Ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΕΦΟΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΝΟΙΞΑΝ ΔΙΑΥΛΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΘΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2020 21:22
Από τη χθεσινή επίσκεψη μελών του Δ.Σ. του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου στον προϊστάμενο της εφορίας Λάρισας Από τη χθεσινή επίσκεψη μελών του Δ.Σ. του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου στον προϊστάμενο της εφορίας Λάρισας

Μια πρώτη προσέγγιση επί της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, κοινοποίησης των πράξεων προσδιορισμού του φόρου και λήψης πιστοποιητικών των φορολογιών κεφαλαίου είχαν χθες μέλη της διοίκησης του Συμβολαιογραφικού

Συλλόγου Εφετείου Λάρισας με τον προϊστάμενο της τοπικής εφορίας. Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Παπαστεργίου, η ταμίας Φανή Ζέγκα- Χελιδώνη και το μέλος Χρήστος Τσιαμούρας συζήτησαν με τον Γιώργο Εμμανουήλ τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η δημοσιευθείσα από τις 18 Ιουνίου σε ΦΕΚ, απόφαση 1137/11.06.2020 του διοικητή ΑΑΔΕ και αναζήτησαν τρόπους καλύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών για την καλύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων επ ωφελεία των φορολογουμένων. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη απόφαση είναι ένα καθοριστικό βήμα προς την κατεύθυνση Μηχανογράφησης των κληρονομιών – γονικών παροχών – μεταβιβάσεων καθώς χωρίς καμία επίσκεψη στην εφορία και εντός τριών ημερών θα ολοκληρώνεται η δήλωση μεταβίβασης ακινήτου από τους φορολογούμενους. Η διαδικασία αυτή η οποία θα εφαρμοστεί μέχρι την πλήρη ψηφιοποίηση των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, έχει ως στόχο να δοθεί τέλος σε μια αναχρονιστική και χρονοβόρα πρακτική, που δημιουργούσε ουρές στις εφορίες, τριβές και ταλαιπωρία για τους φορολογουμένους και περιλαμβάνει τα εξής:
* Οι κάθε είδους αιτήσεις ή δηλώσεις μπορούν να αποστέλονται μέσω ταχυδρομείου (συστημένο), courier ή e-mail, καθώς και να κατατίθενται στο πρωτόκολλο της ΔΟΥ.
* Δεν χρειάζεται καμία επίσκεψη στη ΔΟΥ για τη διεκπεραίωση της αίτησης και εφόσον ο φάκελος είναι πλήρης, οι δηλώσεις και αιτήσεις διεκπεραιώνονται υποχρεωτικά εντός τριών εργασίμων ημερών.
* Με την ολοκλήρωση της διεκπεραίωσης, ο πολίτης ενημερώνεται με μήνυμα στο TAXISnet, όπου αναρτάται και το επίσημο αντίγραφο της δήλωσης ή του πιστοποιητικού, που αιτείται.
* Εντός 60 ημερών από τη διεκπεραίωση των δηλώσεων, γίνεται επαλήθευση της ορθότητας του περιεχομένου με την κείμενη νομοθεσία. Αν διαπιστωθούν σφάλματα, αποστέλλεται πρόσκληση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης. Αν ο πολίτης δεν ανταποκριθεί εντός των προθεσμιών, εκδίδεται εντολή ελέγχου, ο οποίος και διενεργείται υποχρεωτικά.
Στην ΑΑΔΕ εκτιμούν ότι με αυτή τη λύση οι πολίτες και οι συμβολαιογράφοι θα εξυπηρετηθούν πιο γρήγορα και με διαφάνεια, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν στην ουρά στις εφορίες, οι οποίες είναι ήδη πολύ επιβαρυμένες με τα κάθε είδους αιτήματα εξυπηρέτησης των πολιτών, που συσσωρεύτηκαν από την έναρξη της κρίσης του κορονοϊού.
ΟΓΚΟΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
Όπως τόνισε ο κ. Εμμανουήλ «είναι σημαντική η συνεργασία της υπηρεσίας με τους επαγγελματίες του χώρου που καλούνται να εφαρμόσουν τη νομοθεσία και τις οδηγίες του Υπουργείου.
Λόγω COVID-19 πράγματι δημιουργήθηκε ένας όγκος δηλώσεων που συσσωρεύτηκε στα γραφεία των συμβολαιογράφων, καθώς και η διακοπή της λειτουργίας των δικαστηρίων και της εκ περιτροπής εργασίας. Η Οικονομική Υπηρεσία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την έγκυρη διεκπεραίωση, ζητώντας παράλληλα από τους συμβολαιογράφους την όσο το δυνατόν πληρότητα των φακέλων ώστε να μην δημιουργούνται καθυστερήσεις με συμπληρωματικά στοιχεία. Έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει υπερωρίες για τον σκοπό αυτό, επεξεργαζόμαστε προτάσεις που θα διευκολύνουν την τοποθέτηση των στοιχείων που συνοδεύουν τον φάκελο».
ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
Να σημειωθεί εξάλλου πως στην παραπάνω απόφαση 1137 αναφέρεται ότι «αντίγραφα δηλώσεων και πιστοποιητικά που έχουν χορηγηθεί, από τις 16 Μαρτίου 2020 μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεομοιοτυπίας έχουν ισχύ πρωτοτύπου» (άρθρ. 2 παρ. 5). Σημειώνεται δε, ότι όλες οι δηλώσεις που έχουν, μέχρι σήμερα, με οποιονδήποτε τρόπο θεωρηθεί, ισχύουν».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass