση για να εισπράττει ένας δανειολήπτης την επιδότηση, θα είναι να συνεχίσει να πληρώνει κανονικά το δάνειό του. Έτσι, πρώτα θα καταβάλλεται το δικό του κομμάτι της δόσης και μετά θα πιστώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό στον λογαριασμό του το ποσό της κρατικής ενίσχυσης.
* Το μέγιστο ποσό μηνιαίας δόσης που θα πληρώσει το Δημόσιο για τα «πράσινα» δάνεια δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ. Το πρώτο 3μηνο της ρύθμισης, το ποσοστό της κρατικής επιδότησης προβλέπεται στο 90% της δόσης, το δεύτερο 3μηνο στο 75% και το τρίτο 3μηνο στο 50%.
* Το μέγιστο ποσό της δόσης για τα «κόκκινα» δάνεια που θα πληρώσει το Δημόσιο θα ορίζεται στα 500 ευρώ. Το πρώτο 3μηνο της ρύθμισης το ποσοστό κάλυψης της δόσης από το Δημόσιο προβλέπεται στο 80%, το δεύτερο τρίμηνο στο 65% και το τρίτο και τελευταίο τρίμηνο στο 40%.
* Το μέγιστο ποσό της δόσης για τα καταγγελμένα δάνεια που θα πληρώνει το Δημόσιο δεν μπορεί να ξεπερνά τα 400 ευρώ. Το πρώτο 3μηνο της ρύθμισης, το ποσοστό κάλυψης της μηνιαίας δόσης από το κράτος προβλέπεται στο 70%, το δεύτερο τρίμηνο στο 55% και το τρίτο τρίμηνο στο 30%.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
Το πώς θα λειτουργεί στην πράξη ο μηχανισμός φαίνεται από το ακόλουθο παράδειγμα. Ας υποθέσουμε πως δανειολήπτης εξυπηρετεί δάνειο και του έχει μείνει υπόλοιπο 100.000 ευρώ, το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί σε 13 χρόνια. Με επιτόκιο 2,5% η δόση διαμορφώνεται στα 757 ευρώ. Ο δανειολήπτης θα επιδοτηθεί με 90% για τους πρώτους τρεις μήνες, 75% για τους επόμενους τρεις και 50% για τους τελευταίους τρεις. Άρα θα πληρώνει: 157 ευρώ για τους πρώτους τρεις μήνες και τα υπόλοιπα 600 ευρώ θα τα εισπράττει από το κράτος. Για το β’ τρίμηνο θα πληρώνει 189,2 ευρώ και τα υπόλοιπα 567,8 ευρώ θα τα εισπράττει από το κράτος και για τους τρεις τελευταίους μήνες θα πληρώνει 378,5 ευρώ, με τα υπόλοιπα 378 ευρώ να τα εισπράττει από το κράτος. Συνολικά, σε αυτό το δάνειο το κράτος θα βάλει 4.639 ευρώ και ο δανειολήπτης μόλις 2.174 ευρώ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass